Hirdetés

Algoritmusok döntenek arról, kit helyezzenek szabadlábra



|

Az elmúlt években 15 amerikai állam rendelt a feltételes szabadlábra helyezésről döntő bizottságok munkáját támogató kockázatelemző rendszereket.

Hirdetés

A The Wall Street Journal hétfői riportja szerint egyre több az olyan fegyintézet az Egyesült Államokban, ahol számítógépes algoritmusok segítségével döntik el az illetékes bizottságok, hogy kiket helyezzenek feltételesen szabadlábra. Minderre a költségracionalizálás érdekében van szükség; a lap úgy tudja, eddig legalább 15 állam rendelt meg különféle, az elemzések elvégzéséhez szükséges kockázatelemző szoftvereket.

A szakemberek elsősorban azt vizsgálják, mekkora az esélye annak, hogy az elítéltek újabb bűncselekményeket kövessenek el, ha kiengedik őket a börtönből. A rabok személyiségprofiljának elkészítésekor 50-100 különféle faktort elemeznek.

Hirdetés

A rendszer működőképesnek látszik. A Journal adatai szerint a szoftveres elemzés bevezetésének köszönhetően 2011-ben közel egy százalékkal csökkent a szövetségi és állami börtönökben őrzött elítéltek száma: ez komoly előrelépést jelent, egy évvel korábban ugyanez az arány még csak 0,01 százalékos volt.

A megoldás hatékonyságát más adatok is alátámasztják. Egyre több az olyan volt rab, aki elbocsátását követően képes visszailleszkedni a társadalomba: 2006-ban még a feltételesen szabadlábra helyezettek 15, 2011-ben azonban már csak 12 százaléka kötött ki újra valamelyik fegyintézetben.

Az automatizált rendszerek olyan jellemzőket vizsgálnak, mint hogy hány éves volt egy „bentlakó”, amikor először letartóztatták; elismeri-e, hogy jogosan ítélték el; vagy hogy milyen iskolai végzettsége van. Persze, ezek a megoldások sem tökéletesek: a Compas nevű rendszer például saját fejlesztője szerint 8-12 százalékos hibahatárral dolgozik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.