Hirdetés

A Windows 10 az utolsó Windows



|

Egyes Linux-disztribúciókhoz hasonlóan már a Windows is rolling release.

Hirdetés

Az elmúlt években a Microsoft lépésről lépésre elkezdte megreformálni az évtizedek óta használt üzleti modelljét, a szoftvereinek hagyományos értékesítése helyett már mindenből szolgáltatást kíván avanzsálni. A törekvés az átlagos fogyasztók figyelmét sem kerülhette el, hiszen a Microsoft ritkán hagyja ki az Office 365 irodai csomagjának reklámozási lehetőségét, de az Android és iOS rendszerekre elérhetővé tett ingyenes alkalmazásai sem puszta viccből készültek el. Ezek az alkalmazások egyrészt segítenek a Microsoftról kialakult sztereotípiák megváltoztatásában, másrészt fizetős termékeket reklámozhatnak, harmadrészt pedig funkcionálisan ki is egészíthetik a fizetős szoftvereket. A redmondiak legutóbbi meglepő húzása az volt, hogy a BUILD 2015 konferencián bejelentett ingyenes Code fejlesztői eszköz nem csak Windowson, hanem Mac OS X-en és Linuxon is natívan fut.
 

Hirdetés


Windows szolgáltatásként

Az előfizetéses Windows ötlete sokak érdeklődését felkeltette. Hazánkban ennek egyik fő oka feltehetően a warezolás, nagyon sok otthoni felhasználó pusztán anyagi okból használ nem licencelt Windowst. Ugyan az előfizetéses Windows hosszú távon sokkal többe kerülhetne egy bolti OEM licencnél, de látszólag széles körben lenne hajlandóság az ajánlat megfontolására. Ez a szisztéma úgy tűnik nem fog mostanában megvalósulni, azonban a Microsoft ettől függetlenül már szolgáltatásként tekint a számítógépes operációs rendszerére. A múlt heti Ignite üzleti konferencián a cég egyik képviselője nyíltan ki is mondta, hogy a jelenlegi álláspont szerint a Windows 10 az utolsó Windows.


Ezalatt azt kell érteni, hogy egyes Linux-disztribúciókhoz hasonlóan a Windows 10 már rolling release: a kiadása után folyamatosan fejlesztik, a felhasználók pedig valószínűleg ingyen kapják majd meg az összes újítását. Klasszikus értelemben véve nem áll tervezés vagy fejlesztés alatt egy „következő Windows”, mivel a Windows 10 fejlesztése folyamatossá vált. Jövőre érkezhet majd hozzá az első nagy funkcionális frissítés, ennek a pletykák szerint Redstone a kódneve.
 


Az üzleti modellváltás további érdekessége, hogy visszamenőleges hatályú, hiszen a Windows 7 és Windows 8.x licenccel rendelkezők ingyen frissíthetnek majd a nyáron elérhetővé váló Windows 10-re. A lépés pénzügyi szempontból nem hoz nagy változásokat a cég számára, hiszen a Windowshoz köthető licencbevételek oroszlánrésze mindig is azoktól hardvergyártó partnerektől jött, akik előtelepítették az aktuális Windowst a számítógépeikre. A jövőben valójában csak arról az elhanyagolható mennyiségű pénzről mond le a Microsoft, amely az upgrade licencet vásárlóktól jött.


A Microsoftnak is megéri

A rolling release természetesen nem csak a fogyasztóknak jó, hanem a Microsoftnak is. A vállalat sokkal rugalmasabban lesz képes fejleszteni a Windowst, ezen keresztül pedig megvalósítani az éppen aktuális stratégiai céljait. Ha például egy fontos újításhoz az operációs rendszer szintjén kell változtatni valamin, akkor csak végre kell hajtani az adott dolog implementálását, aztán mehet ki a patch. Nem kell semmit visszaportolni a Windows valamelyik régebbi (de még széles körben használt) verziójába. A javításoknál tartva hosszú távon ezzel a működési modellel megoldható, hogy legalább a fogyasztói piacon ne kelljen évtizedes Windowsok foltozgatásával foglalkozni.


A jövőben a Microsoft gyorsabban tud majd reagálni a piaci változásokra, a fogyasztók pedig a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően minden eddiginél több értéket kapnak a pénzükért. Reméljük tényleg mindenki nyer az új fejlesztési szisztémával, nem lesz majd zsákból kibújó szög az üzletben.


(Nyitókép: Intel Free Press)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.