Hirdetés

Ashampoo Gadge It 2012



|

Nem tudunk programozni, mégis szeretnénk indítómenüvel ellátni saját készítésű DVD lemezeinket? Itt a megoldás!

Hirdetés

A PC World magazin áprilisi mellékletén két értékes teljes verziós szoftvert rejtettünk el az elmúlt öt év digitalizált kiadványai mellett (a PDF-ek csak a print számnál érhetőek el). A DAZ Studio Pro 4 és az Ashampoo Gadge It párosból most az utóbbit mutatnánk be részletesebben.

A szoftver segítségével egyszerű menüalkalmazásokat készíthetünk. Ezek a pindurka applikációk számos dologra lehetnek képesek: elindíthatnak programokat, megnyithatnak állományokat, lejátszhatnak tetszőleges hangfájlt, egy mappára, a Start menü egyik objektumára vagy weblapra ugorhatnak, illetve akár e-mailt is küldhetnek. Természetesen egy alkalmazás akár több dologra is használható, felületén ugyanis gombokat helyezhetünk el, amelyek mindegyikéhez a fent említett funkciók valamelyike hozzárendelhető.

 


 
Az Ashampoo segédprogramja négy különböző felhasználói módot tesz lehetővé. Egyrészt készíthetünk a Windows 7 Asztalán, illetve a Vista oldalsávján elhelyezett úgynevezett Gadget (innen jön a program neve) objektumokat, egy önállóan futtatható programot (ez működik XP alatt is), egy elindítható menüalkalmazást, valamint egy böngészőben megnyíló menüt. Bármelyiket is választjuk, nagyon hasonló építőkockákból kell összerakni programocskánkat. Nézzük, miként tudunk belőlük egy alkalmazást készíteni.

Programozás egérrel

Elsőként meg kell adnunk az alkalmazásunk nevét és ha szeretnénk, akkor egy hangfájlt is elindíthatunk alatta. Ezután a program típusától függően néhány extra beállításra is lehetőségünk van: a Gadgetnek és az önállóan futó programnak saját ikont állíthatunk be, a menünek pedig egy induláskor felugró ablakot tervezhetünk. Miután ezeket az extra dolgokat konfiguráltuk, eljutunk a fő szerkesztő felületre, amely gyakorlatilag minden programtípusnál ugyanaz, csupán nagyon apró különbségek vannak közöttük. Mindegyiknél lehetőségünk van több, teljesen más kinézetű „oldalt” is készíteni, amelyeket természetesen menüelemekkel köthetünk össze.
Alkalmazásunk minden oldalához külön kinézetet (úgy nevezett témát) választhatunk a programban eltároltak közül, valamint gombelrendezést is megadhatunk az oldalt található listáról.

 

 

Ezek a választások természetesen csupán alapként szolgálnak, bármikor új hátteret kérhetünk vagy új gombot adhatunk hozzá a programunkhoz. A gombok kinézete és viselkedése is részletesen konfigurálható, beállíthatjuk, hogy mi történjen megnyomásukkor. A gombokon kívül elhelyezhetünk alkalmazásunkon még képeket, tetszőleges feliratokat és különböző grafikus alakzatokat is. Mindezen elemek mindegyike önálló rétegként viselkedik, így megváltoztathatjuk sorrendjüket is, értelemszerűen a feljebb lévő objektumok eltakarják az alattuk lévőket.
 
Miután mindent beállítottunk, a program ellenőrzést végez, hogy minden gombhoz rendeltünk-e érvényes műveletet. Ha valamelyikről elfeledkeztünk, akkor nem enged továbblépni és az adott gombot vörös kerettel megjelöli, hogy tudjuk, melyiket kell módosítani. Mikor ezt javítottuk, már csak a kész mű lementése van hátra. Ennek formátuma természetesen függ a kiválasztott program típusától: önállóan futtatható alkalmazásnál .exe kiterjesztésű fájl lesz a végeredmény, Vista/Windows 7 minialkalmazásnál egy .gadget állomány, webes menünél pedig HTML dokumentum és a hozzá tartozó képek.

Bár nagyon bonyolult alkalmazásokat nem tudunk készíteni a programmal, a Gadge It mégis érdekes lehet saját, automatikusan induló menü előállítására, amellyel feldobhatjuk DVD-korongjainkat vagy USB-kulcsunkat.

Adatok:

- önállóan futtatható minialkalmazás készítése
- Windows Vista és Windows 7 Gadget készítése
- saját, paraméterezett futtatható alkalmazás mentése
- webes menü generálása
- Fejlesztő: Ashampoo
- Ár: a PC World olvasóinak ingyenes
- Web: ashampoo.com/hu

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.