Hirdetés

A Windows elmúlt 30 éve



|

Az elmúlt 30 év alatt a Windows és Bill Gates meghódították a világot - visszatekintő.

Hirdetés

30 év alatt eljutottunk a Windows 10-ig, amit a Microsoft a napokban mutatott be, a technikai előzetesével együtt. A rendszert mi is kipróbáltuk, és úgy gondoljuk, hogy valóban beválhat a redmondiak ötlete, vagyis, hogy végre a Windows 7 rajongóit is elcsábítsák. 

Hirdetés

De hogyan is jutottunk el idáig? Miért van majdnem minden iskolában, irodában és otthonban Windows a PC-ken? Milyen rendszereknek hála lett Bill Gates tartósan a világ leggazdagabb embere? Tulajdonképpen minden 1983-ban kezdődött, amikor is a szoftver első köntösében bemutatkozott. 

 

Rendszert a semmiből

1975-ben elindult a Micro-Soft, ami két egykori iskolatársnak, Bill Gatesnek és Paul Allennek köszönhető. 1980-ban az IBM azzal kereste meg a vállalatot, hogy készítsen egy operációs rendszert a személyi számítógépeihez. Mivel a cég soha nem írt korábban ilyesmit, ezért egyszerűen felvásárolták a QDOS-t, majd átnevezték MS Disk Operating Systemre, rögtön azelőtt, hogy az IBM-nek licencdíjért cserébe átadták. 

 

A billentyűzet volt a lényeg

 

Mivel ebben gépelni kellett a parancsokat, ezért hamar egy kezelhetőbb felületen kezdték törni a fejüket. Az Interface Manager már egeret és legördülő menüket villogtatott, görgetősávokkal és ikonokkal. 

 

Bemutatkozik a Windows

A Microsoft Windows elsőként 1983-ban mutatkozott be, az 1.0 indulására pedig egészen 1985. november 20-ig kellett várni. A rendszer futtatásához 256 kilobájtos, kétoldalas floppy kellett, illetve grafikus adapterre is szükség volt. Steve Ballmer anno így mutatta be a Windows 1.0-t:

 

 

A Windows 2.0 1987. december 9-én, a 3.0 pedig 1990. május 22-én látta meg a napvilágot, ekkor pedig már borítékolható volt, hogy világuralomra tör az OS. A 3.0 és a 3.1 10 milliós darabszámban fogyott el, köszönhetően az egyre sokasodó 386-os PC-knek. Akkoriban már úgy festett a Windows, ahogy azt az alapjaiban ma is ismerjük - bár igaz, hogy az űrben repülő ablakokat már senki sem használja kijelzővédőnek. 

 

A kezdetek

 

Később, 1993. július 27-én előkerült a Windows NT is, amit a nulláról írtak meg. Ennek az lett volna a feladata, hogy az MS-DOS-alapú fogyasztói rendszert egészítse ki a piacon. Bár a név az N-Ten Intel i860 XR processzorból jött, később mégis New Technologyként hivatkoztak rá. 

 

Ez már ismerősebb lehet

 

 

A legendás Start menü

A Start menü gombja és a Tálca a Windows 95 1994. augusztus 24-i bemutatkozásával indult hódító körútjára, és égette be magát örökre a történelembe, valamint a felhasználók agyába. A három jobb felső ikonnal (kicsinyítés, nagy méret, bezárás) együtt. A rendszer már a betárcsázós internetet is támogatta, és persze Internet Explorer webböngészővel érkezett. 

A ráncfelvarrott Windows 98-ra 1998. június 25-ig kellett várni, akkor viszont már USB-s és DVD-s támogatást is kapott a rendszer. Igaz, ez volt az utolsó, ami az MS-DOS-ra építkezett. 

 

Kellemes (?) emlékek

 

Külsejében és kezelésében mégsem tért el sokkal a következő utód, a 2001. október 25-én bemutatkozott Windows XP. Ez volt az első olyan Windows, aminek már 64 bites kiadása is volt, és táblagépen is futott (persze ez akkor még másfajta gépet jelentett...). 

A 2006-os Windows Vista nem örülhetett hasonlóan kitörő lelkesedésnek, illetve a Windows 7 2009-es bemutatkozását követően is akadtak érdekes történetek a frissítésekkel, különböző verziókkal és árváltozásokkal kapcsolatban. Mindkettőben közös volt azonban, hogy új, tetszetősebb felülettel próbálták elnyerni az emberek tetszését. 

 

A Microsoft "nagy" húzása

2012. október 25-én aztán a Microsoft nagyot akart gurítani a Windows 8-cal, ami az androidos, iOS-es és tabletes őrület után joggal alapozott az úgynevezett érintős appokra, érintős, modern felülettel és csempés környezettel. Végül az asztali mód azonban nem "örökség" lett, hanem maga a Windows 8 és a csempéi kezdtek vásárlási rekordok nélküli nem tetszésnek örvendeni. Hiába mondjuk sokan, hogy alapvetően semmi baj nem volt a rendszerrel, a Windows 7-nél egyértelműen jobb, a modern környezetet pedig nem muszáj használni, a Windows 8 és 8.1 piaci részesedése azt mutatja, egyszerűen nem talált a Microsoft. Hasonló csalódást okozott a tabletekre optimalizált Windows RT is. 

 

Bátor lépés volt

 

A Windows 8.1-gyel már elkezdett visszakanyarodni a gyökereihez a Microsoft (gondoljunk csak a Start gombra és a kikapcsolás ikonra), azonban a folyamatot tovább viszik az új Windows 10-ben is. Miközben funkcióiban és kezelési módjában a múltbéli bevált receptet közelíti a Windows 10, a Microsoft szerint mégis akkora váltást jelent, hogy az újdonságok megindokolják a Windows 9 név kihagyását. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.