Hirdetés

aTunes: a mindenes zenelejátszó



|

Meglepően sokrétű a multiplatform zenedoboz.

Hirdetés

Jó néhány évvel ezelőtt még nagyon komoly harc dúlt az „asztali” zenelejátszó programok terén, azonban az utóbbi időben a kevés újdonságnak köszönhetően lecsillapodtak a kedélyek; a felhasználók már megtalálták a számukra szimpatikus megoldást, már ha egyáltalán törődnek a témával. Sok ígéretesnek tűnő próbálkozás eltűnt a süllyesztőben, a fejlesztők ráfókuszáltak a mobilos lejátszók kódolására.


Ettől függetlenül akad még ha nem is új, de nem kifejezetten közismert a Nap alatt: az érdekesen elnevezett aTunes funkcionalitásra leginkább a Winamphoz hasonlítható. Az alkalmazás Java nyelven lett megírva, így elméletileg minden a futtatói környezetet tartalmazó operációs rendszeren működőképes, hivatalosan a Linux / Mac OS X / Windows trió támogatott.


Technikai érdekesség, hogy maga a program részben csak egy grafikus felület a nyílt forráskódú mplayer lejátszóhoz: az aTunes mappáját megvizsgálva feltűnhet, hogy megtalálhatóak benne a platformspecifikus binárisok, továbbá maguk a kodekek sem „natív” Java implementációk. Linuxon a xine is használható backendként.


A funkcionalitásra rátérve az aTunes gyakorlatilag mindenre képes, amit egyáltalán el lehet várni egy zenelejátszótól, az egyik leghasznosabb funkció a beépített médiatár, amelybe a könnyű elérhetőség érdekében beszervezhetőek a számítógépen található zenei állományok. Hasznos, hogy az importálás után vörössel kiemelve jelennek meg azon albumok és számok, amelyekből hiányoznak az alapvető címkék.


A változtatható ablakfelépítésű lejátszó komoly előnye, hogy az alapértelmezetten jobb oldalt található hasábjában közérdeklődésre számot tartó információk jelennek meg: a lejátszott dal szövegén túlmenően értesüléseket lehet szerezni a zenekarról, kapcsolódó videókat és előadókat lehet kerestetni. Az adatok többsége a Last.fm adatbázisából származik, a netes szolgáltatás komoly integrációt kapott az aTunes-ban.


A magyar nyelven is használható program az MP3 / OGG / WMA / WAV / FLAC / MP4 / M4A / RA / RM / CUE állományokat támogatja, de lehet vele online rádiót is hallgatni, bár a beépített állomásböngészőjében nem túl bőséges a választék. Kiváló hír lehet sokak számára, hogy podcastekre is fel lehet iratkozni a szoftverrel, továbbá audió CD-ket is tud rippelni.


A karaoke lehetőséggel is felvértezett alkalmazásban sejthetően hangerő-kiegyenlítés és hangszínszabályozó is rendelkezésre áll, ám utóbbi beállításai nem valós időben alkalmazódnak, amely lehetetlenné teszi a menet közbeni finomhangolást. Cserébe viszont nagyon jól használható a beépített borítókereső, továbbá a számok szinkronizálhatóak szinte az összes hordozható médialejátszóval.


Összegzésként elmondható, hogy az aTunes egy sokrétű és jól használható lejátszó, ám a Java futtatói környezet miatti függősége nem csak a paranoiásak kedvét veheti el a kipróbálásától. Ezen felül megemlítendő, hogy Windows rendszerre való letöltésekor vigyázni kell, ugyanis az alapértelmezetten felkínált (~160 kilobájtos) telepítője valamiféle kéretlen alkalmazást rejt, ehelyett a teljes méretű installációs készlet (~36 MB) beszerzését ajánljuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.