Hirdetés

Agnitum Outpost Pro 3.5



|

Márciustól minden hónapban teljes verziós Agnitum Outpost Pro a PC World olvasói számára.

Hirdetés

Az Outpost Firewall Pro fejlett tűzfalprogram, amely egyben felugróablak-blokkolót és kémelhárító rendszert is tartalmaz.


A magyar nyelv kiválasztása után a program telepítője automatikusan kikapcsolja a Windows tűzfalát -- amelyről értesítést is kapunk a szokásos buborékban --, ezzel nem kell foglalkoznunk. A licenc elfogadását követően kérjük a Konfiguráció varázsló segítségét.

Kissé ijesztő a felület


Varázslás alapfokon


Beállítások
Elsőként a védeni kívánt hálózatokat láthatjuk, ezt a listát a Módosítás gombra kattintva szerkeszthetjük. Az alapbeállítás jó, arra azért ügyeljünk, hogy azt a hálózati kapcsolódást védjük -- ne számítson megbízhatónak a listán szereplő megfogalmazás szerint --, amelyikkel az internetre csatlakozunk. Innen továbblépve a telepítő felderíti a gépre telepített internetes alkalmazásokat; a listát a Részletek gombra kattintva tekinthetjük meg, illetve szerkeszthetjük. Az alkalmazáshoz tartozó pipa törlésével kivonhatjuk azt az internetes kommunikációra jogosultak köréből, így az a védett hálózatok, azaz a külvilág irányába nem lesz képes adatot küldeni vagy onnan fogadni. A Szabályok gombot most ne babráljuk; ha kell, később a programban módosíthatjuk a védelmi beállításokat.

Lépjünk tovább, és hagyjuk bekapcsolva az Összetevő-ellenőrzést. Ezt követően az olyan kártevőket is megpróbálja lefülelni a telepítő, amelyek más, már engedélyezett programok szolgáltatásain át kívánják piszkos ügyeiket intézni. A következő oldalon beléphetnünk a Speciális beállítások párbeszédablakába, és módosíthatjuk a konfigurációs állomány helyét, de jobb, ha csak egyszerűen befejezzük a telepítést. Az ezt követő újraindításnál már élesített védelemmel indul el a Windows.

Kérdésözön


Az Outpost első indításakor egy rövid ismertető átfutása után engedélyezhetjük az Internet Explorer fokozott védelmét szolgáló Gyorshangolás beépülőmodult, valamint a kémprogram-keresést és folyamatos ellenőrzést.

Gyorshangolás

A már aktív védelem a szabályok alapján eldönti, hogy mit tehetnek a nethez forduló alkalmazások. Ha ismeretlen program próbál a hálózaton kommunikálni, akkor ránk bízza a döntést: közli a program nevét, a forgalom típusát, az IP-port számát, a távoli fél IP-címét. Ha ráismerünk egy általunk telepített, megbízható alkalmazásra, akkor engedélyezhetjük számára a kommunikációt, ha nem bízunk benne, akkor leállíthatjuk összes tevékenységét, illetve megszabhatjuk, hogy milyen tipikus szabályokat alkalmazzon rá az Outpost (például FTP-kliens, böngésző stb.). Az Engedélyezés egyszer vagy Blokkolás egyszer gombokkal átmeneti döntést is hozhatunk, amelyet később még módosíthatunk.

Finomhangolás


Ha egy, a neten kommunikáló alkalmazásunk hibásan működik, akkor rosszul vannak beállítva a rá vonatkozó tűzfalszabályok, ezen kell módosítanunk. A Tálcán elhelyezett kék-fehér Outpost ikonra duplán kattintva előtűnő program Beállítások --> Alkalmazás ablakában kereshetjük meg szoftverünket. Itt változtathatjuk meg besorolását a lista blokkolt, részben engedélyezett vagy megbízható szekciójába átvontatva. A Szerkesztés gomb ennél többre is lehetőséget ad: a két szélsőség mellett sablonok alapján is kijelölhetünk alkalmazásra vonatkozó szabályt -- a Thunderbird számára például válasszuk az E-mail kliens sablont. Programra szabott szabályokat is alkothatunk, ennek részleteit a szoftverhez mellékelt, több mint 70 oldalas magyar nyelvű PDF-kézikönyvben olvashatjuk el.

Figyelem, legyünk óvatosak, csak annak a programnak változtassuk meg a beállításait, amelynek bizonyosan ismerjük a szerepét! Ellenkező esetben előfordulhat, hogy egy Windows-modult blokkolva megbénítunk egyes normál rendszerfunkciókat, vagy éppen teljesen szabad kezet adunk valamely kémprogramnak.

Olvasóink számára ingyenes!


A PC World olvasói hónapról hónapra ingyenes internetes regisztráció során juthatnak az Outpost Firewall Pro bő egy hónapig érvényes aktiválókódjához.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.