Hirdetés

Adatvédelmi irányelvek - egy hónap lenne rendesen elolvasni őket



|

Most őszintén: ki az, aki részletesen végigolvasta a megújult Google vagy Facebook adatvédelmi szövegét? Aki ezt tette, egy hónapot vesztett az életéből.

Hirdetés

Az úgynevezett Internet privacy policies (vagyis adatvédelmi irányelvek) a legtöbb közösségi oldalon, alkalmazásnál, online vásárlásnál ott van, el kell fogadnunk, de csak nagyon kevesen veszik komolyan ezt a jogi szöveget. Pedig fontos lenne tudni, mire is vállalkozunk, amikor kiadjuk személyes adatainkat, hitelkártyánk számát, e-mail címünket, telefonszámunkat. A helyzet az, hogy az adatvédelmi elvek kialakítása világszinten is problémás, de a felhasználó sincs könnyebb helyzetben, ha személyes adatainak kiadásáról van szó. Ugyanis bonyolult, érthetetlen, nehéz szövegekbe fut, amelynek teljes és figyelmes elolvasása röhejesen sok időt venne el az életünkből.

A Carnegie Mellon Egyetem két kutatójának tanulmánya szerint minden évben egy teljes munkahónap menne el arra, hogy az ember végigolvassa az adatvédelmi irányelveket a világhálón. Az Aleecia M. McDonald és Lorrie Faith Cranor nevével fémjelzett tanulmány szerint egy átlagos "privacy policies" szöveg 144 és 7669 szóval tartja fel a felhasználót, legalább 10 percig tart elolvasásuk (de a nehezen értelmezhető jogi szöveg miatt ez az idő általában sokkal hosszabb), és évente még az is 154 órát vesz el az éltünkből, ha csak átfutjuk ezeket. És akkor még a lényegesen bonyolultabb EULA szövegekről nem is beszéltünk, amely alaposan megterhelné az egyébként is röhejes időpocsékolást.

Ebből egyértelműen látszik, hogy még a jogi szöveg alkotói sem gondolják komolyan, hogy a felhasználó elolvassa azt, amit egyetlen gombnyomással elfogad. Ám a kérdés adja magát: vajon akkor mennyire lehet visszaélni ezzel a képtelen helyzettel?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.