Hirdetés

Ajándék lemezmentő a PC World-től



|

Decemberi teljes verziónk segítségével a merevlemezeinkről vagy partícióinkról készíthetünk biztonsági mentéseket.

Hirdetés

Alapvetően két fajtájuk van a biztonságimentés-készítő szoftvereknek: az elsővel megadott mappákat és állományokat helyezhetünk biztonságba, míg a másodikkal partíciók teljes tartalmát, vagy akár egész merevlemezeket archiválhatunk - általában egyetlen nagy, úgynevezett képállományba (image). E havi teljes verziónk, az Acronis True Image Personal 8 az utóbbi kategóriába tartozik, azaz teljes partíciók vagy merevlemezek lementésére alkalmas, a rajtuk lévő összes adattal egyetemben. De a lementett képállományban szabadon böngészhetünk, és akár a rendszerbe is illeszthetjük meghajtóként!
A program telepítése nagyon egyszerű, az ilyenkor megszokott adatokat kell megadnunk (célmappa, programcsoport stb). Két dologra figyeljünk csak: az első az, hogy telepítés közben kell beírnunk a program használatához szükséges kulcsot, a másik, hogy Windows Vista alatt rendszergazdai jogok szükségesek a szoftver telepítéséhez és futtatásához is, tehát a telepítőt így indítsuk el.
Ha az alkalmazás felkerült gépünkre, már csak egy rendszer-újraindítás van hátra. Miután ez megtörtént, ismerkedjünk meg a program kezelőfelületével.
A True Image áttekinthető felülettel szolgál; a feladatokat alapvetően két részre osztja. Az első csoportba a lemezképek elkészítésével és kezelésével foglalkozó funkciók tartoznak, míg a második részben ez egyéb feladatokat végezhetjük el. A lemezképkezelő műveletek a felület nagyját elfoglaló Disk Imaging modul alatt érhetők el ikonok formájában, míg az egyéb feladatok a Tools menüben, az eszköztáron és a bal oldali sávon keresztül is elindíthatók.

 

 

acronis_nagy_web.png

 


A legfontosabb művelet természetesen a merevlemezek és partíciók lementésének és visszatöltésének folyamata, éppen ezért ezekkel érdemes kicsit részletesebben is megismerkedni. Új képfájlt a Create Image paranccsal hozhatunk létre - ez gyakorlatilag egy több lépcsőből álló varázslót jelent. Első lépésben azt kell megadnunk, hogy mely merevlemezek mely partícióit szeretnénk lementeni. Kiválaszthatunk teljes meghajtókat, illetve bármely partíciót is - akár többet is egyszerre, egy mentés több adatait is tartalmazhatja. A következő lépésben azt kell megadnunk, hová mentsük el képfájlunkat. A program bármely merevlemezre képes dolgozni, akár arra is, amelyről a mentés készül, de ezt nem javasoljuk, inkább használjunk másikat. Nemcsak merevlemezre, hanem CD, illetve DVD korongra is archiválhatunk, sőt akár az úgynevezett Acronis Secure Zone nevű területre is - ez nem más, mint merevlemezünk egy elkülönített, más alkalmazások számára láthatatlan, rejtett része (partíció), amelyet maga a program hoz létre.

 

 

acronis_2_web.jpg

 


A következő lépés a képfájl feldarabolásának megadása. Beállíthatunk fix méretet, amikor is a program pontosan a megadott méretűre darabolja mentésünket (ha nagyobb lenne), illetve ráhagyhatjuk az egészet a programra. Ez utóbbi esetben az alkalmazás automatikusan darabol, ha a céllemez megtelik, illetve akkor, ha a képállomány nagyobb, mint amekkorát az állományrendszer kezelni tud (például 4 gigabájt a FAT32 meghajtóknál). Ezenkívül tömöríthetjük, jelszóval láthatjuk el, illetve megjegyzéseket fűzhetünk mentésünkhöz.

 

 

acronis_3.png

 


Az Acronis True Image Personal 8 kiváló eszköz, nagyon jól ötvözi a hagyományos és a partícióalapú mentések pozitív tulajdonságait, segítségével egyszerűen biztonságba helyezhetjük adatainkat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.