Hirdetés

Adobe Photoshop Elements 5.0 és Premiere Elements 3.0



|

Az Adobe megjelentette népszerű grafikai és videó alkalmazásainak legújabb hobbi verzióit

Hirdetés

Nyilván mindenki hallott már az Adobe Photoshopról és Premiere-ről, amelyek igen népszerűek a professzionális képszerkesztő és videovágó alkalmazások között. Nem véletlen, hogy amikor a cég pár éve nyitott az otthoni felhasználók irányába, felhasználta a jól bevált elnevezéseket, és azokat kiegészítette az Elements szóval.

 

Photoshop Elements 5.0

A Photoshop Elements ötös verziója két, egymástól igen jól elkülönülő modulból áll. Az első egy képkatalogizáló rész, amely egyre gyarapodó, mappaszinten gyakorlatilag kezelhetetlen otthoni felvételeink között vág rendet, a második pedig a képszerkesztő rész, amely fotómanipulálási lehetőségeket kínál mind a kezdő, mind a haladó hobbifotósoknak.

 

A képkatalogizáló rész pontosan úgy működik, ahogy azt a többi hasonló alkalmazásnál, illetve a Photoshop Elements korábbi változatainál már megszokhattuk. Képeinkből gyakorlatilag egy nagy adatbázist szervez, amelyet különböző szempontok szerint szűrhetünk, illetve válogathatunk a benne található felvételek között. Legfontosabb az úgynevezett címkék (tag) használata. Ezek segítségével kategorizálhatjuk fotóinkat. Egy képhez több ilyen címke is rendelhető, ezek használatának gyakorlatilag csak a fantáziánk szab határt, illetve az, hogy mennyire részletesen szeretnénk kategorizálni őket. A címkék mappaként is működhetnek, azaz létrehozhatunk mondjuk egy „háziállatok" kategóriát, abban külön „kutya" és „macska" címkéket, sőt még ezeket is tovább oszthatjuk. A meglévő címkék használatával igen gyorsan kikereshetők a minket érdeklő felvételek, az akár több ezer fotót tartalmazó gyűjteményből is. Idő szerint is szűrhetjük felvételeinket, ehhez egyrészt egy naptárnézet is rendelkezésünkre áll, másrészt egy idővonal, amelyen pillanatok alatt az adott év adott hónapjában készített képekhez ugorhatunk.

 

Az ötös változat újdonsága egy igen érdekes lehetőség, a GeoTagging. Ennek használatával képeinket „elhelyezhetjük" egy térképen is, sokat utazók számára ez igen hasznos lehet, hiszen így igen egyszerűen látható, hogy adott helyeken milyen felvételeket készítettünk. Sajnos ez a lehetőség Magyarországon nem használható, egyelőre csak észak-amerikai helyszínek választhatók ki -- reméljük ez előbb-utóbb változni fog.

 

Gyűjteményünk tartalmát igen sokféleképpen használhatjuk fel: a beépített varázslók segítségével például rendkívül látványos, Flash-alapú diavetítést, HTML-képgalériát és CD- vagy DVD-borítót is készíthetünk. Újdonság a beépített adatmentő, illetve -visszatöltő modul, amellyel egyszerűen gondoskodhatunk képeink biztonságáról.

 

Mint már említettük, az alkalmazás nemcsak gyűjteményünk katalogizálására, hanem az egyes elemek szerkesztésére is használható. A szerkesztő kétféle üzemmódban működhet: az elsőben csak alapszintű szerkesztőműveletek állnak rendelkezésünkre, ezek a képek gyors, pár kattintással végrehajtható feljavítására szolgálnak. Nagy előnye, hogy egyszerre egy képernyőn láthatjuk az eredeti fotót és a kiválasztott művelet(ek) eredményét is, így azonnal kiderül, hogy jobb lesz-e képünk, mint korábban -- természetesen a változások csak akkor hajtódnak végre az eredeti felvételen, ha elégedettek vagyunk az eredménnyel.

 

Haladó felhasználók választhatják a másik üzemmódot, amelyben az összes szerkesztőfunkció közül válogathatnak. A program ezen része igen hasonlít az eredeti, „nagy" Photoshophoz -- természetesen hiányzanak belőle a kifejezetten a professzionális felhasználásra kihegyezett funkciók, cserébe néhány extra képességet kínál.

 

Mindenféleképpen érdemes kiemelni, hogy a Photoshop Elements, nagy testvéréhez és minden komolyabb képmanipuláló szoftverhez hasonlóan kezeli a rétegeket, amelyek mindegyikén külön-külön, a többi megváltoztatása nélkül dolgozhatunk. A rétegek saját átlátszósággal rendelkeznek, és szabadon ki-be kapcsolhatók. A rajzeszközök között minden fontos elemet megtalálunk: a szokásos kijelölő, kivágó, feliratozó funkciók mellett a legérdekesebbek a Photoshopban is kiválóan működő retusálóeszközök, a klónbélyegző -- ezzel a kép egyik részéről vett mintával írhatunk felül egy másik szegmenst --, illetve az automatikusan működő, úgynevezett „gyógyító ecset", amely az adott ponton található problémás részeket igyekszik eltüntetni, mégpedig a környezet elemzését követően. Ugyancsak említést érdemelnek az ötös változatban debütáló „témák", amelyekkel pillanatok alatt készíthetünk látványos borítókat, meghívókat és egyéb, fotókat tartalmazó grafikákat.

 

A Photoshop Elements a két nagy (szerkesztő és katalogizáló) modul mellett tartalmaz egy, a Tálca értesítési területén futó alkalmazást: az Adobe Photo Downloadert. Ezzel könnyen és gyorsan importálhatjuk gyűjteményünkbe a külső adathordozókon tárolt képeket.

 

Premiere Elements 3.0

A csomag külön is megvásárolható másik tagja a Premiere Elements új, 3.0-s változata, amely az otthoni videózással foglalkozóknak nyújt teljes körű megoldást a filmkészítés mindhárom (beszedés, szerkesztés, végleges formátum elkészítése) fázisához. Annak ellenére, hogy az alkalmazás otthoni hobbifilmesek számára készült, tudásában messze túlmutat az amatőröknek szánt szoftvereken.

 

A Premiere Elements felhasználói felülete a professzionális alkalmazásokat idézi
Egyik legfontosabb újítása a korábbi változatokban még nem szereplő „forgatókönyves" szerkesztési mód: immár nemcsak idővonalon vághatjuk filmjeinket, hanem jelenetenként egymás után pakolva is. Ez valószínűleg a kevésbé jártas felhasználók számára jelent könnyebbséget, hiszen lényegesen leegyszerűsíti a munkát -- cserébe nyilván kevesebb szabadságot is nyújt. Aki nem éri be ennyivel, az természetesen használhatja a más videoszerkesztő programokból megismert idővonalas szerkesztési módot is, amely 99 hang és videosáv használatát támogatja. Az elkészült klipeket a kívánt sávra ráhúzva helyezhetjük el videónk megfelelő pontján.

 

Elődjéhez hasonlóan a Premiere Elements gyakorlatilag bármilyen digitális forrásból fogadhatja a feldolgozandó, nyers videoanyagot. A 3.0-s verzió már a nagy felbontású (HDV) kamerákat, a közvetlenül DVD-re rögzítő eszközöket, sőt a webkamerákat, valamint a filmek rögzítésére alkalmas mobiltelefonokat is támogatja. Segítségével természetesen nemcsak beszedni, hanem vágni és feldolgozni is tudjuk a HD-videókat.

 

Elkészült filmjeinket egyrészt azonnal DVD-re vihetjük, másrészt rengeteg különböző formátumban menthetjük el őket. A programnak természetesen van MPEG-video kimenete, de akár WMV-t vagy mostantól Flash-videót is gyárthatunk műveinkből. Bármely formátumot választjuk is, annak minden paramétere részletesen konfigurálható. Újdonság a 3.0-s változatban a hordozható eszközök filmformátumainak támogatása, legyen szó iPodról, Sony PSP-ről vagy mobiltelefonról.

 

Érdemes még említést tenni az úgynevezett Monitor Window-ról, amely egyrészt videónk előnézeti képeként (akár teljes képernyőn is), másrészt szerkesztési területként is szolgál. Ebben az ablakban egyszerűen lecsíphetjük a rögzített jelenetek elejéről vagy végéről a felesleget, illetve ketté is vághatunk meglévő klipeket. Szintén ezen keresztül alkalmazhatjuk a szűrőket és a különféle hatásokat, illetve itt helyezhetünk el feliratokat filmjeinken.

 

premi2.jpg
Hogy minél egyszerűbben készíthessünk látványos családi videókat, a Premiere Elementshez is rengeteg előre gyártott sablont kapunk, amelyek gyakorlatilag minden fontosabb eseményt lefednek. Találhatunk itt látványos háttereket és átvezető képeket esküvőkhöz, születésnapokhoz és egyéb alkalmakhoz is. Ezek a sablonok természetesen a videó bármely pontján elhelyezhetők, és a rajtuk lévő feliratok szabadon átszerkeszthetők.

 

A program nemcsak sablonokat, hanem előre eltárolt hatásokat és áttűnéseket is tartalmaz. Ezek mindegyikéből több száz áll a rendelkezésünkre, mindegyikük igen részletesen konfigurálható, sőt akár saját áttűnéseket is létrehozhatunk magunknak.

 

*

Mind a Photoshop Elements, mind a Premiere Elements igen nagy tudású szoftverek, néhány dologtól eltekintve mindkettő akár professzionális alkalmazások mellett is megállja a helyét. Olyan haladó otthoni felhasználók számára ajánljuk mindkét alkalmazást, akik többet szeretnének az egyszerű kép- illetve videoszerkesztésnél, és olyan szoftvert keresnek elfogadható áron, amely túlmutat az átlagos hobbi-számítógépesek igényein.

 

 

 

 

 

 

 

 

Adatok:

Photoshop Elements 5.0
- Teljes körű képkatalogizáló és képszerkesztő
- Automatikus és manuális képmódosítás
- Beépített biztonságimentés-készítő
Premiere Elements 3.0
- Importálás, vágás és exportálás egyetlen alkalmazásban
- Több száz szűrő és áttűnés
- DVD-előkészítés
- Kényelmes és olcsó Flash-videó-készítés

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.