Hirdetés

A Vírusok Varázslatos Világa 3.: A digitális jogkezelés vadhajtásai



|

Sorozatunk harmadik epizódjában a Mr. és Mrs. Smith című film elhíresült német kiadása kapcsán a digitális jogkezelés (Digital Right Management - DRM) helytelen felhasználásáról lesz szó.

Hirdetés

A rootkites rejtőzködő technikát a szerzői jogok őrzői is igyekeznek kiaknázni. Jó-e ez nekünk, és ha nem, hogyan védekezhetünk ellene? Mint tudatos vásárlók, ebben a témában igyekszünk most hasznos információkkal szolgálni.

 

vvv3_1_mrsmithx.jpg

Úgy tűnik, a harc nem kizárólag a képernyőn zajlik: a Nagy Testvér helyett sok Kis Testvér kíváncsi tekintete igyekszik mind jobban kifürkészni hétköznapi életünket, ellenőrzést gyakorolni és titokban információkat szerezni


 

Ahova nézek, ott rootkit terem

Előző cikkünkben már részletesen beszámoltunk arról, hogy 2005 novemberében a Sony BMG zenei CD-ken lévő másolásvédelmi rootkit milyen nagy vihart kavart. Érdekes módon a Sony baklövése után mások mégis újra megpróbálkoztak rootkitekkel felvértezett másolásvédelemmel. 2006 februárjában a Mr. és Mrs. Smith című mozifilm német nyelvű DVD-kiadásán találtak hasonló kártevőt. Az F-Secure beszámolója szerint az egyik német internetes magazin, a www.heise.de szerkesztői figyeltek fel arra, hogy a Mr. és Mrs. Smith DVD számítógépbe helyezésekor egy telepítőprogram indult el. Ez nem más volt, mint a Settec Alpha másolásvédelmi szoftver, a meglepő azonban az, hogy rootkit technikákat használva rejtette el magát a felhasználó elől.

 

Definíciója szerint a rootkit egy olyan szoftver, mely képes elrejteni magát mind a felhasználók, mind a különféle biztonságtechnikai termékek elől. Ezt különféleképpen teheti meg: van, amelyik egy könyvtárlistázás során a hozzá tartozó fájlokat nem mutatja meg, míg igen elterjedt az a módszer is, hogy a futó alkalmazások listáján nem jelenik meg az éppen aktív rootkit munkafolyamatainak neve. Ha nem fogadjuk el a DVD végfelhasználói licencszerződését (EULA, End User License Agreement), a számítógép egyszerűen kiadja a DVD-t, ha elfogadjuk, akkor viszont telepíti a jogvédő programot a gépre.

 

Alpha Kémbázis

A szóban forgó Settec Alpha rootkit a Sony programjánál talán kevésbé veszélyes, mert nem rejt el mást, csak saját programállományát, ettől függetlenül mégis biztonsági kockázatot jelenthet, és akár azt is elősegítheti, hogy hackerek vagy vírusok hatoljanak be a gépbe. A NOD32 képes felismerni és eltávolítani e kellemetlen alkalmazást, de magának a DVD-nek a kiadója is megjelentetett egy eltávolító szoftvert, amelyre azért volt szükség, mert alapesetben a programot nem lehet sem a Start menüből, sem pedig a Vezérlőpult segítségével eltávolítani. Kizárólag netes kapcsolattal lehet uninstallálni, több lépés és szándékmegerősítés után, internetkapcsolat híján viszont sajnos nem lehet tőle megszabadulni.

 

vvv3_2_bizalom.png

Amikor kitör egy újabb rootkitbotrány, a gyártók kénytelen-kelletlen közreadják az eltávolító eszközt. A nagy kérdés persze ezek után az, hogy a koreai weboldalról letölthető újabb programban az események tükrében vajon megbízhatunk-e?


 

Az első hírek szerint a fertőző DVD német és finn nyelvterületen került a boltokba, de a megerősített információk szerint csak és kizárólag a német változat tartalmazta a rootkitet, a finn verzió nem. (Aki hozzá akar jutni, nincs más dolga, mint rákeresni a németországi eBay portálon, a mai napig keringenek belőle példányok.)

 

Itt és minden más automatikusan induló lemez esetében érdemes megtanulnunk, hogy a Windows automatikus AutoRun funkcióját (és ezzel bármely kártékony program települését) a lemez behelyezésekor a billentyű 10 másodperces lenyomásával hatástalaníthatjuk. Az újabb rootkitbotrány kipattanása után ezt a módszert a Mr. és Mrs. Smith DVD csomagolásán egy piros matricán fel is tüntették. A DVD-re került másolásvédelmi rootkit csak Windows alatt települ, asztali lejátszókkal vagy más operációs rendszer alatt semmilyen problémát nem okoz, a film lejátszását sem akadályozza. Az Alpha-DVD rootkitet készítő Settec cég korábban a dél-koreai LG vállalatnak dolgozott.

 

DRM, mert megérdemlem

A digitális anyagok szerzői jogvédelme az a módszer, mellyel a kiadók és a szerzői jog tulajdonosai kezelni akarják, továbbá ellenőrzésük alatt tartani a tőlük származó adatok – többnyire médiafájlok vagy akár dokumentumok – mozgását a különböző lejátszó eszközökön, illetve a számítógépek között. A kellő szakmai gonddal kidolgozott DRM-rendszerek nem rejtenek veszélyt magukban, igaz így is bosszantóan korlátozzák a felhasználók lehetőségeit. Mi most a kifejezetten alattomos és nem kellőképpen tesztelt, ezért rendszerünk stabilitását veszélyeztető megoldásokra hívjuk fel a figyelmet – sajnos van belőlük jócskán.

 

vvv3_3_nonero.png

Ha települt a másolásvédelem, gyakran búcsút inthetünk a CD/DVD írásnak, mert meghajtóink egyszerűen eltűnnek a kiválasztható eszközök listájáról


 

A Sony a First 4 Internet cég XCP (Extended Copy Protection) másolásvédelmi megoldását választotta, hogy néhány CD-n kiadott zenei anyaga használatát ellenőrizhesse. Az XCP-vel védett lemezeknél korlátozták a készíthető CD- vagy DVD-másolatok számát, valamint azt is ellenőrizték, hogy alkalmaztak-e rippelést (a CD-audioanyag lemásolása és számítógépes formába – WAV, MP3 stb. – való átalakítása) az adott zenei anyagnál, számítógépen vagy más hordozható zenelejátszó esetében. Ezek a zenei CD-k a számítógépen mindaddig nem voltak lejátszhatók, míg nem telepítették a mellékelt szoftvert. A korlátozó funkciók mellett az XCP fájlokat és futó folyamatokat rejtett el, Registry-kulcsokat és -bejegyzéseket módosított, manipulálva ezzel az operációs rendszer alapértelmezett API-függvénykészletének végrehajtását. Bár maga a program önmagában nem jelentett veszélyt – mint azt a múlt hónapban taglaltuk – lehetőséget adott a különféle veszélyes kártevőknek elrejtőzni mögéje a biztonsági szoftverek elől.

 

Nem feltétlenül szükséges rootkit ahhoz, hogy egy DRM-rendszer veszélyes legyen! Egyes DRM-megoldások adott esetben kárt is tehetnek a számítógépben vagy más készülékekben. Vannak olyanok, amelyek inkompatibilisek lehetnek a számítógép beállításaival, ezzel a rendszer összeomlását okozhatják. A biztonság akkor is kockán foroghat, ha a DRM-rendszer ügyetlen kiegészítő programokat telepít a számítógépre. Ezek aztán konfliktusba kerülhetnek a DVD-meghajtóval, DVD-, illetve egyéb médialejátszó programunkkal vagy más, többnyire multimédiás funkcióival. Pontosan ez következett be a Mr. és Mrs. Smith DVD esetében. Több fórumra is érkezett olyan felhasználói panasz, hogy a program telepítése után a DVD-írók és virtuális meghajtók elérhetetlenek lettek, a heise.de gépein a program jelenlétében bármilyen DVD-adatlemez hibásan lett megírva. Egy ilyen gépen hiába indítjuk el a CD/DVD író programot (például Nero, Alcohol), az optikai egységeket nem tudjuk kiválasztani az egységek legördülő menüjében. Az a szomorú, hogy ebben az esetben a DRM csak azt leckéztette meg, aki boltban, pénzért megvásárolta, és legálisan birtokolta a korongot.

 

Mire figyeljünk?

Akár online, akár fizikai formában keresünk zenei, illetve videoanyagot, az esetleges vásárlás előtt alaposan tanulmányozzuk át a csomagoláson vagy a termékleíráson található jelöléseket. A Copy Protected, illetve Copy Control feliratok egyértelműen jelzik az esetleges másolásvédelmet. Ha online vásárolunk, ne kattintsunk automatikusan a Next gombra, hanem figyelmesen olvassuk el a licencszerződést. Legjobb ha kinyomtatjuk, és ha kétségeink vannak, kérjünk fordítási, illetve értelmezési segítséget. Online letölthető tartalom esetén tájékozódjunk annak tárolási, másolatkészítési lehetőségei felől, illetve arról, hogy a különféle adathordozóra (MP3-lejátszó, CD/DVD) való másolása nem ütközik-e akadályba.

 

vvv3_5_dvdcss.jpg

A norvég Jon Johansen (DVD Jon) először a DVD-k másolásvédelmének feltörésével vált híressé. Amikor 2003-ban nyilvánosságra hozta az iTunes Music Store másolásvédelmének feltörésére írt programját, egy újabb per várt rá. A perek alatt tömegek tüntettek mellette, az első per alapjául szolgáló DVD-törő kódot pedig még pólókra is rányomtatták


 

Ha az adott feltételek nem megfelelőek számunkra, álljunk el a vásárlástól. Ha pedig később úgy érezzük, hogy a hiányos tájékoztatás vagy más ok miatt hátrány vagy kár ért bennünket, forduljunk a Fogyasztóvédelmi Felügyelethez.

 

Végjáték, végkövetkeztetésekkel

Annak idején a Sony nem kezelte megfelelően az esetet a nyilvánosság előtt, és első javítási kísérlete is alkalmatlannak bizonyult. Ez egy olyan segédprogram volt, amelyet csak az vehetett igénybe, aki előtte kitöltött egy űrlapot. Használatával el lehetett ugyan távolítani a védelmi programot, ettől kezdve viszont nem lehetett lejátszani a számítógépen a megvásárolt zenei CD-t - vagy kikapcsolhattuk a védelmi program rejtettségét. Jelentések szerint ez a kezdeti javítócsomag nagyméretű volt és alig tesztelt, sőt egy illegális jelentést küldő funkcióval is rendelkezett („hazatelefonált”), amelyről persze egy árva szó sem esett a végfelhasználói licencszerződésben.

 

Hosszú pereskedés után a Massachusetts állam főügyésze által közzétett bejelentés szerint 2006 karácsonya előtt sikerült megállapodni a Sony BMG-vel a rootkitbotrány rendezéséről, amelynek eredményeként jelentős kártérítést fizettek ki mind az Egyesült Államoknak, mind a vásárlóknak. A megállapodás értelmében a pert indító 39 államból álló csoportosulás összesen 4,25 millió dollárt kapott, a pórul járt vásárlók pedig a korábbi egyezményekben rögzítettekhez hasonlóan a Sony BMG weboldalán jelezhették igényüket, melynek elfogadása esetén egyenként 175 dollárt kaptak kézhez. Ez a cég véleménye szerint megfelelő összeg a rootkittel fertőzött zenei albumokért cserébe. Ezzel a Sony végre maga mögött hagyhatta ezt a kellemetlen időszakot, hiszen a perek legnagyobb részét így lezárták.

 

A mi szempontunkból az a fontos momentum, hogy ebben az egyezményben kikötötték: a kiadó a jövőben nem használhat az XCP-hez hasonló DRM másolásvédelmi megoldást.

 

vvv3_4_nod32.png

A NOD32 2.7 vírusirtó program - ha az állandó védelemben bekapcsoljuk a Veszélyes alkalmazások keresése opciót - már a Settec Alpha telepítési kísérletnél védelmet nyújt


 

Osztjuk azt a nézetet, hogy a különböző fejlesztőcégeknek (és nem csak a másolásvédelmi eszközöknek) távol kellene tartani magukat mindenféle rejtett machinációktól. Az ilyen módszerek biztosan nem szolgálják a felhasználó érdekeit, és sok esetben akár újabb biztonsági sebezhetőségek kialakulásához vezethet. Ezek után csak reménykedhetünk, hogy két ilyen súlyos eset kapcsán a forgalmazók a jövőben talán átgondoltabb, és ránk, vásárlókra nézve kedvezőbb megoldásokkal rukkolnak elő. Sajnos várhatóan a DRM nélkülözhetetlen kelléke lesz a jövő digitális termékeinek, de mi már annak is örülnénk, ha ez valóban csak az adott tartalmat védené, és másban nem akadályozna vagy szolgáltatna ki minket, valamint nem kémkedne utánunk.

 

*

Kérjük kedves olvasóinkat, ha a témában kérdésük, hozzászólásuk van, juttassák el hozzánk (velemeny@pcworld.hu).

 

Csizmazia István, vírusvédelmi tanácsadó

Sicontact Kft., a NOD32 antivírus magyarországi képviselete

antivirus.blog.hu

 

 

 

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.