Hirdetés

Photoshop Lightroom 3



|

Az Adobe reklámszövegei azt sugallják, hogy egyetlen hivatásos fotós sem élhet meg a Lightroom nélkül. Az amatőr felhasználó ezek után azt fogja gondolni, hogy a Lightroom drága és bonyolult termék, kizárólag a profik számára. Pedig ez nem igaz!

Hirdetés

A Lightroomot az amatőr fotósok is sikerrel hasznosíthatják. A műkedvelő hobbistáknak ott a Photoshop Elements, de aki már a profibbak közé tartozik, az sok dolgot inkább akadálynak, feleslegesnek talál benne, és szeretne gyorsabban, hatékonyabban dolgozni. Ekkor jön el a Lightroomra való áttérés ideje. Szerencsére a szoftver rendelkezik egy Import from Photoshop Elements funkcióval, így az Elements Organizerrel létrehozott képtárat viszonylag simán át lehet emelni Lightroom alá.

 

 

Újdonság a Libraryben a Publish Services

 

 

Még mielőtt valakit csalódás érne, le kell szögezni, hogy a Lightroom elég sok dolgot nem tud. A nevében lévő Photoshop előtag megtévesztő, mert ez nem egy alternatív Photoshop, a képszerkesztő része inkább olyan, mint egy svájci bicska. Minden megtalálható benne, ami a legfontosabb képmódosításokhoz szükséges: diavetítés, webgaléria, illetve nyomtatni is lehet vele. De csak a lényeget találhatjuk meg benne, minden felesleges sallang és körítés nélkül; nem ismeri a rétegeket, a maszkokat, a CMYK-színrendszert, nincsenek benne festőeszközök stb. Ugyanakkor bőséges lehetőségeket ad a metaadatok kezeléséhez, roncsolásmentes képszerkesztést biztosít és kézreáll. Egyszóval a Lightroom egy profi szerszám, ami valahogy úgy viszonyul a többi szoftverhez, mint az eredeti Victorinox svájci bicska az olcsó ázsiai utánzatokhoz. A képtár kezelésén felül a Lightroom mindent tud, amit egy digitális sötétkamrának tudnia kell. Azonnali képfeldolgozáshoz műteremben vagy külső helyszínen ideális, de teljes értékű megoldást csak a Photoshoppal kiegészítve nyújt, szerencsére a két termék remekül együttműködik.

Jócskán elhúzódó béta-tesztelés után június 8-án végre megjelent az új, 3.0-s verzió hivatalos, végleges kiadása, amit azóta kisebb hibajavító csomagok is követtek. Megérte a várakozás, mert az új verzióval számos olyan újdonságot kaptak a felhasználók, amit már régóta sokan hiányoltak. A terméknek magyar nyelvű kiadása továbbra sincs, ráadásul az új verzió képadatbázisa némileg eltér a régiekétől. Ezért telepítés után először a képadatbázis konvertálását végzi el a szoftver. Többezer képnél eltart egy darabig a folyamat, legyünk türelmesek.

 

 

Újdonságok a LR3-ban

 

A kezelőfelület lényegében nem változott, maradt a letisztult, sötétszürke, paneles elrendezés. Az Adobe állítása szerint növelték a szoftver teljesítményét és valóban érezhető, hogy gyorsabb lett a működése.

 

 

Az importálás felületét teljesen átalakították

 

 

A Publish Services funkció a Library modulban közvetlen kapcsolatot tesz lehetővé a Flickrrel. A honlapra nemcsak a képeket lehet feltölteni, hanem ha egy ismerősünk értékeli a képet, vagy megjegyzést fűz hozzá, az a Lightroom Libraryben is azonnal megjelenik a Comments panelen. A Flickr-integráció mellett továbbra is használhatók lesznek a más képmegosztó-szolgáltatásokhoz készült pluginek. A Publish Services ezenkívül a korábbinál kényelmesebb exportálást tesz lehetővé a merevlemezre is.

A Library eddig csak statikus RGB, RAW, DNG képekkel dolgozott, most viszont a DSLR videofájlokat is ugyanúgy lehet vele kezelni, mint a képeket és az előnézeten kívül le is játszhatjuk őket.

A Slideshow menüpontban a diavetítéshez kísérőzene köthető és a vetítést MP4 videoformátumban lehet exportálni. Nem feledkezhetünk meg a nyomtatási szolgáltatások fejlesztéséről sem, amely most a layoutok kínálatának növelését és egy új layout-szerkesztő beépítését jelenti.

Az Import panelt teljesen átalakították, letisztult és áttekinthető felületet kapott. A panel bal oldalán lehet kiválasztani, hogy honnan akarjuk importálni a képeket, a jobb oldalon pedig azt, hogy hová kerüljenek az importált képek. Itt állíthatjuk be azt is, hogy hogyan nevezze el a képeket a Lightroom és milyen képfeldolgozási műveleteket hajtson végre automatikusan az importálás során. A panel felső szélén adhatjuk meg, hogy milyen módon történjék az importálás, azaz a szoftver másolja, mozgassa, DNG-re konvertálja a képeket, vagy egyszerűen csak hagyja a helyén, és csupán az előnézetet vegye fel a Librarybe. Középen, az előnézeti képek sarkában lévő kis jelölőnégyzettel egyenként kiválaszthatjuk az importálandó példányokat.

Újdonság a Tethered Caputre funkció a File menüben. Közvetlen kábeles kapcsolattal való fotózáshoz szolgál (ezt a metódust leginkább műteremben szokás alkalmazni), ilyenkor a fényképezőgép és a számítógép kábellel vagy Wi-Fi-kapcsolattal össze van kötve, így a képek rögtön számítógépre kerülnek az exponálás után, a memóriakártya kimarad a történetből. Ezáltal fotózás közben a csapat többi része és a megrendelő is rögtön láthatja a képeket a monitoron. Olyan szoftverekben, mint a Capture One, ez már régóta természetes, a kollektív műtermi munkához feltétlenül szükséges szolgáltatás. A Lightroom esetében egy folyamatosan figyelt mappa beállításával és automatikus importtal lehetett korábban megoldani a dolgot, de ez elég körülményes volt, és külső szoftver is kellett hozzá, ami a kamerával tartotta kapcsolatot és figyelt könyvtárba rámolta a képeket. Most a Lightroom az egész folyamatot önállóan képes végezni, de csak Nikon és Canon kamerákkal.

 


Lencsehiba- és perspektívakorrekció

 

Ezzel a funkcióval az Adobe a Lightroom egyik legnagyobb hiányosságát szüntette meg. A Lens Corrections panelt a Develop modulban találjuk, sorban hátulról a harmadikként. A geometriai (hordó- és párna-) torzítást, perspektívát, kromatikus aberrációt és a vignettálást manuális beállításokkal vagy egy előre megadott objektívprofil alapján tudja javítani a szoftver. A profil szerinti korrekció ugyanúgy az Adobe adatbázisán alapul, mint a Photoshop CS5 esetében, de szükség szerint finoman hangolható három csúszkával. A manuális módban öt csúszkával lehet állítani a hordó-, illetve párnatorzítást, a függőleges és vízszintes perspektívát, a kép elforgatását és méretét. A csúszkák állítása közben a képen egy rács segíti az egyenesek igazítását.

 

 

Az objektív hibáit és a perspektívát is lehet korrigálni

 

 

További két csúszka szolgál a vignettálás kiküszöbölésére és kettő a kromatikus aberráció megszüntetésére ugyanúgy, mint ahogyan azt a Photoshop Adobe Camera Raw pluginja esetében megszoktuk. A kromatikus aberráció korrekciójánál nagyítsuk fel a képet, és a kép sarkaira figyeljünk, ahol a legerősebben jelentkezik ez a hiba.

A torzítás korrekciójára korábban is volt mód a Lightroomban, de csak a PTLens plugin segítségével. A PTLens nagyon szofisztikált eszköz, de külső szerkesztőprogramként működik és a vele elvégzett korrekció végleges változtatást jelent a képen. A Lightroom saját torzításkorrekciójában az a legnagyszerűbb, hogy ez is roncsolásmentes, mint a legtöbb dolog a Lightroomban, azaz csak az előnézeti képet érinti, az eredetit nem. Bármikor módosíthatjuk a beállításokat, újabb és újabb variációkkal kísérletezhetünk anélkül, hogy az ismételt interpoláció tönkretenné a kép élességét és részletgazdagságát, ami a hagyományos szűrőknél gyakran megtörténik.

 


Zajcsökkentés és élesítés

 

A Lightroom világosság- és színzaj-csökkentése, valamint az élesítés lehetősége nem új keletű, sőt látszólag a Detail panelen nem is történt semmi változás. Az újdonság a háttérben húzódik meg. A state-of-the-art zajcsökkentő technológia a korábbinál kifinomultabb, tisztább korrekciót ígér a nagy ISO-értékkel készített felvételeknél. Az élesítő algoritmust szintén fejlesztették, de ez is csak az eredményen látszik, ami kétségkívül látványos, természetesebb hatású. A korábbi verzióknál gyakori hiba volt a kép túlélesítése, különösen nyomtatásnál, illetve a zajszűrés eredménye is hagyott maga után kívánnivalót. A Lightroom 3 zaj- és élesítőszűrőit más termékekkel, például a Nik Dfine 2.0 zajszűrővel és a Nik Sharpener Pro 3.0-val összevetve úgy véljük, hogy a Lighroom igencsak szép, versenyképes eredményt produkál. Igaz, az említett professzionális szűrők még mindig felülmúlják, viszont akinek futja ilyesmire, az pluginként a Lighroomban is használhatja őket.

 

 

Fejlesztették a zajszűrést és az élesítést



Filmszemcsék

 

Előfordulhat, hogy nem a zajszűrés, hanem éppen a szemcsézettség növelése a cél. A hagyományos fotólaborokban különféle trükkökkel igyekeztek elérni a szemcsézettség mesterséges növelését, ha a kép készítőjének ízlése úgy kívánta. A szemcsézettség ugyanis sajátos hangulatot kölcsönöz a képnek, eltünteti a finom részleteket, alkalmasint kiemeli a kép mondanivalóját, vagy éppenséggel nem lesznek feltűnők az apróbb képhibák, életlenség. A Lightroom 3 új effektusa a digitális szemcsézés. A szolgáltatást az Effects panelen találjuk, itt lehet beállítani a raszter erősségét, a szemcsék méretét és érdességét.

 

 

Új effektus: a szemcsézettség

 

 

Vízjelezés

 

A copyright jelzésére már számos módszert találtak ki. A leghatékonyabbak a láthatatlan digitális vízjelek, amelyekkel a képet a világhálón is követni lehet, sőt – megfelelő technikával – még a nyomtatásban megjelent fotó eredetiségét is igazolni lehet. A Canon professzionális kamerái képesek ilyen láthatatlan vízjelet rakni a képre, amely a felvétel hitelességének igazolására is alkalmas például rendőrségi bizonyítékként való használatkor. A Photoshop is tud ilyet, a Digimarc szolgáltatását használja, a Lighroom 3-ban azonban sajnos még nélkülöznünk kell ezt a lehetőséget.

 

 

Exportálásnál vízjelet rakhatunk a képre

 

 

A láthatatlan vízjeleknél olcsóbb, célszoftver nélkül is felismerhető jelzések a képre biggyesztett feliratok, kis képecskék. Ezek a látható vízjelek könnyen elkészíthetők bármilyen képszerkesztő szoftverrel, de ha jól csinálják, csaknem lehetetlen levakarni őket a képről. A Lighroom előző verzióihoz is készültek már olyan pluginek, amelyek ilyen vízjeleket készítenek (ilyen például a Mogrify). Most az Adobe beépítette a szoftverbe ezt funkciót, az exportálási szolgáltatások közé.

Ha egyszer már beállítottuk, akkor ezután csak be kell kapcsolni, hogy vízjeles fotókat kapjunk. Bélyegzőként JPEG vagy PNG képeket használhatunk vagy tetszés szerinti szöveget általunk megadott mérettel, színnel és betűtípussal.

 

 

Pontonként állítható tónusgörbe

 

A Lightroom eddig egy igen sajátos tónusgörbe-eszközzel szolgált. A görbét néhány fix minta szerint lehetett változtatni, ami nagyszerű dolog, ha gyorsan kell dolgozni, de finom trükkökre nem alkalmas. A hármas verzióban a Tone Curve panel alján megjelent a Point Curve funkció. A jobb alsó sarokban lévő ikonra kattintva a tónusgörbét átkapcsolhatjuk pontonként szerkeszthető üzemmódba, ilyenkor úgy működik, mint a Photoshop tónusgörbéje. Az egérrel a görbére kattintva újabb és újabb vezérlőpontokat hozhatunk létre rajta, amelyeket ide-oda húzkodva lehet alakítani a görbét – persze ez is roncsolásmentes korrekció. Bármikor kikapcsolhatjuk a görbe hatását, vagy visszaválthatunk a standard lineáris, alacsony, közepes stb. kontrasztot adó görbékre.

 

 

A tónusgörbe pontonként szabadon szerkeszthető

 

 

Összegzés

 

Mindent egybevetve a Lightroom változatlanul favorit a képtárkezelésben. Legyen szó akár az otthoni fotógyűjteményről, akár a műtermi fotótárról, ez a szoftver nagyszerű lehetőségeket rejt magában. Ezt nem kell bizonygatni annak, aki dolgozott már vele, viszont aki teheti, annak érdemes az új verzióra váltania – aki pedig még nem használta, az feltétlenül próbálja ki. Eleinte lehet, hogy szokatlan a filozófiája, de ha sikerül megbarátkozni vele, akkor nagyszerű segítőt ismerhetünk meg benne. Persze hiányosságai is vannak, például még mindig hiányzik a geotaggelt képek térképi megjelenítése. A hierarchikus címkézés, valamiféle taxonómia használatának lehetősége sem válna a Lightroom kárára, és egy naptáras vagy idősávos megjelenítés is jó lenne. Az alkalmazás nagy riválisa, az Apple Aperture 3.0 már februárban a piacon volt, és számos olyan újdonságot hozott, amellyel felzárkózott a Lightroom mellé; ilyen például a 64 bites CPU-támogatás, és a Flickr- és Facebook-export. Ráadásul néhány dologgal az Apple meg is előzte a Lightroomot: az arcdetektálás, illetve az interaktív térkép lehetősége a GPS-adatok kezeléséhez abszolút pozitívum. Ettől függetlenül szerintünk a Lightroom letisztultabb, gyorsabb és kisebb igényű. A verseny tehát folytatódik, és ez így van jól, mert a nyertesek mindig a felhasználók lesznek.


Adatok

  • Kiterjesztett munkafolyamat-támogatás
  • Hatékony képnézegető, kiértékelő és összehasonlító módszer
  • Roncsolásmentes szerkesztés
  • Professzionális eszközök a globális szerkesztésre
  • Egyszerű és hatékony színgörbe szerkesztés
  • Extra minőségű fekete-fehér konvertálás
  • Sokoldalú ügyfél prezentáció lehetőségek
  • Gyors és kiváló minőségű nyomtatás
  • Letölthető 30 napos próbaváltozat
  • Forgalmazó: Szoftver.hu
  • Ár: 80 300 Ft (upgrade: 26 600 Ft)
  • Web: www.adobe.com/lightroom/



Előny: hasznos, jól használható új képszerkesztő funkciók
Hátrány: néhány ma divatos képkatalógus funkció (pl. geotagelés) hiánya
Teljesítmény: 4,5
Szolgáltatás: 4,5
Ár/érték: 4

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.