Hirdetés

Adobe Acrobat Pro XI



|

Négy évet kellett az Acrobat új verziójának a megjelenéséig. Megérte a várakozás?

Hirdetés

Az Acrobat Pro X 2008-as megjelenése után viszonylagos csend honolt a szoftver háza táján. Az Adobe szoftverei folyamatosan fejlődtek, ám a dokumentumkezelő csak nem akart verziószámot váltani, pedig az elmúlt négy évben nagyot fordult a netes világ. Ez év októberében azonban ez a tarthatatlan helyzet megváltozott, hiszen megjelent a PDF-univerzum origóját jelentő szoftver új, tizenegyedik verziója, amelyet a PC World az elsők között próbálhatott ki. A szoftver kereskedelmi ára körülbelül 170 ezer forint körül alakul, ami jóval kedvezőbb akkor, ha a Creative Suite, és pláne ha a Creative Cloud részeként szerezzük be a programot.

 



Kiknek való az Acrobat Pro XI? Semmiképp sem azoknak, akik csak fogyasztják a PDF-dokumentumokat. Nekik ott van az ingyenes Reader. Azoknak sem ajánljuk, akik PDF-állományokra konvertálásra használnák, hiszen erre is léteznek ingyenes megoldások, sőt a modern irodai programcsomagok mind rendelkeznek e képességgel. Az Acrobat XI azon szervezetek számára jelent nélkülözhetetlen segítséget, akiknek fontos az, hogy utólag nem szerkeszthető dokumentumokkal dolgozzanak, amelyeket további védelemmel, digitális aláírással akarnak ellátni, illetve adatbekérésre és professzionális űrlapok készítésére is alkalmazni akarják a PDF-formátumot.

Mintha Word dokumentum lenne

A program indulása után az Acrobat X felhasználóinak rögtön szemet szúrhat pár változás a felhasználói felületen. A megosztás csoport helyére az aláírás került, amely az EchoSign felvásárlásának köszönhetően jelentősen fejlődött, így az egyes szerződések nyélbe ütésére már nem kell napokat várni (kinyomtatás, faxolás, várakozás), hanem gyorsan és követhető módon kivitelezhető a procedúra. Ez külföldi megrendelések esetén jelentős előnyt jelenthet egy cég számára, nem meglepő, hogy hangsúlyos elem lett (bár az ingyenes használat csak havi 5 szignóig terjed).

 



Fontos újdonságokat rejt az Eszközök mező is, ahol az interaktív objektumok (videó, hang, SWF stb.) beszúrása külön csoportba került, valamint a „Tartalom” rész „Tartalomszerkesztés”-sé változott. Ez nem a véletlen műve, hiszen az eddigieknél jobban belenyúlhatunk PDF-jeinkbe, nagyjából úgy, mintha azok Word szövegek lennének. Átállíthatjuk például a szövegek formázását, lecserélhetjük a képeket, változtathatunk az elrendezésen. Ugyanitt érdemes még a fájlexportálásra is rákattintani, ahol immár a PowerPointot is megtaláljuk. Ezen felül a programban a fájlok egyesítése egyszerű „fogd és vidd” műveletté redukálódott, egyszerűbben titkosíthatjuk PDF-inket, valamint a Művelet varázslóban néhány új, modern elemet is megtalálhatunk (Optimalizálás webre és mobilra) előre definiálva.

Bemutatkozik a FormsCentral

Az űrlapok kezeléséhez és az az adatok begyűjtéséhez az Acrobat már eddig is rendelkezett egy beépített megoldással, amely mellé most a FormsCentral is társult. Utóbbi az Adobe saját szolgáltatása, amely rendelkezik tervezőmodullal, csoportmunka-funkciókkal, PayPal-integrációs lehetőséggel és akár egyedi elágazások, feltételek is elhelyezhetők benne. Ezen felül egyszerűen terjeszthető, beágyazható egy oldalba, az adatok elemzésénél pedig egy valós idejű műszerfal is rendelkezésünkre áll.

Az Acrobat X esetén az elkészült PDF-alapú űrlapunkat már közvetlenül átadhatjuk a FormsCentral számára, így az online kérdőívek pontosan úgy nézhetnek ki, mint ahogy azt mi kigondoltuk. A programon belül ehhez töltsünk be egy előre elkészített kérdőívsablont, majd az Űrlapok csoporton belül a létrehozással konfiguráljuk a mezőket (a jobb egérgombbal előcsalható tulajdonságokban finomhangolva azokat), majd ha ezzel készen vagyunk, tegyünk rendbe a bejárási sorrendet, s végül kattintsunk az [Elosztás] gombra, ahol az e-mail és a belső kiszolgáló használata mellett megtaláljuk a FormsCentral szolgáltatását.

 



Itt megjegyezzük, hogy nem kell az Acrobat XI-hez járó klienst birtokolni ahhoz, hogy használni tudjuk a FormsCentral szolgáltatását. Az acrobat.com/formscentral oldalról ugyanis elérhetjük a böngészőben futó változatot, amely már ingyenesen is jól használható annyi megkötéssel, hogy egyszerre csak egy űrlapunk lehet, és maximum 50 visszajelzést tudunk fogadni.

Adatok

- PDF-készítés dokumentumból, beolvasásból, weboldalból stb.
- PDF-tartalomszerkesztés
- fájlok egyesítése
- exportálás Word, Excel, PowerPoint dokumentumokba
- videó, hang, SWF, 3D objektum beillesztése
- interaktív űrlapvarázsló
- Adobe FormsCentral űrlapszolgáltatás
- beépített OCR-modul
- dokumentumvédelem
- EchoSign integráció
- Fejlesztő: Adobe Systems Incorporated
- Ár: kb. 170 ezer forint
- Web: adobe.com/acrobatpro

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.