Hirdetés

Adobe CS3 Production Premium



|

A Creative Studio 3 ezen kiadása első sorban a multimédiás tartalmakat készítők számára lehet hasznos.

Hirdetés

Idén is kiadta az Adobe termékeinek legújabb verzióit, amelyek már a Vistára is fel lettek készítve, és sok újdonságot rejtenek magukban. A programok praktikus csomagokban is elérhetők; a most bemutatott Production Premium összeállítás elsősorban a multimédia kedvelőinek készült. Ha tehát mindenünk a videózás, az internetes multimédia, a mobiltelefonok világa vagy a kreatív művészet, akkor mindenképpen ez a csomag a legjobb választás számunkra.

 

A legtöbb újdonság nyilván a technikai fejlődést követi, tehát az internetes videók, a hordozható eszközök, a többmagos processzorok támogatása, valamint a nagy kapacitású tárolók kerülnek előtérbe. A programok közötti munka is jóval nagyobb hangsúlyt kapott: a csomagban lévő termékek közül szinte mindegyik képes a másikkal együtt dolgozni. Természetesen a középpontban most is a Premiere Pro áll, hiszen nincs az a videós munka, amely ne igényelné a legismertebb vágóalkalmazást. Éppen ezért a csomag egyebek mellett az elő- és utómunkálatokat megkönnyítő kiegészítőkkel bővült. A legnagyobb újdonság a korábbi kiadáshoz képest a Flash videoformátum támogatása, amelyet az interneten terjedő videomegosztó oldalak népszerűsége indokol. Hasonló áttörést hozhat a Device Central, melynek segítségével mobiltelefonokra készíthetünk egyedi multimédiás termékeket. A hangfeldolgozás terén is tapasztalható változás: a készletben az Auditiont a Soundbooth váltotta fel, amely a készítők szerint nagyobb segítséget nyújt a videofeldolgozáshoz. Júniusi és júliusi számunkban már írtunk a Photoshopról, az Illustratorról és a Flashről, ezért most elsősorban a Production Premium csomagban frissen megjelent alkalmazások nóvumait mutatjuk be.

 

Adobe Premiere Pro CS3

Mindenekelőtt a mai kor technológiáihoz igazodik a videovágó szoftver, de pár igazán érdekes újdonságot is rejteget. Elsőként érdemes megemlíteni, hogy valós idejű renderelésre képes, ha DirectX 9-es vagy újabb videokártyával rendelkezünk, és legalább 128, de inkább 256 megabájt memória van kártyánkon. Ezt főképp egy új funkciónál, a filmlassításnál vagy -gyorsításnál vehetjük észre, ahol minőségromlás nélkül, speciális kulcsolással tudunk sebességet állítani, exportálás nélkül is. Egy másik hasznos funkció a több projekt kezelésére szolgáló ablak, amely gyorskeresőt is tartalmaz, tehát sok film esetében nem kell minden projektbe belenézni, és külön megnyitni - elég megadni a kulcsszót, és a megtalált elemet máris beemelhetjük a vágáshoz. Természetesen a nagy felbontású (HD) filmek vágása után nem kell lejjebb adni a minőségből, hiszen beépített Blu-ray támogatással látták el a programot. Ugyanakkor azonban, ha például mobiltelefonon szeretnénk megtekinteni a végeredményt, arra is van lehetőségünk, például Flash videoformátumba is menthetünk.

 

cs3pp_timeremap.jpg

Speciális sebességmódosítást is végezhetünk a Premiere Pro segítségével


A Premiere-t a csomagban lévő programok legtöbbje kiszolgálja, ám a videósok egyik kedvence valószínűleg az OnLocation lesz, mellyel a kameráról vagy más digitális forrásból úgy tudjuk lemezre rögzíteni a filmet, hogy közben szabadon állíthatjuk a kép- és hangparamétereket, valamint javíthatunk az esetleges rossz felvételeken. Ennek előnye, hogy már a beimportálásnál olyan nyersanyagunk lesz, amelyre valószínűleg kevesebb szűrőt kell feltennünk, ezzel a későbbi szerkesztés és javítás nagy részét megspórolhatjuk. Videó exportálásánál használhatjuk akár az Encore DVD-készítőt, akár a Flasht a professzionálisabb végtermék előállításához, vagy az új Ultrát a speciális hátterek beillesztéséhez.

 

Adobe Soundbooth CS3

Új hangszerkesztő vette át az Audition helyét: a Soundbooth. A program célja, hogy videoanyagunk hangsávját a lehető legtökéletesebbre készítsük el. Az integritást mutatja, hogy közvetlenül a Premiere Pro szerkesztősávjáról hívhatjuk elő, és ehhez nem szükséges külön lementenünk a hangot. Az átemelt hang máris megjelenik a kijelzőn hullám formájában, s azt számtalan hangszűrővel, effektussal és különféle jelölésekkel láthatjuk el. Az alkalmazás kelléktárában az egyszerű tisztítóeszközök (pattogás, háttérzajszűrő) mellett hangsebesség-változtatót is találunk. Ha valamilyen érdekes zajt tapasztalunk a hangsáv bizonyos pontján, azt egyszerűen kidobhatjuk, és a kijelöléshez akár lasszót is használhatunk! Ez az eszköz univerzális, hiszen egy túlvezérelt hangot vagy pattogást is egyszerűen kivehetünk vele a jelből. A kijelölt szakaszon belüli rész ismételhető, s ez a hangok közötti átmenetekre is igaz.

 

cs3pp_soundbooth.jpg

Sokak kedvence lehet a Soundbooth, amely segít megtisztítani a zajos hangokat


Ha a forráshang helyett valami mást szeretnénk használni, arra is van segítség: előre elkészített hangminták alapján saját zenét generáltathatunk a film alá. Az így elkészített dallam megfelelő hosszúságú lesz és exportálható is, ha esetleg máshol szeretnénk felhasználni. A program természetesen a külső hangforrásból származó hang felvételét is támogatja, ennek köszönhetően akár profi kommentárral is elláthatjuk majd videónkat, a megfelelő szűrések után. Ezek után nincs más dolgunk, mint folytatni a munkát a Premiere Próban.

 

Adobe After Effects CS3 Professional

Az effektusgyártó is tud újat mutatni, hiszen tartania kell a versenyt a mai technológiákkal. Új rétegek és eszközök kerültek a programba, mint például a szöveg vagy akár más vektoralapú effektusok animálására való Shape. A Puppet a mozgó alakzatokat figyeli, segítségével ezekhez állíthatjuk be a szöveg mozgatását. Elég megadnunk például egy ember pontjait, és ahhoz képest irányíthatjuk a hozzá adott elemet, amely így végül életszerű hatást nyújt. Újdonság még a 3D-alapú, karakterenkénti mozgatás, mellyel a szavakat és betűket tudjuk három dimenzióban forgatni, rendezni. A megújult Brainstorm segítségével kiválaszthatjuk a szükséges animációkat, melyek közül elég kijelölni azt, amelyik igazán illik a projektbe.

 

cs3pp_formats.jpg

Számos formátumba exportálhatjuk filmünket az Adobe Media Encoderrel


Ha erős, többprocesszoros vagy több processzormagos gépünk van, akkor ezt az After Effects alaposan meghálálja, ugyanis képes a renderelést több szálon végezni, valamint újabb videokártyák esetén még a grafikus processzort is igénybe veszi. Természetesen a Photoshophoz és a Flashhez is közvetlenebb szálak fűzik a programot, például importálhatjuk a rétegeket, vagy elmenthetjük a végeredményt FLV formátumban is. Flash terén még nagyobb az előrelépés, ugyanis SWF-állományt importálhatunk-exportálhatunk szöveggel, vektoros grafikákkal, maszkokkal együtt. A Device Central segítségével természetesen mobiltelefonokra is elkészíthetjük művünket.

 

Adobe Encore CS3

Az Adobe legnépszerűbb DVD-készítő programja is büszkélkedhet pár igazi újdonsággal, de a legtöbbje sajnos tényleg csak ráncfelvarrásnak nevezhető. A legfontosabb, jövőbe mutató fejlesztés a Blu-ray lemezek támogatása. Ezt főleg nagy felbontású videók létrehozására tudjuk majd kitűnően használni, mert a megnövekedett kapacitású lemezeken már kényelmesen elférnek a DVD-nél is sokkal jobb minőségű filmek.

 

cs3pp_generator.jpg

A Soundbooth segítségével előre elkészített hangmintákból saját aláfestő zenét is készíthetünk filmjeinkhez, DVD-inkhez


 

Az Encore másik érdekessége, hogy DVD vagy Blu-ray projektjeinkből közvetlenül Flash-animációkat (SWF-fájlokat) készíthetünk vele a Flash program nélkül is. Ilyenkor nemcsak a film, hanem a menük és egyéb interaktív elemek is ebbe a formátumba konvertálódnak. Ezt célszerű használni például webes DVD-ajánlók elkészítéséhez.

 

Az Encore már képekből is tud DVD-s „fotóalbumot" készíteni, elég kiválasztani a szükséges képeket, zenét vagy hangalámondást, és máris létrehozhatjuk diavetítésünket. A folyamatábra használata egyszerűbb lett, sokkal könnyebben össze tudjuk válogatni és kapcsolni az egyes elemeket. Itt is megvalósul a szorosabb integráció a csomag többi elemével, hiszen a Photoshop vagy az After Effects bármikor segítségül hívható a profibb megjelenés érdekében. Az Intel-alapú Macintosh gépek felhasználóinak jó hír, hogy a program már ezeken a gépeken is működik, nem kell tehát két operációs rendszert használnunk egy munka elvégzéséhez.

 

Adobe OnLocation CS3

Az OnLocationről már szót ejtettünk a Premiere Pro esetében, de természetesen önálló alkalmazásként is használhatjuk. Nemcsak DV-kameráról, hanem nagy felbontású jelforrásról is importálhatunk, tehát komplett videorögzítőként vethetjük be. Ha több kamerás jelforrásunk van, akkor színtelítettséget és jelerősséget mérhetünk, szabályozhatunk, így később az eltérő fényerejű felvételekből is egyszerűbben tudunk vágni. A hangspektrum-analizátor segítségével könnyen észrevehetjük azokat a rejtett hangokat is, amelyek kiszűrésével és finomításával sokkal jobb minőségű felvételeket hozhatunk létre.

 

cs3pp_onlocation.jpg

Első ránézésre úgy hat, mint egy radarernyő, pedig ez az OnLocation kezelőfelülete


 

Egy félképernyős nézet segítségével összehasonlíthatunk két jelenetet, hogy a paramétereik megegyezzenek, tehát ne legyenek éles eltérések színben, fényben, hangban.

 

A termék dobozában nagy beállítókártyákat találunk kameránk jobb kalibrálása érdekében, így biztosan helyes színnel és beállításokkal dolgozhatunk, valamint több kamera tulajdonságait is összehangolhatjuk. Ha a felvétel átjátszása során bármi hiba lépne fel, a program azonnal jelzi azt, és később nem kell keresgélnünk a probléma okát.

 

Adobe Ultra CS3

Az Adobe Ultra segítségével professzionális kulcsolást és háttér-helyettesítést (más néven lyukasztás vagy blue box hatás) végezhetünk. A legtöbb videoszerkesztő csak egyszerűen kicseréli a hátteret - ez ugyan majdnem élethű hatást eredményez, mégsem érezzük valódinak a filmet. Az Ultra viszont számos előre elkészített hátteret és effektust kínál a jobb minőségű kivágás és behelyezés érdekében. Akárcsak a televíziók időjárás-jelentésében, a személyt akár egy szobába is helyezhetjük, és máris hangulatosabb környezetben nézhetjük az előadást. Fokozza az élmény életszerűségét, hogy speciális megvilágítást és árnyékolást alkalmazhatunk, tehát a beillesztett személy és a háttér összhangba kerül.

 

Mivel ez a módszer nem kevés erőforrást igényel, ezért itt is érvényes az, hogy akár kétmagos processzorral és erős grafikus kártyával szinte szárnyakat kap a program, még HD-felbontású filmek esetében is! A háttérhez egészen nagy, 4096×4096-os felbontású képeket is felhasználhatunk, tehát az erőmű ilyen esetekben mindenképpen indokolt. A kész filmet az ismertebb formátumokba menthetjük, nagy háttértár birtokában akár tömörítetlen AVI-ba is, a későbbi utófeldolgozáshoz.

 

Adobe Device Central CS3

Fő célja szerint a mobiltelefonokra szánt multimédia-tartalmak létrehozásában segít a Device Central. Szinte minden készülékre egyedi kép, film, animáció kreálható, ezért nemcsak a végeredmény kívánt formátumát kell megadnunk, hanem a mobil pontos típusát is. A program adatbázisa hatalmas, a készülék kiválasztása után megismerhetjük a pontos paramétereket. Ha eldöntöttük, hogy mit szeretnénk készíteni, a szükséges alkalmazás már a megadott paraméterek alapján nyílik meg. Ezzel a megoldással célzott vevőkört szemelhetünk ki, és készíthetünk részükre multimédiás fájlokat. Mivel a mobilkészülékek adatbázisa az internetről frissíthető, a legújabb modellekre is megtervezhetjük álmaink filmjét.

 

cs3pp_devicecentral.jpg

Device Central: válasszunk egy mobilt a kínálatból


 

*

Az Adobe multimédiás csomagja minden igényt kielégít, ami csak a multimédia vonatkozásában felmerülhet. A legprofibb programok állnak rendelkezésünkre, hogy igazán eredeti és minőségi végterméket készíthessünk, legyen az animáció, videó vagy hang. Ennél a csomagnál már csak a Master Collection lehet teljesebb, de már ez az összeállítás is nagyon megéri az árát, hiszen ha csupán a Photoshop CS3 Extendedet, a Premiere Prót, a Flash Professionalt vagy az Illustratort nézzük, ezek külön-külön is nagy értéket képviselnek. Egy dobozban pedig mindegyikhez jóval olcsóbban is hozzájuthatunk, ráadásul egy komplett megoldáscsomagot kapunk. Csak ajánlani tudjuk - főleg profiknak!

 

 

Adatok

  • Professzionális multimédia-készítő csomag
  • OnLocation a videorögzítéshez
  • SoundBooth a hang tisztításához
  • Ultra a kulcsoláshoz
  • Flash, Blu-ray kimeneti támogatás
  • Közvetlen kapcsolódás a termékek között
  • Többmagos processzor és fejlett videokártya-támogatás
  • Ár: 705 000 Ft

 

Értékelés

Előny: minden egy csomagban, amire szükség lehet

Hátrány: otthoni felhasználóknak drága

Teljesítmény: 95

Szolgáltatás: 98

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.