Hirdetés

Adobe Photoshop Elements 8 és Premiere Elements 8



|

Csodás eszközök az új verziókban

Hirdetés

Alapvetően semmi sem változott drasztikusan; aki az előző verziókat ismerte, az az újakkal is el fog boldogulni elsőre. Az újdonságok elsősorban új funkciókban és a korábbi eszközök továbbfejlesztésében nyilvánulnak meg. Nem mondhatnánk, hogy az Elements szoftverek a „nagy”, profiknak szánt Adobe Photoshop és Premiere programok lebutított kistestvérei lennének, inkább egy másik célközönségnek, az otthoni felhasználóknak szánt termékvonal képviselői. Ehhez képest most olyan eszközöket is köszönthetünk bennük, amelyek a legutóbbi profi (CS4-es) Adobe termékek újdonságai voltak.

 

Címkék felhőben és anélkül

Bár a két programot külön is meg lehet vásárolni, vannak közös részeik. Az Elements Organizer pont ilyen – ha a Premiere-t és a Photoshop Elementset is telepítjük, a képeinket és videóinkat rendszerező és megosztó alkalmazás csak egy példányban kerül gépünkre, és mindkét programból elérhetjük. Az Organizer sok új kényelmi funkcióval bővült, ezekből talán a keresési/minősítési módszerek a legérdekesebbek.

 

 

adobe_photoshop-premiere_elements_8_tags.png

A címkék két arca: felhőben és fastruktúrában. Utóbbin jól látszanak a SmartTags által készített minőségminősítő címkék



Anyagaink rendezésében, a bennük való keresésben nagyban segítenek a címkék. Mostantól a weboldalakról ismerős címkefelhő is segít a tájékozódásban, ám emellett hasznos új címkéző eljárások is rendelkezésünkre állnak a kézi címkeírogatás mellett.

 

Az Auto-Analyzer képeink és videóink minőségét osztályozza automatikusan. Az alacsonytól a magasig (High Quality, Medium Quality, Low Quality) terjedő minősítést képeink és videóink felbontása, kontrasztja, színgazdagsága, videóink hangminősége és rázkódása stb. alapján, valamint az adott képeken/videókon fellelt arcok száma szerint határozza meg a program, ráadásul a fellelt minőségi hibák is újabb címkéket hozhatnak létre.

 


adobe_photoshop-premiere_elements_8_arcok.jpg

Az Organizer előzékenyen megkeresi nekünk az arcokat a képeken, nekünk csak a neveket kell megadnunk pár helyen a végleges címkézéshez


 

Igen, jól olvastuk, a program megpróbálja fellelni magától az arcokat, amiket képeinken nevek szerint címkézhetünk is. Pár képen megadjuk az ott szereplők nevét (rámutatunk a kijelölt arcokra, majd beírjuk a nevet), a maradékon meg elmolyol az Organizer, és megkeresi a hasonlókat, felcímkézve a képeket a nevükkel.

 

Tökéletes képek pár kattintással

Mint minden fotószerkesztő, így a Photoshop Elements legfontosabb eszközei közé tartoznak az elhibázott képek kontrasztját, fényességét és színeit rendbe tevő eszközök. Sajnos ezekben a módosítócsúszkák húzogatása közben nem mindig sikerül kiválasztani a legjobb eredményt. Ebben segít most a Quick Photo Edit eszköz, amelyben egyszerre kilenc előnézeti képet is kapunk az általunk beállított és az azokat megelőző/követő értékek figyelembe vételével.

 

Gyakori dolog, hogy fotóink tárgya és azok háttere nem egyforma minőségben – leggyakrabban ez a fényességben nyilvánul meg – kerül a felvételre. Az új Photomerge Exposure módszernek köszönhetően két képből egy harmadik, „tökéletes” változatot állíthatunk elő. Ha az első képen mondjuk vakuzunk az előtérre, addig a másodikon hosszabb expozíciós idővel a hátteret örökítsük meg jó minőségben. Az Exposure aztán összeilleszti a képeket, hogy minden jól látsszon. Ebben még az sem hátráltatja, ha a két expozíció közt kicsit elmozdultunk a kamerával, vagy az előtérben pózoló családunk izgett-mozgott egy keveset.

 


adobe_photoshop-premiere_elements_8_recompose.jpg

A Photoshop Elements Recompose Toolja segít összébb húzni a családot


 

Akik a drága Photoshop CS4 megjelenésekor az új, ott Liquid Resize-nak nevezett eszközre vágyakoztak, azok most megkapják ezt sokkal olcsóbban, a Photoshop Elements 8-ba csomagolva. Az itt Recompose Photo néven debütáló eszközzel a képek szélességét vagy magasságát úgy lehet megváltoztatni, hogy közben az egyes lényeges részek nem torzulnak. Például közelebb „tolhatunk” egymáshoz mondjuk két szereplőt úgy, hogy a háttér nem zsugorodik össze, csak kimaradnak onnan a felesleges elemek. A program alapértelmezés szerint itt is megpróbálja az embereket magától megtalálni, de a megfelelő kijelölő ecsetek használatával mi is megadhatjuk, hogy kik/mik azok, akiknek a képen kell maradniuk, és kiktől/miktől kívánunk megszabadulni. Ideális módszer ez a feledésre ítélt korábbi barátok/barátnőknek a családi képekről, vagy a politikailag kompromittált ismerősöknek a csoportképekről való eltüntetésére. Ha ezt Sztálin elvtárs megérhette volna...

 

Videós okosságok

A Premiere Elements is sok hasznos, valamint esetenként kevésbé hasznos, ám poénos dologgal gazdagodott. A szokásos extrák, azaz az újabb sablonok, áttűnések és egyéb grafikai elemek mellé jócskán jutottak új eszközök is.

 

Kezdjük a sort a kétbalkezes videoklip-készítők barátjával, a megújult InstantMovie-val. A kiválasztott felvételekből egy megadott sablon alapján háttérzenés csodaklipet vágó varázsló most már a klipek címkéi alapján szolgálhatja ki az igényeinket, azaz ki tudja választani a felvételek tömkelegéből a megfelelő minőségű, a kívánt témának megfelelő címkékkel ellátottakat.

 

 

adobe_photoshop-premiere_elements_8_smartfix.jpg

A Premiere Elementsnek nem tetszik ez a klip. A SmartFix varázsló segít a rendbetételben


 

A minőség témakörénél maradva ismerkedjünk meg két újabb eszközzel! Ha ragaszkodnánk rossz minőségű, ám megismételhetetlen felvételeinkhez, akkor ezeket a SmartFix varázsló tudja rendbe tenni. Ha a Sceneline-ra húzott videónk remegős, vagy a képnek szín- vagy fényességproblémája van, azt a magától felugró segéderő igyekszik korrigálni, persze erről egy kattintással le is beszélhetjük.

 

A Smart Trim ennek ellenkezőjét teszi: előzékenyen kivagdalja klipjeinkből a felvételi hibás részeket. Rá is hagyhatjuk a munkát, de tételesen is engedélyezhetjük az általa hibásnak vélt részek eltávolítását. Ha végre kész a videónk, a SmartMix eszköz segít helyesen beállítani a rákerülő zenesáv hangerejét. Mostantól nem fogja a zene elnyomni az esetleges párbeszédeket és monológokat, azok hallhatóak maradnak, miközben a zene elhalkul a szereplők megszólalásakor.

 

Kövesd a fehér nyulat!

A Premiere Elements lassan már olyan okos lesz, hogy helyettünk megy el dolgozni, és veszi fel fizetésünket. Az ember- és arcfelismerésnek hála, többnyire a videókon is képes felismerni és követni az egyes szereplőket, legalábbis amíg azok az adott jelenetben látszanak.

 


adobe_photoshop-premiere_elements_8_motion tracking.jpg

Motion Tracking: A kislány mozgását követő műmadarat teszünk a feje fölé

 

 

A Motion Tracking ikonra kattintva kiválaszthatunk az előnézeti képernyőn egy ott mozgó alakot, mondjuk egy képen ugrabugráló gyereket. A választási négyszög egy megadott helyéhez – mondjuk a tetejéhez, esetünkben a gyerek fejéhez – aztán egy grafikai objektumot rendelhetünk a clip art-tárból, ami folyamatosan követni fogja azt. A statikus objektumok mellett lehetőségünk van 3D-s, mozgó tárgyakat (Animated Objects) is kiválasztani, ezek aztán boldogan követik a kiválasztott célszemélyt a videón. Mondjuk egy csapdosó szárnyú madárkát tehetünk az erről mit sem tudó gyerek feje fölé. A mozgáskövetett dolgokra nemcsak poénos rátéteket pakolhatunk, hanem azokon mindenféle effektust is alkalmazhatunk. Mondjuk extra zajt keverhetünk a mozgó személyre, elhomályosíthatjuk (blur) azt stb.

 

Az egész mozgáskövetéses trükknek sajnos két hibája van: az effektek a követett személy egész befoglaló-négyszögére hatással vannak, valamint a poénos, mozgó 3D-s objektumokat csak a program kínálatából választhatjuk ki. Hiába van tele az internet jobbnál jobb 3D-modellekkel, nem fog minket birodalmi csillagromboló üldözni a bulis videókon, legalábbis ebben a programban ez egy darabig még valószínűtlen.

 

*

Sok hasznos, munkánkat meggyorsító új eszközt találtunk a nyolcas Photoshop és Premiere Elements kiadásokban. Mindezek ellenére azonban ne feledjük, hogy az új Elementsek továbbra sem profi eszközök, hanem a kép- és videoszerkesztéshez mit sem értő felhasználóknak szánt programok. Ha így állunk a témához, olyan csodákra képesek, amikre más szoftver nem. Használjuk ki a lehetőséget!

 

 

Adatok

  • Otthoni kép- és videoszerkesztő
  • Képek és videók egyszerű kézi és automatikus címkézése
  • Arcfelismerés
  • Egyszerű fotójavítás Smart Brush-sal és Quick Photo Edittel
  • Képtisztítás Scene Clearrel
  • Képek „okos átméretezése” Recompose Photóval
  • Két expozícióból egy jó kép összerakása
  • Gyors, automatikus filmszerkesztés az Instant Movie-val
  • Hibás filmrészletek automatikus megkeresése és javítása
  • AVCHD-importálás
  • Egyszerű DVD-készítés
  • Mozgáskövetett objektumok effektezése a videón
  • Ár: 37 375/37 375/56 125 Ft (külön-külön/együtt)

 

 

Értékelés

Előny: otthonra ideális szerkesztőcsomag, könnyű kezelés

Hátrány: a profi eszközök csak kevéssé paraméterezhetők

Teljesítmény: 4,5

Szolgáltatás: 4,5

Ár/érték: 4,5

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.