Hirdetés

Acronis True Image 10 Home



|

Teljes merevlemezeket, vagy azok partícióit menthetjük le, illetve állíthatjuk vissza a későbbiekben e programmal.

Hirdetés

Alapvetően kétfajta adatmentési technológia létezik: az első az állományszintű, a második pedig teljes merevlemezek, illetve partíciók lementésére alkalmas. Mindkét módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért különösen érdekes, hogy a most bemutatott Acronis TrueImage 10 Home alkalmazás mindkét módon képes üzemelni.

 

acronis_.jpg

 

Nevéből is kiderül, hogy mindenekelőtt az otthoni felhasználók számára készült. E mellett létezik céges környezetbe szánt változata is – Workstation megnevezéssel –, amely elsősorban hálózati adatmentési képességeiben nyújt többet az általunk tesztelt Home verziónál.

 

Mentések bárhonnan, bárhova

Több lehetőségünk is van adataink archiválására: megadott állományokat, mappákat, partíciókat vagy akár egy egész merevlemezt is lementhetünk, a bootszektorral és a partíciós táblákkal egyetemben. Nagyon hasznos funkció, hogy az elkészült mentések tartalmát szabadon böngészhetjük, sőt akár külön meghajtóként láttathatjuk a rendszerrel – ez azt jelenti, hogy tartalmuk később is szabadon módosítható. Mindemellett a program további extra lehetőségeket is kínál. Ilyen például a megadott állománytípusok (például dokumentumok, zenék vagy képek), Outlook-adatok vagy meghatározott alkalmazások beállításainak biztonságba helyezése. Ez utóbbi különösen érdekes funkció: a TrueImage rengeteg alkalmazást ismer (például Microsoft Office, iTunes, Acrobat Reader), és ezek beállításait is képes elmenteni. A program különbözeti mentésre is alkalmas (azaz csak a megváltozott állományokat rakja el újra), illetve ha akarjuk, akkor megőrzi az állományok korábbi állapotát is.

 

acronis_2.jpg

Ha úgy tetszik, teljes merevlemezeket is klónozhatunk


 

A megadott mentések készülhetnek egy másik partícióra vagy merevlemezre, de akár hálózati meghajtókra, optikai adathordozókra, Zip-lemezekre is. Természetesen az IDE mellett a SATA, a SCSI, az USB és a PC Card csatolófelületű meghajtókat is támogatja. Cserélhető adathordozó esetén automatikusan megfelelő méretűre darabolja a mentési állományt, sőt ha akarjuk, akkor magának a programnak az önállóan bootolható változatát is elhelyezi a lemezen, így egyazon lemezről tudjuk elindítani a programot, és elkezdeni a visszaállítást is. Persze, önálló rendszerindító lemezt is tud készíteni: ez korlátozott funkcionalitású ugyan, de adatmentésre és visszatöltésre jól használható anélkül, hogy a Windowst el kellene indítanunk. A szoftvert tartalmazó gyári lemez alapból ilyen rendszerindító korongként funkcionál. Mentési célként felhasználhatjuk a program által létrehozott, Acronis Secure Zone néven elérhető, más alkalmazások számára elérhetetlen rejtett partíciót is. Ez természetesen nagyobb biztonságot nyújt, mint egy mindenki által „babrálható” partíció használata.

 

acronis_3.png

A mentések akár meghajtóként is a rendszerbe illeszthetők, és bármikor módosíthatók


 

Teljes rendszer-visszaállítás pillanatok alatt

A program haladó funkciói közé tartozik egy meglévő merevlemez klónozása: ilyenkor egy régi meghajtó teljes tartalmát egy újra másolhatjuk át, a kettő területe közti különbség szabad helyként jelentkezik az újon. Ez elsősorban akkor hasznos, ha új merevlemezt vásároltunk, és arra szeretnénk átköltözni a lehető legegyszerűbben.

 

 

*

Remek alkalmazás az Acronis TrueImage, tesztünk során végig kiválóan muzsikált: tökéletesen kezelte a külső USB-s merevlemezeket, a noteszgép SATA-s meghajtóját, az NTFS-partíciókat, és a magyar nyelvű Windows Vista alatt sem jött zavarba. A program most megjelent, 11-es változatának újdonságait a 2007 decemberi PC Worldben mutatjuk be részletesen.

 

 

Adatok

  • Nagyon gyors működés
  • Állományok, mappák, partíciók és teljes merevlemezek archiválása
  • Megadott állománytípusok lementése
  • Outlook-adatok archiválása
  • Megadott alkalmazások beállításainak mentése
  • Rendszerindító lemez készítése
  • Időzített mentések készítése
  • Merevlemez-klónozás
  • Lehetőség a program indítására merevlemezről, még a Windows betöltődése előtt
  • Acronis Secure Zone technológia: védett mentési partíció létrehozása
  • Lehetőség a mentésben való böngészésre, illetve módosításra
  • Windows Vista alatti működés

 

Értékelés

Előny: gyors, rengeteg funkció, a mentések akár meghajtóként is a rendszerbe illeszthetők

Hátrány: kezdők kissé bonyolultnak találhatják

Teljesítmény: 90

Szolgáltatás: 95

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.