Hirdetés

ASUS Express Gate



|

Hogy működik egy alaplapra „telepített” Linux? Az ASUS-nak hála, mindezt megtudhatjuk, sőt még Skype-on is beszélhetünk.

Hirdetés

Az alaplapgyártók kezdik elérni azt a pontot, amikor már nem tudnak több extrát adni termékeikhez. Éppen ezért nagy öröm, ha olyan egyedi megoldással találkozunk, mint például az Intel X38 lapkakészletre épülő ASUS P5E3 Deluxe WiFi-AP@n alaplapokra integrált Express Gate modul. Maga a modul egy alapesetben csak olvasható Flash memória IC-ből, valamint az azt körülvevő kiegészítő áramkörökből áll – mindez a bővítőfoglalatok között helyezkedik el.

 

aeg_board_.jpg

A PCI Express×16 és a PCI-foglalat között fixen beépítve bújik meg az Express Gate modul


Előre telepített kommunikációs központ

Abban rejlik az Express Gate különlegessége, hogy segítségével anélkül tudunk internetezni vagy Skype-on telefonálni, hogy hosszú perceket kéne várni az általunk telepített operációs rendszer elindulására. Ennek megvalósítása roppant egyszerű: az Express Gate modulon található memóriában egy előre telepített SplashTop Linux operációs rendszer található, amely a bootképernyőről indítható. A flashmemóriának köszönhetően a SplashTop Linux másodpercek alatt betöltődik, és – a konfigurálást követően – máris készen áll a használatra.

 

De miért is jó mindez a felhasználóknak? Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy szüksége lett volna internetre pár perc erejéig, de a gép éppen ki volt kapcsolva. Kihasználva az Express Gate-ben rejlő lehetőséget, bekapcsolás után néhány másodperccel máris böngészhetünk a Firefoxban, vagy elintézhetünk néhány hívást a szintén integrált Skype programmal.

 

aeg_browser_.jpg

A beépített Firefox böngésző gyors, és stabilan működik


Ugyanakkor az Express Gate lehetővé teszi, hogy ideiglenesen azok is használhassák internetezésre számítógépünket, akikre egyébként nem bíznánk rá tökéletesen telepített és beállított operációs rendszerünket.

 

Nemcsak hogy gyors az Express Gate, de később valószínűleg sok más szolgáltatással is bővül, hiszen a Linux-alapú rendszer számos alkalmazás futtatására lenne alkalmas. Például a külső meghajtók kezelése, a médialejátszó vagy az adatmentési képességek mind-mind nagyon hasznos funkciók lennének.

 

Beüzemelés pár kattintással

Az Express Gate-en futó Linux-változat remekül konfigurálható, és kompatibilitásban is elsőrangú. Ezt bizonyítja, hogy a rendszer megbirkózik mindenféle grafikus vezérlővel (igaz, hardveres gyorsítás nélkül), kezeli az integrált hangkártyát, valamint a szintén integrált vezetékes és vezeték nélküli hálózati csatolót is.

 

Természetesen a SplashTop Linux is igényel néhány beállítást, ám szerencsére ezek nem túlságosan komplikáltak. Nem kell meghajtóprogramot telepítenünk, illetve minden teendőt grafikus felületen végzünk el. A bekapcsolást követően egy menüből választhatjuk ki, hogy mit szeretnénk tenni: belépni a számítógép BIOS-szoftverébe, elindítani a telepített operációs rendszert, kikapcsolni a számítógépet vagy igénybe venni az Express Gate valamelyik szolgáltatását.

 

aeg_boot.jpg

A bootmenüben választhatjuk ki az Express Gate valamelyik szolgáltatását


A felbontás és az internet- (vagy hálózati) kapcsolat beállításán felül nem sok dolgunk akad, bár lehetőség van az idő és a beviteli eszközök konfigurálására (a SplashTop egyaránt kezeli az USB- és a PS/2 csatlakozóval ellátott beviteli eszközöket). A beállítások az Express Gate memóriamodulban lesznek eltárolva, a merevlemezhez nem nyúl a SplashTop Linux.

 

Miután végeztünk a beállításokkal, nyugodtan ki is mehetünk az internetre, hiszen a Flash-kártyáról futó SplashTop Linux alatt merevlemezünk és a rjta tárolt adataink elérhetetlenek.

 

Adatok

  • Alaplapra integrált SplashTop Linux rendszer
  • Beépített Skype-kliens és Firefox webböngésző
  • Merevlemez nélkül is működik
  • Ár: 73 000 Ft (az ASUS P5E3 Deluxe WiFi-AP@n alaplap részeként)

 

Értékelés

Előny: biztonságos böngészés bárhol, bármikor

Hátrány: a drága alaplap nélkül önállóan nem vásárolható meg

Teljesítmény: 85

Szolgáltatás: 70

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.