Hirdetés

A Windows XP „időzített bomba”



|

A Microsoft ötszáz napon belül megszünteti a tizenegy évvel ezelőtt bemutatott operációs rendszer kiterjesztett támogatását. Búcsút mondhatunk a hibajavításoknak és biztonsági frissítéseknek - pedig világszerte még mindig 500 millióan használják a Windows XP-t.

Hirdetés

Annak ellenére, hogy a cégek, vállalkozások már három éve folyamatosan frissítik a gépeiken futó operációs rendszereket, világszerte még mindig mintegy 500 millióan használják a Microsoft 2001-ben bemutatott, öregecske szoftverét, a Windows XP-t. Pedig a redmondi gyártó alig ötszáz napon – tehát nem egészen másfél éven – belül végleg megszünteti a rendszer kiterjesztett támogatását: nem lesz több hibajavítás és biztonsági frissítés.

A szakértők szerint az XP tulajdonképpen egy „időzített bomba”: a nem éppen kimagasló biztonságáról híres szoftver a frissítések elmaradását követően komoly veszélyt jelenthet a felhasználóira nézve. És nem csak az esetleges támadások miatt. A sajtó alighanem élvezettel köszörüli majd a tollát azokon a vállalatokon, amelyek védelmét azért sikerült kijátszania a hackereknek és internetes bűnözőknek, mert nem cserélték le időben az elöregedett operációs rendszereiket – ami komoly presztizsveszteséget jelenthet az érintett cégek számára.

Windows XP - elszaladtak mellette az évek

Mi több, Jack Schoefield, a ZDNet szakírója szerint az sem lehetetlen, hogy a „kötelező frissítést” elbliccelő cégek jogi zaklatásnak teszik ki magukat. Schoefield pénteken megjelent cikkében azt írja, könnyen lehet, hogy a tech-szénában utazó jogászok remek bevételi lehetőséget látnak majd azoknak a cégeknek a bíróság elé rángatásában, amelyek elmulasztják időben lecserélni a veszélyes operációs rendszert, és ezzel potenciális veszélynek teszik ki az ügyfeleik adatait.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.