Hirdetés

Asztali Linux szoftverek is futtathatóak a Windows 10-en



|

Az Anniversary Update-től csak egy X Server kell majd a varázslathoz.

Hirdetés

A nyár vége felé érkező, jelenleg az Insider Preview programban szabadon tesztelhető Windows 10 Anniversary Update (Redstone) egyik nagy fejlesztői újítását a linuxos Bash támogatása jelenti, emuláció vagy virtuális gép helyett teljesen natívan fut a keretrendszer.

Hirdetés


Mostanra kiderült, hogy némi trükközéssel a natív Bash megadja az alapot az "asztali" Linux-alkalmazások Windows 10-en való könnyű futtatásához. A Redditen 22qw nicknéven futó felhasználó szerint csak telepíteni kell egy Windowsra készült X Server kiszolgálót (a fórumozó konkrétan az Xming nevűt használta), majd ezek után futtathatóak a Firefoxhoz vagy Vimhez hasonló Linuxos alkalmazások a Microsoft rendszerén.


A beszámoló alapján a programok az elvárhatónál kicsit lassabban futnak, plusz az indításukkor manuálisan kell meghatározni az ablakuk megjelenítésére használni kívánt kijelzőt (például DISPLAY=:0 firefox), de ettől függetlenül teljesen működőképesnek tűnnek. Történelmi okokból kissé bizarrnak nevezhető az egész szituáció, de persze nagyon örülünk, hogy az Anniversary Update-től kezdődően aránylag könnyen lehetőség nyílik majd a szokatlan buherára.


(Forrás: Reddit, Neowin | Nyitókép: Richard-G)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.