Hirdetés

AOMEI Partition Assistant Pro - particionálás felsőfokon

|

Lemezeink logikai felosztása sosem volt még olyan egyszerű, mint ezzel a szoftverrel, melynek nem csak rendszertelepítéskor vesszük hasznát.

Hirdetés

Rendszerünk telepítésekor fizikai merevlemezeinket érdemes logikai részekre osztanunk, ám sokan elmulasztják ezt a lehetőséget. Akik mégis megteszik, azokkal pedig könnyen előfordulhat, hogy nem megfelelő méretűre állítják be azokat, és egy idő után azt láthatják, hogy az operációs rendszer lemezterület-felszabadításért könyörög.

 

 

Ilyenkor jól jöhet egy szoftver, melynek segítségével dinamikusan növelhető a kiválasztott terület az egyik kevésbé használt (üres) lemezrész rovására. Természetesen a Windows is rendelkezik ilyen alapszintű eszközzel, ám használata során meglehetősen korlátozottak a lehetőségeink. Az AOMEI cég Partition Assistant Pro névre hallgató programja ellenben sokkal nagyobb szabadságot kínál felhasználójának, ráadásul az év végi előfizetői akciónk keretében a több mint 80 ezer forint értékű csomagunk részekén ingyen adjuk meglévő és új előfizetőiknek a szoftvert például a Zoner Photo Studio 15-ös verziójával együtt.

A varázsló segít

A program telepítése viszonylag gyorsan lezajlik, az első indítás után pedig azonnal láthatjuk, hogy egy letisztult, átlátható kezelőfelület fogad miket, ami még a magyar nyelvet is támogatja. A képernyő nagy részét lemezeink adatai foglalják el, méghozzá szépen elkülönítve egymástól a fizikai meghajtókat, melyeken belül csoportosulnak a logikai partíciók. Bal oldalra szorultak a szoftver kínálta temérdek funkció gyorselérési linkjei, melyekre kattintva azonnal aktiválható a beállításokon végigvezető varázsló.

 

 

Az instrukciókat követve pedig valóban gyerekjátékká válik az alkalmazás kezelhetősége, pillanatok alatt kiterjeszthetjük, mozgathatjuk, összevonhatjuk, átnevezhetjük vagy akár el is rejthetjük a kiválasztott tárterületet. Sőt még további kényelmi funkciókkal is vonzóvá tette a gyártó szoftverét, hisz a lemezeken elvégzett módosítások azonnal életbe lépnek, és az újraindítások mellőzésével sok időt megspórolhatunk.

Hirdetés

A rendszerpartíció természetesen megkapta a kellő védelmet a készítőktől, így semmilyen esetben sem fordulhat elő, hogy véletlenül leformázzuk azt, vagy olyan módosítást végzünk rajta, ami károsítja fájljait. A fizikailag egy lemezen tartózkodó tárhelyek összeolvasztására is lehetőségünk van: az egyesülő meghajtókról – információvesztés nélkül – az adatok átkerülnek az új területre, és még a régi könyvtárszerkezet is megmarad. Természetesen minél nagyobb volumenű műveletet hajtunk végre, annál tovább tart, így egy nagyméretű, új partíció létrehozására lehet, hogy órákig kell várnunk.

Funkciótenger

Féltve őrzött adatainkat biztonságba helyezhetjük, hisz a szoftver segítségével szinte pillanatok alatt elrejthetjük egyes partícióinkat a kíváncsi szemek elől, melyek a fájlrendszeren belül teljesen észrevétlenek maradnak. Mindössze annyi kényelmetlenséggel jár ez a művelet, hogy kizárólag a szoftveren belülről tehetjük azokat újra láthatókká. A [Partíció helyreállító] funkció segítségével megmenthetjük a véletlenül törölt vagy valamilyen váratlan hiba során eltűnt lemezterületeinket.

 

 

A Migrálás funkció használatára új fizikai meghajtó beszerelése esetén lehet szükségünk, segítségével az új HDD-n (vagy SSD-n) is teljes értékűen működnek a régin megszokott szoftverek (akár az operációs rendszer is). Ezeken felül lehetőségünk van még bootlemez készítésére, NTFS- vagy FAT32-konverzióra, illetve a kiválasztott partíciók optimalizálására.

Összegezve, a Partition Assistant Pro egy okosan összeállított, hibátlanul működő, és rengeteg funkcióval felvértezett szoftver, melynek segítségével könnyedén módosíthatjuk fizikai meghajtóink logikai elrendezéseit, és csak lemezünk mérete szabhat határt partíciómódosítási vágyainknak.

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.