Hirdetés

Adobe Photoshop Elements 7 és Premiere Elements 7



|

Egy verziószám-ugrás miatt megéri a termékváltás? Mit kínál az Adobe új otthoni kép- és videoszerkesztője?

Hirdetés

Menetrend szerint idén is megjelentette az Adobe a következő kiadásokat. A Creative Suite 4 csomagok beharangozása mellett az Elements csomagok is megújultak. Ki tudja, milyen ötlettől vezérelve, esetleg a Windows legújabb kiadásának előszelét megérezve az otthonra szánt termékek verziószáma hirtelen hetesre ugrott. Ez kicsit megtévesztő lehet, hiszen ilyenkor eget rengető újdonságokat várnánk a programoktól, de elöljáróban annyit elárulhatunk: inkább a divathóbort és a marketing döntése állhat a háttérben, mint a megváltó fejlesztéseké. A termékek természetesen külön-külön is megvásárolhatók, de egy csomagban jóval olcsóbban juthatunk hozzájuk, otthoni felhasználóknak is elérhető áron. Dobozos és internetről letölthető változatban is elérhetők, de ez utóbbi esetben a Premiere telepítője nem tartalmazza a plusz sablonokat.

 

 

ae7_premiere_.jpg

Az új Premiere Elements, a ma divatos szürke felületen

 

 

Első benyomások

A korábbi verziók hagyományait követve ismét az egyszerűséget helyezik a fejlesztők előtérbe. Mindkét programnál először egy bemutatóval találkozunk, ahol megnézhetjük az újdonságokat és elindíthatjuk a célunknak megfelelő funkciót. Ez kicsit megtévesztő lehet, mert csak reklámnak tűnik, de aztán fel lehet fedezni a gombokat a bemutató tetején. A tesztgépen kisebb bosszúság ért bennünket Vista alatt ennél a lépésnél, ugyanis a Photoshop Elements szabálytalan műveletre hivatkozva bezárta magát, de tekintsünk el ettől az apróságtól, másodjára már gond nélkül elindult. Mindkét alkalmazás felülete sötét maradt, de már világosíthatunk rajtuk (majdnem fehérre), csak néha a betűk nem követik a változást és így nem mindig látjuk, mire kattintunk.

 

 

ae7_pshop_.jpg

A Photoshop Elements is alapból szürke maradt, de már ennek is kifehéríthető a felülete

 

 

Az Elementsek korábbi verzióihoz képest a kezelőfelületek mit sem változtak, tehát aki folyamatosan követte az eddigi kiadásokat, most sem téved majd el. A kezdőket továbbra is varázslók segítik, valamint újabb kényelmi funkciók kerültek bele a csomagba. Egyik nagy újdonságnak az online tartalommegosztást, tagságot, tárolóhelyeket és más hasonló kényelmi szolgáltatásokat hangsúlyozta ki az Adobe, de az apró betűs megjegyzésből kitűnik: ezt csak az amerikai felhasználók élvezhetik. Hiába az internet szabadsága, valószínűleg jogvédett tartalmakat és egyéb szabadalmakat sértene a nyíltabb használat. A kornak megfelelően újabb technológiák kezelésére is felkészítették a programokat, bár még mindig nem működik minden úgy, ahogyan azt elképzelnénk, főleg a Premiere-ben. De ne rohanjunk előre, először lássuk a Photoshop Elements újdonságait!

 

Photoshop Elements 7 újdonságok

Egyik újdonság a Smart Brush, amelynek segítségével a kép egyes részeit tudjuk egyszerű effektusokkal feldobni. Például a kék ég szinte pár kattintással kijelölhető és színezhető, de akár be is rúzsozhatjuk a hölgyek száját, vagy kiélesíthetjük a képek egyes részleteit. Természetesen nemcsak egyszerűen, pár kattintással, hanem finomabb beállításokkal is tökéletesíthetjük a művünket, amelyekkel akár elég extrém művészi alkotásokat készíthetünk.

 

 

ae7_photosceneclean_.jpg

A nem kívánatos elemeket pár mozdulattal eltávolíthatjuk a képről a Scene Clean eszközzel



Másik érdekes újdonság a nem kívánatos tárgyak és személyek kiemelése a képből, vagy beillesztése abba. Ennek használata már egy kis logikát igényel, mert a program kicsit furcsán valósítja meg a végeredményt: nem külön eszközként, hanem új képként kell létrehoznunk a jövendőbeli végeredményt, ezenkívül legalább két, maximum 10 képet adhatunk meg forrásnak. Például az egyiken mondjuk egy gépkocsi lógott be, a másikban egy gyalogos lába látszik, a harmadikban pedig épp egy madár szállt át. Ekkor a három képből létrehozhatunk egy jót, de annak a kiválasztása, hogy melyik legyen az a bizonyos jó – nos, nem egyszerű feladat, de némi kísérletezéssel kitapasztalható. A végeredményen elsőre nem is látszanak a retusálások, tehát igen jó hatásfokkal dolgozik a szoftver, de ha mégsem sikerülne a kép tökéletesre, akkor pár eszközzel, némi színezéssel és világosítással megoldhatjuk a problémát. A művelet persze akkor sikerül a legjobban, ha ugyanarról a helyről több képet készítünk, például egy épületről, vagy egy nem túlzsúfolt helyen pár személyről.

 

 

ae7_photoadjust_.jpg

Továbbfejlesztették a színgörbét, könnyebben és gyorsabban módosíthatjuk a kép színeit és tulajdonságait


 

A Photoshop Elementsben több fontos újdonságot nem nagyon találhatunk, az előző kiadáshoz képest kapott pár javítást. Amennyiben ez a két funkció nem hozott lázba bennünket, meggondolandó a frissítés erre a kiadásra.

 


ae7_photosmartbrushtool_.jpg

A Smart Brush eszközzel a kép egyes részeit tudjuk érdekesebbé tenni

 

 

Premiere Elements 7 újdonságok

A filmkészítők jobban örülhetnek az új verziónak, mint a fotóretusálók, ugyanis az Adobe itt kevéssel több újdonságot nyújt. Lássuk egyből a belépőt: már AVCHD-filmeket is importálhatunk a programba! Ez igazán nagy szónak tűnik, ha ilyen kameránk vagy felvételünk van porosodóban és eleddig nem tudtuk mivel feldolgozni. Viszont egy hagyományosnak mondható, Windows Media állomány importálásakor már hibát adott a program, hogy nincs telepítve a kodek – Vista alatt. Mi is furcsán néztünk, mert bár a telepítő megemlítette, hogy a 3GP, MPEG4 és hasonló állományokhoz QuickTime telepítése szükséges, de vajon mi kellhet egy Windows Media állomány megnyitásához egy gyárilag telepített kodeken kívül?

 

 

ae7_premavchd_.jpg

Már AVCHD-filmeket is importálhatunk a Premiere Elementsben



Az AVCHD-n túllépve a WDM-es forrásból származó bevitelt üdvözölhettük, de sajnos örömünk nem tartott sokáig. Az előző kiadás támogatta a webkamerából történő felvételt (ennek akkor sem sok értelmét láttuk, esetleg narrációhoz jó, de minőségileg megkérdőjelezhető), de most bármilyen WDM-forrást képes megtalálni. Pontosítsunk: megtalálja, de hiányoznak a kezeléshez szükséges lehetőségek (például a DirectX-felület vagy egy egyszerű videobemenet-váltó). Így a videobemenetes videokártyát és a tunert felejtsük el, marad a webkamera. Talán a következő verzióban ezt is javítják.

 


ae7_preminstmovie_.jpg

Az Instant Movie segítségével sablonok alapján is elkészíthetjük a filmünket


 

A hibák után ismét az újdonságok felé fordultunk, hátha több örömünket leljük bennük, ilyen például az Instant Movie. Pár paraméter megadása után máris elkészíthetjük a kívánt hangulathoz passzoló filmet. Ebben segítségünkre vannak az importáláskor létrejövő címkék, amelyekkel könnyebben megtalálhatunk egy-egy pontot a filmben. Az Instant Movie nagyon kényelmesen használható funkció, de a profi vágást továbbra sem pótolja, ezért érdemes a többféle beállítás között kísérletezgetni, majd finomítani a végeredményen.

 

A green- vagy blue-box technológián is finomítottak, így már egyszerűbben behelyezhetünk egy tárgyat vagy személyt a filmünkbe, esetleg kreálhatunk ál-időjárásjelentést. Ha elkészültünk, hozzunk létre belőle DVD-t!

 


ae7_premdvdmenu_.jpg

Pár kattintással létrehozhatjuk a menükészítővel álmaink DVD-jét


 

A DVD-menüszerkesztő is egyszerűen használható, és az előre elkészített sablonokból pár kattintással létrehozhatjuk a saját lemezünket. Sajnos az exportálási lehetőségeknél szintén találkozhatunk pár furcsasággal: Flash videót csak NTSC-normában hozhatunk létre, hiába PAL formátumú a projektünk. Természetesen a részletesebb beállításokban korrigálhatjuk a képkockaszámot és a többi paramétert, de a norma nem állítható és kényelmetlen egy kezdőnek, ha nincs alapértelmezés szerint a listában a sablon. Leginkább a Youtube- vagy FTP-exportnál zavaró ez, ahol még speciális beállításokat sem érhetünk el.

 

Összességében a Premiere Elementsben történt ugyan pár hasznos újítás, de a korábbi bosszantó hibákat nem javította az Adobe, arra nem fordított gondot. Az AVCHD-import nem rossz dolog, ha tömegesen vásárolnának ilyen kamerákat az emberek, az Instant Movie is nagyon kényelmes megoldás, amennyiben utána nem felejtünk el a végeredményen csiszolni. Tehát az újdonságokat akkor élvezhetjük igazán, ha nem kényelemből használjuk azokat, hanem segítségképpen, a munka gyorsítására.

 

*

Ha nem rendelkeznénk korábbi Elements-csomagokkal, és most kezdünk bele életünk első video- vagy képszerkesztésébe, akkor jó választás az Adobe csomagja és elérhető áron sokat nyújt, főleg együttes vásárláskor. De ha az előző kiadással rendelkezünk, érdemes elgondolkozni azon, hogy szükséges-e mindaz az újdonság, amit az imént felsoroltunk. Mi kíváncsian várjuk a következő verziókat: vajon mit lehet még kitalálni újdonságképp?

 

 

Adatok

  • Otthoni kép- és videoszerkesztő
  • Egyszerű fotójavítás Smart Brush-sal
  • Képtisztítás a Scene Clearrel
  • Gyors filmszerkesztés az Instant Movie-val
  • AVCHD-importálás a Premiere Elementsben
  • Könnyebb DVD-készítés
  • Online tagság (itthon nem elérhető)
  • Vista alatti működés
  • Forgalmazó: Trans-Europe Kft.
  • Ár: 31990–31990/46990 Ft (külön-külön/együtt)

 

 

Értékelés

Előny: otthonra ideális szerkesztőcsomag, könnyű kezelés

Hátrány: az előző verzióhoz képest kevés újdonság

Teljesítmény: 4

Szolgáltatás: 4,5

Ár/érték: 4

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.