Hirdetés

AMD: a Radeon ereje a Windows 8-as táblákban



|

Az ARM és az Intel ellen egyszerre száll ringbe az AMD a Z-60-nal.

Hirdetés

Frissen jelentette be az AMD legújabb, speciális APU-ját, melyet ezúttal nem PC-kbe és noteszgépekbe, hanem kifejezetten Windows 8 táblagépekbe szán.

 

Az új Z-60 APU az AMD második dobása a táblagép piacon, nyilvánvaló előrelépés a Z-01-hez képest, mely igen kevéssé tudta megzavarni az Intel uralkodását a Windows 8-as tábla érában. Másik oldalról pedig egyértelműen az ARM aratja a tábla-őrület gyümölcseit, így igazán össze kell szednie magát annak, aki komoly szeletet akar a tortából, ráadásul a Z-60 már későn, ez év végén érkezik ahhoz, hogy az első generációs Win8 táblagenerációban érdemben szerepelhessen.

Akár csak a konkurens Intel Z2760 Atom, az AMD Z-60 is egy kétmagos megoldás, mely most már érdemi frekvencián, 1 GH-en fut (a Z-01 még csak 276 MHz-en ketyegett). Persze ez még elmarad az Atom 1,8 GHz-es órajelétől, ugyanakkor sokkal több múlik a valós teljesítmény tekintetében az architektúrán, mint a számokon. Nagyobb jelentősége lehet ezért az Atomhoz viszonyítva igen erős, 80 magos GPU-nak, valamint annak, hogy az AMD jobb teljesítményt ígér nagy felbontású videolejátszásban is.

 

A teljesítmény ígéretes, azonban az Intel 1,7 wattos fogyasztásához képest az AMD 4,5 wattja bizony túl soknak tűnik. Ez rövidebb akkumulátoros üzemidőt von maga után vagy nagyobb, nehezebb telepeket követel, azaz ormótlanabb táblagépet, ami semmiképpen sem nevezhető versenyelőnynek. Meglehet az is, hogy a Z-60 egy köztes Windows 8 tábla-notesz géptípust hív majd életre, ami akár sikeres is lehet. Jövőre megtudjuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.