Hirdetés

A Windows 8-cal vége az "F8, F8, F8" rutinnak



|

Túl gyors lett az új Windows rendszerindítása, ezért a Microsoft módosított a boot eljáráson.

Hirdetés

A Windows 8 hazai tesztelői közül vélhetően már többen szentségeltek a rendszer gyors rendszerindítása miatt. Persze ez legyen a legnagyobb baj, ám mivel az új platformnál a rendszerindítás menübe való belépésnek az ideje jelentősen lerövidült, ezért a felhasználóknak SSD mellett például mindössze 0,2 másodpercük van arra, hogy lenyomják az F8 gombot. Persze a megfelelő időzítés is számít, amely feladatot bizonyára csak Chuck Norris tud minden esetben teljesíteni. Másoknak marad a régi rutin, az F8 billentyű folyamatos nyomogatása a rendszerindítás során. Persze ez sem tökéletes megoldás, főként hogy még így sem biztosított az, hogy a felhasználó az "F8, F8, F8, F8..." során a megfelelő pillanatban nyomja le a vezérlőt, amely ha nem is végtelen ciklust, de több újraindítást és felesleges idegeskedést eredményezne.

 



A Microsoft a probléma megoldása érdekében kivette az F2/F8 billentyűk figyelését a rendszerből, mivel azok alkalmazása immár értelmetlenné vált (a hosszas magyarázat az MSDN blogján olvasható). Cserébe a Windows 8 beállításai között helyett kapott egy "Advanced startup" utasítás, amely alatt az újraindítás gombra kattintva az alábbi képernyő jelenik meg.

 



Itt a felhasználók visszaléphetnek a Windowsba, kikapcsolhatják a gépüket, átválthatnak egy másik operációs rendszerre (vélhetően dual boot helyére lép), bebootolhatnak egy külső eszközről, vagy elindíthatják a helyreállítási eszközöket (Troubleshoot). Utóbbi almenüben a rendszer frissítés és visszaállítása mellett elérhetjük majd a haladó beállításokat.

 



Itt már elérhetjük többek között az UEFI Firmware beállításait, valamint a parancssort is, sőt a rendszerindítás viselkedésén is változtathatunk. A lenti videón jól látszik, hogy pontosan miként lehet eljutni a haladó beállításokhoz.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.