Hirdetés

AIDA64: Stabil-e a géped?



|

A stabil gép áldás, ha viszont megbízhatatlan és fagy, nem lehet használni és csak a nyűg van vele. De vajon a Te géped stabil? Így tesztelheted.

Hirdetés

 

Egy PC esetében a stabilitás nem azt jelenti, hogy betölt a Windows, hanem azt, hogy akár egy hétig is nyüstölhetjük, akkor sem kapunk kékképernyőt vagy hibaüzenetet. Mindenki ilyen gépről álmodik, és ez nem is olyan nagy kérés. Az instabil ennek éppen az ellentéte, ám ennek is több fajtája és szintje van. Van olyan, amikor egy bizonyos feladat elvégzésekor, egy bizonyos időpontban vagy x idő után kapjuk a hibát, és van olyan is, amikor teljesen kiszámíthatatlanul és a kellemetlen meglepetés.

 

Hirdetés

 

Kiszámítható hiba

Ha minden egy bizonyos programnál jelentkezik a hiba, 99%, hogy szoftveres a gond. Ilyenkor frissítsük a szoftvert, vagy ha erre nincsen mód, cseréljük le egy alternatívára. Ilyenkor nagy segítség, ha rákeresünk a hibakódra és a program nevére, mert ha nálunk gond van, jó eséllyel másnál is előfordult már hasonló.

 

Időzített bomba

Ha mindig egy bizonyos időpontban ér a baj, a feladatütemezőt és az Eseménynaplót vegyük elő. Itt keressük meg az aktuális bejegyzést és erre keressünk rá – hamar ki fog derülni, melyik szoftver okozza a gondot.
Ha egy bizonyos idő eltelte után fagy le a gép, Lehet, hogy melegedési probléma van. Ilyenkor ellenőrizzük a hőmérsékleteket és ahol terhelés alatt gyanús melegedést tapasztalunk, ott nézzünk szét alaposabban. Lehet, hogy egy alapos tisztítás, egy új, pár ezer forintos ventilátor megoldja a gondunkat.

Éééés, meg is találtuk a hiba okát - jöhet a takarítás és akár a ventilátorcsere

 

Stabilitásteszt

A stabilitást érdemes teljes terhelés mellett tesztelni. Ez nem azt jelenti, hogy a processzort 100%-ra leterheljük, mert ez nem feltétlenül veszi komolyabban igénybe a többi főkomponenst, így például a RAM, HDD/SSD és VGA rendszert. Éppen ezért komplex stressz tesztelőre van szükségünk – ez az AIDA64. Ennek demo verziója ingyen is elérhető, amiben egy nagyon jól használható terhelés-modult találunk az EszközökRendszer stabilitásteszt pontban. Itt érdemes mind a hat komponenst, a CPU-t, FPU-t (ez a lebegőpontos részleg a CPU magokon belül), a gyorsítótárat, a rendszermemóriát, a HDD/SSD-t és a GPU-t is bejelölni. Esetleg az SSD/HDD-t kihagyhatjuk, ha biztosak vagyunk benne, hogy ez nem lehet a hiba forrása.

Akár 12/24 órán keresztül is futtathatjuk a stabilitástesztet


A Start gombra kattintva indíthatjuk is a tesztet, amelyet érdemes akár fél-egy napig is futtatni, hogy meggyőződjünk gépünk stabilitásáról. A terhelés során a program mutatja a hőmérsékleteket, a feszültségszinteket, ventilátor-fordulatszámokat, órajeleket stb. – mind hasznos adat, érdemes figyelni ezek ingadozását. Az AIDA64 mellett jól lemérhető a gép stabilitása játékok futtatásával is, hiszen tipikusan ezek a szoftverek is maximálisan leterhelik a gép összes komponensét.
Ha egy komplett napon át tökéletesen futott gépünk, leállíthatjuk a tesztet és kijelenthetjük gépünkről, hogy betonstabil – ez minden felhasználó jogos álma.

Vásárolhatunk olyan hardvert, amelyet egyenként egy teljes héten át tesztelt a gyártó, ezzel garantálva a megbízhatóságot
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.