Hirdetés

A Vista driverek stabilabbak



|

Hirdetés

Ben Bar-Haim, a cég szoftveres részlegének elnöke elárulta, hogy a Vistát támogató videokártyák a könnyebb megkülönböztetés végett „Vista ready” logóval lesznek ellátva, ami egyúttal néhány új funkció támogatását is takarja. Bár az új operációs rendszer megjelenése még mindig közel egy évet várat magára, a hardvergyártók már javában dolgoznak az újdonságokon, amiket a Vista támogatni fog.

Az ATI Xpress 200 elnevezésű integrált grafikus chipje például már szinte el is készült. A chip a Vista minimális hardverkövetelményeinek szintjét üti meg, vagyis támogatja a DirectX 9-et és 64 MB memóriával rendelkezik. Ekkora teljesítménnyel 3D-s alkalmazásokat nyilván nem lehet vele futtatni, de az új operációs rendszer átalakított kezelőfelületét tökéletesen és akadás nélkül meg tudja jeleníteni.

Jelenleg két Vista ready logó áll kidolgozás alatt. Az egyik az ilyen minimális hardverkövetelmények szintjét jelezné, míg a másik a teljes támogatottságot. A Microsoft Professional Developers' Conference los angelesi rendezvényén mutatták be a nagyérdeműnek a cég következő renderelő könyvtárát, a DirectX 10-et és elmondták, hogy az kizárólag a Vistát támogatja, egyetlen korábbi operációs rendszert sem. Megnyugtatásként közölték, hogy a DirectX 9 támogatását továbbra sem szüntetik meg, az még jó ideig egy nagyon fontos platform lesz.

Rudolph Balaz, a cég egyik vezető grafikus mérnöke bővebben is beszámolt a DX 10 képességeiről. Gyakorlatilag az egész grafikus infrastruktúrát újraírták, és pontosan emiatt nem kompatíbilis a korábbi operációs rendszerekkel sem. Két szintű hardvertámogatást alakítottak ki: az egyik az alapszint, amely gyakorlatilag a DX 9 kompatíbilis rendszerek képességeit használja ki, míg a felső szintben a legújabb DX 10-es tulajdonságokkal megáldott eszközöket is próbára teszi.


Egyes szakértők már előre tartanak a káosztól, amit a többféle Vista ready logó okozhat. A minimális hardverkövetelmények szintjét megütő chipek képessége is erősen relatív, minden attól függ, hány ablak vagy program van megnyitva, hány effektust kapcsolt be a felhasználó, stb. Mindezek ellenére számos újítás született, ami megkönnyíti a választást. A grafikus driverek egy teljesen új modell szerint lettek leprogramozva, amit jelenleg LDDM-nek (Longhorn Display Driver Modell) neveznek, bár a Longhorn részt valószínűleg megváltoztatják. A változás lényege az XP-ben használt kernel alapú drivermodell átalakítása felhasználó alapú modellre. Állítólag ez volt ugyanis a rengeteg driverhiba legfőbb oka. Balaz állítása szerint a hónapok óta tartó tesztüzem ideje alatt még egyszer sem fordult elő probléma az új rendszerrel.

Bar-Haim kifejtette, közel két éve dolgoznak a Vista driverein, és jelenleg mintegy ötven és száz fő közötti mérnöki gárda munkálkodik a különböző projekteken. A teljes stabilitás eléréséhez rengeteg tesztórára van szükség. Az ATI nagyjából kétezer különféle számítógép konfiguráción teszteli a drivereket. „Azt hiszem, igen jót alkottunk a Vistára szánt Béta 1-es driverekkel, és a Béta 2 is előrehaladott állapotban van már.” – tette hozzá. Előbbi változat az XP-s driverek sebességének 80%-át teljesíti, míg a Béta 2 már 90%-ot. A tervek szerint a végleges kiadás 100% feletti teljesítménnyel rendelkezik majd.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.