Hirdetés

Ashampoo Anti-Virus 2014 - lesz ez még jobb!?

|

Elkészült a német fejlesztőcég új vírusirtója, amelyet tíz szerencsés olvasónk ingyen tesztelhet egy éven keresztül.

Hirdetés

Manapság már nem egy nagy was ist das a vírusvédelmi szoftvert készítés. A hozzávalók könnyedén beszerezhetők: kell egy vírusvédelmi cég SDK-ja, ami könnyedén beszerezhető, kell egy programozó, aki a motort a saját brandelt felületünk alá pakolja, plusz nem árt terméktámogatást szervezni a szoftverhez, valamit a marketinget és a terjesztést is valahogy meg kell oldani. Ha az anyagi és a szakértői bázis a rendelkezésünkre áll, akkor akár a KótyonnfittySoft Kft. is piacra léphet a végpontvédelmi megoldásával.

Természetes evolúció ez, amit a vírusvédelmi cégek indítottak be, mikor a modern kártevőkre adott válaszul elkészítették az első - tűzfalat, web- és spamszűrőt, valamint szülői felügyeletet is tartalmazó - internetbiztonsági csomagjaikat. A tűzfalgyártó cégek azonban nem hagyták, hogy kifogják a szelet a vitorlájukból, ezért ők is komplett megoldásokkal álltak elő. Az egész piac az internetbiztonsági csomagok irányába indult el, ám az azok előállításához szükséges szakértelmet nem lehetett egyik napról a másikra biztosítani.

 

Hirdetés

 

Szerencsére emiatt csak kevesen fogtak bele a nagy kalandba, a többiek inkább a ismert vírusmotorokat kezdték el licencelni, ami mindkét félnek egy win-win szituációt teremtett. Az üzleten nyer a víruskereső gazdája, mivel így plusz bevételhez, nagyobb felhasználói mintához férhetett hozzá, és nyert rajta a licenc vásárló is, mivel így szélesítheti portfólióját és nem mellékesen az eladott végpontvédelmek bevételei nagyobb részt az ő kasszáját gazdagítják (persze a kiadások java is nála csapódik le). Persze a vírusmotorok gazdái nem adtak át minden szükséges tudást, hiszen azzal a saját márkás termékeiknek teremtettek volna konkurenciát, ám ettől függetlenül találhatóak a piacon jó öszvér, azaz komponensekből összevásárolt megoldások.

BitDefender és Emsisoft a házban

Tesztünk szereplője, az Ashampoo 2014-es, valójában 1.0-ás Anti-Virus szoftvere nem ilyen, pedig két víruskereső motort futtat egyszerre, ráadásul nem is akármilyeneket. Az egyik azon BitDefender megoldása, amely az elmúlt években rendre a három legjobb megoldás között van – legalábbis a független laboratóriumok mérései alapján. A másik a vírusvédelmi piac B-kategóriás sztárja, az Emsisoft motorja, ami szinte a semmiből robbant be a köztudatba, hiszen a Virus Bulletin vizsgálatai alapján jelenleg az egyik leghatékonyabb keresővel rendelkezik, ami kétségtelenül nem rossz eredmény.

 

Hirdetés

 

Azt egyelőre nehéz megállapítani, hogy a két remek vírusvédelem ötvözése miként sikerült, mivel a független laborok még nem tesztelték az Ashampoo programját, mi pedig megfelelő vírusminta híján nem akarunk kontárkodni, az eredmények nem lennének reprezentatívak. A Softpedia szerkesztője azonban megpróbálkozott a lehetetlennel, és mérései alapján a szoftver 96,8 százalékos hatékonysággal csípi el a kártevőket (egy hajszállal az avastnál is nagyobb arányban), ami nagyjából a vírusirtók középmezőnyébe elég.

Ám ez csak egy mérés, vélhetően kis vírusminta alapján. Ettől függetlenül gondolhatjuk úgy, hogy ez valamelyest iránymutató, hiszen az av-test.org és az AV-comparatives is jellemzően a vírusvédelmeket izzasztja meg, miközben a vadonban, a világhálón komplex kártevők, adathalászok és más fifikás támadások próbálnak meg minket átverni. Azaz a klasszikus laborok módszerei mára egy kissé elavultak, ami egy külön cikket is megérdemelne, most viszont jobb híján mégis rájuk kellene hagyatkoznunk, csak mérések nélkül mégsem tudunk.

Tesztelni jöttünk, nem dicsérni

Hirdetés

Ettől függetlenül nem vagyunk teljesen elveszve az Ashampoo Anti-Virus megítélése kapcsán, mivel a funkcionalitás árulkodó egy program tudását nézve. Az 1.0-ás verzió az alapvető védelmi vonalakat felépíti: kapunk valós idejű, heurisztikus, viselkedés alapú keresőt, a fontos rendszerfájlok felügyeletét, valamint szörfölés-védelmet. Kimaradt azonban teljes egészében a tűzfal, a spamszűrő, a letöltés-védelem és a felhő alapú közösségi intelligencia. Utóbbi hiánya a legfájóbb, hiszen ma már egy magára valamit is adó modern végpontvédelem a kártevők hatalmas száma miatt folyamatosan kapcsolatban van a gyártója szervereivel, hogy az új fenyegetésekre gyors választ tudjon adni. Na, pont erre nem képes az Ashampoo szoftvere, amely teljes egészében vírusadatbázis szignatúra alapú, azaz azt a megoldást használja, ami 2-3 évvel ezelőtt elavult.

 

 

Habár az Ashampoo ígérete alapján a program erőforrásigénye alacsony, mi pontosan az ellenkezőjét tapasztaltuk. Igaz ugyan, hogy a viselkedés alapú keresője csendben teszi a dolgát, on-demand, azaz indított keresésnél viszont 50-70 százalékban is lefoglalja a gép erőforrásait.

 

Hirdetés

 

Mivel vírusadatbázis alapú megoldásról beszélünk, ezért az utóbbi érték iránymutató, hiszen a szoftver igényli a rendszeres felhasználói kereséseket. Emiatt érthetetlen, hogy miért nem lehet ütemezést beállítani, ami egy hatalmas negatívum. Nem tudunk szó nélkül elmenni a kereső lasússága mellett sem, ami első alapos keresésnél több mint egy órát vett igénybe, míg a gyors kereső körülbelül fél óra alatt végzett.

Van más is!

Most, hogy alaposan kiveséztük a program gyengeségeit, itt az ideje, hogy beszéljünk az erősségeiről. A felhasználói felület például letisztult, nagy gombokkal dolgozik, így segítségével akár érintőkijelzőn is könnyedén elérhetjük a fontosabb funkciókat. A megoldás öt füllel operál. Az „Áttekintés” alatt a legfontosabb információkat és hivatkozásokat (vizsgálat, szignatúra frissítés, karantén, eszközök) érhetjük el. A „Vizsgálat” alá került az on-demand víruskeresés, ahol teljes rendszer, gyors, cserélhető lemez és egyéni kutakodást kérhetünk. A „Karantén” fül alá a megtalált, ám még nem semlegesített vírusok kerülnek, míg a „Napló” a fontosabb bejegyzéseket tartalmazza.

 

Hirdetés

 

Az „Utolsó” eszközök fül talán a legérdekesebb, hiszen oda kerültek az Ashampoo más szoftvereiből átmentett megoldások. Például a File Wiper és az Internet Cleaner. Itt kérhetünk végleges, visszafordíthatatlan törlést (File Wiper), a böngésző előzmények eltüntetését (Internet Cleaner), a Windows hostfájlok DNS-bejegyzéseinek ellenőrzését (Hostfile Checker), a rendszerrel feleslegesen elinduló folyamatok tiltását (StartUp Tuner) és a telepített Winsock-Layer kezelését (LPS Viewer).

Összességében az Ashampoo Anti-Virus 2014 akár egy ígéretes próbálkozás is lehetne, ha nem lennének meg a gyermekbetegségei, plusz anno már nem próbálkoztak volna egy Avira alapú Anti-Malware szoftverrel). Nem állítjuk azt, hogy jobb lenne, mint az ingyenes vírusirtók, ám legalább nem zargat felesleges hirdetésekkel, upgrade lehetőségekkel. Mindezért azonban körülbelül 11 ezer forintot kellene kiadnunk (licenc/év), ami rendkívül sok, főként hogy ezért az árért már professzionális végpontvédelemhez juthatunk. Ettől függetlenül érdemes egy próbát tenni vele, amit most 10 olvasónk ingyen megtehet, a lentebb olvasható licenckulcsok ugyanis 1 éves ingyenes használatot biztosítanak, amit mi szívesen átadunk a leggyorsabb nyer alapon.

Ha az itt látható 7 kulcs már elkelt, érdemes ellátogatni Facebook oldalunkra, ahol 3 további kulcsot osztunk meg.

AAVRA4-77359D-C432F4
AAVRAF-77F65A-4D1503
AAVRAA-774BD6-B101CC
AAVRAC-770859-13D83D
AAVRAB-77FCAA-159847
AAVRA8-775FBB-EF2BC9
AAVRA6-771F51-8E99B1

A szoftver ezen a linken tölthető le.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.