Hirdetés

AccelMan 3.5



|

Eddig fizetős volt, most már ingyenes ez a kétpaneles fájlkezelő (Commander).

Hirdetés

A fájlkezelésben hajdanán a Norton Commander volt az adu ász, szinte mindenre képes volt, amit a fájlokkal szerettünk volna megtenni. Aztán a Volkov Commander váltotta fel, amely közel ugyanazt nyújtotta ingyen, mint a fizetős programok. Eljött a Windows korszaka, és a DOS-alapú kiadásokat már csak konzolos javításokra használtuk.

 

Ekkor kezdett el terjedni a Total Commander, amely jelenleg is sokak gépét uralja. Népszerűsége a svájcibicska-jellegéből adódik: annyi hasznos eszköz van benne, amellyel szinte minden fájlkezelési igényünket kielégíthetjük. A Windows-használók ezt a parancsnokot vagy a gyárilag megtalálható Intézőt nyitják meg napi munkájukhoz. Pedig fájlkezeléshez sok alternatív alkalmazás jelent meg, még magyar kiadásút is találhatunk köztük (1st ZipCommander).

 

 

accelman_accelman_.png


A Flexigensoftnál is úgy gondolhatták, hogy a nemzetközi helyzet fokozódik, ezért ingyenessé tették a fájlkezelőjüket és még pár, eddig fizetős alkalmazásukat. Az AccelMan korábban nem volt ingyenes, de most letölthetjük a termékkulcsot is a program mellé. Akkor nézzük, miért is ez a nagy felhajtás, hogy ingyen érhetjük el ezt az alkalmazást!

 

Kereszttűzben

Az AccelMan telepítése után nem egyszerűen csak elindítjuk a programot, hanem egy beállító varázslón kell átküzdeni magunkat. Hozzátesszük: érdemes minden lépést alaposan átnézni, hiszen már most megalapozhatjuk a kényelmes munkát. A nyelv kiválasztása sokat segíthet, de sajnos már régi kiadású a hazai fordítás, ugyanis a varázsló legtöbb lépése – a beállítástól függetlenül is – angolul jelenik meg. Természetesen később módosíthatjuk a paramétereket, tehát már az elején kikerülhetjük a lépéseket, viszont legalább azért érdemes átfutnunk, hogy az ablakok elrendezését megismerhessük. Ugyanis a program többféle elrendezésben is indítható, attól függően, milyen célra használjuk elsősorban. Ha képnézegetésre vagy kódolásra vennénk igénybe, netán többablakos felosztást szeretnénk, esetleg egy Norton Commanderhez hasonlót, a választékban megtalálhatjuk a megfelelőt.

 

 

accelman_setupwizard.png

A beállító varázslóban többféle ablakelrendezés közül választhatjuk ki a legmegfelelőbbet



A főablak megjelenése után olyan érzésünk van, mintha egy csodaboltba tévedtünk volna, hiszen bárhová nyúlunk, találunk valami apróságot. Hol egy menü, hol egy lebegő eszköztár, rendszerfigyelés, processzorkijelzés vagy a füles ablakok kerülnek elő. Füleket az ablakok alatt és oldalán lelhetünk, ennek megszokása után könnyen zsonglőrködhetünk. Miután kicsodálkoztuk magunkat, alapos körülnézés után felfedezhetjük, hogy alapértelmezés szerint több fület nyit ki a program. Nemcsak a fájlkezelőt, hanem egy beépített lejátszót is találhatunk.

 

Sok apróság között

Lássuk, milyen funkciókat nyújt a szoftver! A beépített médialejátszó elsősorban MPEG fájlok lejátszására lett kihegyezve, de műsorlistákat is képes feldolgozni. Sajnos nem egy univerzális megoldásról van szó, tehát hiába van telepítve például a QuickTime, az előnézeti ablakban mégsem tudjuk megnézni a hozzárendelt filmeket, de ugyanez a helyzet az MP4, 3GP vagy FLV típusokkal is.

 

 

accelman_compress.png

A kiszemelt állományt egy kattintással elküldhetjük e-mailben, többféle tömörítési formátumból is választhatunk


 

Nagyon hasznos funkció viszont, hogy a kijelölt fájlokat egy kattintással e-mailhez csatolhatjuk, ráadásul külön extraként előtte ZIP állományba is csomagolhatjuk. A beépített tömörítő és kicsomagoló is a szoftver része, és bár RAR állományt csak olvasni tud, az összes fontosabb tömörített formátumot képes közvetlenül kezelni. A röptömörítést használhatjuk másolásnál és áthelyezésnél is, így két műveletet is elvégezhetünk egyben.

 

 

accelman_rarpixconvert_.jpg

Közvetlenül konvertálhatunk képet a RAR állományból más formátumba – betekintés és szerkesztés után is

 

 

A gyorsabb navigálást segítik a testre szabható kedvencek, amelyekből többfélét is létrehozhatunk. A kijelölt bináris állományokat (például képet) egy beépített hexadecimális szerkesztőben is megnyithatjuk, és módosíthatjuk. Az XML és HTML állományokat szintén egy erre specializálódott ablakban írhatjuk át. A mappák tartalmát nagyon sok, előre beállított szűrővel válogathatjuk le, egy kattintással megkaphatjuk az összes filmet, képet, speciális dokumentumot.

 

Ha kiválasztottuk a szükséges elemeket, csoportos műveletek végrehajtására is van lehetőség, ilyen például a speciális átnevezés, majd ugyanebben a lépésben az egyidejű áthelyezés. A fájllistát HTML és TXT formátumba is elmenthetjük, bár a HTML-kódolásnál csak a 1251-es kódlapot lehetett kiválasztani, mást nem.

 

Képeink megtekintésére külön ablakot kapunk, ahol elvégezhetünk akár minimális módosítást is. Itt egy színvételezőt találhatunk, amellyel egyszerűen az ismertebb kódokba elmenthetjük a kiválasztott pixel értékét. A betekintők sokoldalúságát mutatja, hogy Microsoft Office dokumentumokba, Photoshop állományokba vagy PDF leírásokba is belenézhetünk külön program megnyitása nélkül. Rendszergazdák használhatnak egyszerű parancssort vagy konzolt is közvetlenül a főablakban.

 

*

Az AccelMan sok hasznos apróságot tartalmaz, de a Total Commander megszorongatásához kicsit több kell. Ugyan vannak olyan szolgáltatásai, amihez eddig esetleg külön programot használtunk, de a felület sokszínűsége és alakíthatósága miatt elsőre nehéz lehet megszokni, hogy mit hol találunk. Sajnos pár funkció még hiányzik belőle, mint például az FTP-kliens, de azt is vegyük figyelembe, hogy célközönségnek főleg az otthoni felhasználókat szánták. Talán azáltal, hogy már ingyenes lett, kialakulhat ennek a szoftvernek a tábora, és esetleg szélesebb körben is elterjedhet.

 

Adatok

  •   Kétablakos fájlkezelő
  •   Beépített médialejátszó
  •   Minimális képszerkesztő
  •   ZIP be- és kicsomagolás
  •   Rendszerfigyelés
  •   HTML-szerkesztő
  •   Képkonvertáló
  •   Fájlnézegető
  •   Hexadecimális szerkesztő
  •   Lebegő lomtár
  •   Vista alatti működés
  •   Részben magyarított felület
  •   Forgalmazó: Flexigensoft
  •   Ár: ingyenes

 

Értékelés

Előny: egyszerű fájlkezelés sok hasznos aprósággal

Hátrány: nincs FTP-kliens, kezdőknek kicsit nehezen kezelhető felület

Teljesítmény: 4

Szolgáltatás: 4

Ár/érték: 5

 


accelman_filters.png

A mappák szűrőit testre szabhatjuk a gyorsabb leválogatás érdekében

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.