Hirdetés

A TikTok hivatalosan is az irányelveibe foglalta a biometrikus adatok gyűjtését



|

Az új szabályzat jogi alapot nyújt az arckép, az ujjlenyomat, és a hangminta gyűjtésére is.

Hirdetés

Biometrikus adataink, például az arcunk, az ujjlenyomatunk, vagy a hangunk természetesen bizalmas információknak minősülnek, az elmúlt évek adatvédelmi botrányai miatt pedig egyre nagyobb figyelmet kap, hogy az alkalmazások és a mögöttük álló cégek milyen módon férnek hozzájuk, s mire használják ezeket.

A kínai megfigyelőállam kiépülése miatt a szintén kínai TikTok népszerűségét ezért sok nyugati ország méricskéli gyanakodva: az USA-ban megpróbálták kiebrudalni az üzemeltető ByteDance-et a piacról, az EU pedig a kiskorú felhasználók jogainak csorbulásától tart. Ezért is kavart most némi visszhangot, hogy a TikTok módosította amerikai adatvédelmi irányelveit, az új leírásban már feltüntetve, hogy akár a biometrikus adatokat is begyűjthetik a felhasználókról.

Hirdetés

Pedig a lépést pont az amerikai igazságszolgáltatás kényszerítette ki, miután a ByteDance februárban elvesztett egy csoportos pert Illinois államban. A megegyezéssel záruló eljárásban a platform tulajdonosa 92 millió dolláros kártérítés kifizetésére bólintott rá, amiért az irányelveiben nem figyelmeztette a regisztrálókat a biometrikus információk gyűjtésére.

Így aztán a TikTok frissített szabályzata már nyíltan elismeri az eddig is folytatott gyakorlatot:

"Az Egyesült Államok törvényeivel összhangban gyűjthetünk biometrikus adatokat és biometrikus információkat, például arc- és hanglenyomatokat a felhasználók által megosztott tartalomból. Ahol a törvény előírja, ott a begyűjtés előtt engedélyt kérünk Öntől a művelethez."

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az Európai Gazdasági Térség eltérő, a GDPR révén szigorúbb adatvédelmi előírásokat alkalmaz, a TikTok hazánkban érvényes adatvédelmi irányelve így jelenleg nem is említi a biometrikus adatok tárolását.

Az USA-ban viszont államonként eltérő a szabályozás, s ráadásul csupán néhány szövetségi tagállam alkotott ilyet. Az egyikük pont az említett Illinois, ez tette lehetővé, hogy a sértettek sikerrel pereljék a TikTok üzemeltetőjét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.