Hirdetés

Audacity 1.3



|

Régen írtunk a népszerű ingyenes hangszerkesztőről, pedig a fejlesztése nem állt le, sőt a friss béta-verziója már Windows 7-támogatással is rendelkezik.

Hirdetés

Április elején az Audacity csapata megjelentette ingyenes hangszerkesztő alkalmazásának a legújabb béta-kiadását, amellyel immár a Windows 7-felhasználóknak sem kell nélkülözniük a népszerű programot. A fejlesztők elmondása alapján ezenfelül kipucolták a szoftver forráskódját is, így az immár stabilabb működésre képes, mint az előzetes verziói. A tesztünk során a Microsoft legújabb platformja alatt nem is volt gondunk vele, megbízhatóan tette a dolgát. Az új Audacity fejlettebb FFmpeg-támogatást is kapott, és készítőinek az elmondása alapján a továbbiakban az AAC fájlok konvertálása sem lesz problémás.

 



Az MP3-támogatás problematikája

Az alkalmazás lelke természetesen nem változott: továbbra is remekül használható hangműveletekhez. A szoftverrel többféle módon olvashatjuk be a szerkesztendő hangokat: egyrészt bemásolhatunk (közvetlenül behúzva azt az Asztalról) egy meglévő hangfájlt, amely AIFF, Ogg Vorbis, FLAC, MP3, FFmpeg és WMA kiterjesztésű állomány lehet. Igaz, utóbbi hármat csak a LAME és az FFmpeg beépülő telepítése után érhetjük el, amelyeket az Audacity oldalán található letöltés rovatban érhetünk el.

Fontos, hogy amennyiben egy MP3 fájlt akarunk elmenteni, akkor szintén telepítenünk kell a szükséges modult. Második lehetőségként a mikrofonbemeneten keresztül rögzíthetünk újonnan egy hangot (akár a gitárunkat rákötve a gépünkre), illetve digitalizálhatunk egy már meglévő felvételt, miután lemezjátszónkat, magnónkat, vagy más analóg eszközünket csatlakoztattuk a megfelelő bemeneten. Sőt, ezeket kombinálhatjuk is. Amennyiben beolvastuk az általunk kiválasztott hangfájlt, akkor hozzákezdhetünk a szerkesztéshez.

Alapműveletek és effektek

A megjelent hullámformát szerkesztő lévén szabadon vághatjuk, illeszthetjük, másolhatjuk, duplikálhatjuk, áthelyezhetjük és így tovább. Egyszerre 16 hangsávon dolgozhatunk, amely mellett meglehetősen komoly vágási munkát is végezhetünk.

A szerkesztő eszköztáron a következő utasításokkal találkozhatunk: a kijelölővel, a hangerő egyszerű manipulálására képes burkológöbével, a hangminta pontjait manuálisan módosító rajzolóval, a nagyítóval, az időbeli eltolás és a multieszközzel. Ezen parancsokkal az alapvető műveleteket végezhetjük el, amely mellett beépített, majd' két tucat effekt és nyolc hanggenerátor gondoskodik a különleges kívánságokról. Itt olyan finomságokat találhatunk meg, mint például invertálás, lekeverés, hangszínszabályozó, kiegyenlítő, csendeltávolítás és basszuskiemelés – csupa olyan képesség, amely nélkül egy jó hangszerkesztő nem létezhet.

 



Ráadásul a program támogatja a LADSPA-, az Nyquist és a VST-beépülők használatát, így a tudása majdhogynem a végtelenségig bővíthető. Amennyiben megszületett a nagy művünk, akkor az analizátor funkciókkal mélyebb elemzéseknek is alávethetjük. A metaadat-szerkesztővel lényegi információkat csatolhatunk a hangfájlhoz, majd az Exportálás utasítással a merevlemezünkre menthetjük a megszerkesztett hangokat. A formátumok tekintetében itt szintén széles a kínálat, főként, ha telepítjük a LAME és az FFmpeg beépülőt. Az AIFF, WAV, GSM WAV, MP3, Ogg Vorbis, FLAC, MP2, AAC, AC3 és az FFmpeg is a kimeneti lehetőségek között található.

Adatok

- Hangrögzítés mikrofonról
- Analóg felvételek digitalizálása
- Ogg Vorbis, MP3, WAV és AIFF kiterjesztések támogatása
- 16 hangsávos szerkesztés
- Kéttucatnyi beépített effekt
- Analíziseszközök
- Windows-, Mac OS X- és Linux-kompatibilis
- Fejlesztő: Audacity
- Ár: ingyenes
- Web: audacity.sourceforge.net

Értékelés

Előny: sokoldalú ingyenes hangszerkesztő, honosított verzió
Hátrány: MP3-kódoláshoz külön beépülőt kell telepíteni, csak 96 kHz-ig képes rögzíteni

Teljesítmény: 4
Szolgáltatás: 3,5
Ár/érték: 5

A szoftver kezelése a gyakorlatban

1. Példánkban egy csengőhangot fogunk készíteni a mobiltelefonunkhoz. Ehhez indítsuk el a programot, majd a „Fájl” menün belül a „Megnyitás” utasításra kattintva keressük meg a nekünk tetsző kiindulási hangfájlt.
 


2. Ezt követően jelöljük ki azt a 15–20 másodpercet, amelyet csengőhangként szeretnénk viszont hallani. A jó ízlés érdekében lehetőleg ne in medias rex kezdetű legyen és az ismétlődésre is gondoljunk. A kivágáshoz kattintsunk a „Nyírásra”.



3. Amennyiben a kivágott hang az idősáv közepén helyezkedne el, klikkeljünk az eszköztáron az „Időbeli eltolás eszközre, majd helyezzük vissza a hanghullámokat a kezdővonalhoz.



4. Ha bármilyen különleges effekttel szeretnénk ellátni csengőhangunkat, akkor ne legyünk restek érvényesíteni azokat. Bátran próbálkozhatunk, mivel a „visszavonás” mellett nagy baj nem történhet.



5. Mindenképpen érdemes a hangunkat mobilbaráttá tenni, a „Hangszínszabályozó” használatával elsimítva a kiugró hangokat. A 30–300 hertzes tartományban maradjunk -24 dB környékén, majd 10 000 hertzig 0 decibelen. Az eredmény elsőre fura lesz, de telefonos hangszórókra szabott.



6. Amennyiben több basszust szeretnénk hozzáadni, a kompresszorral tegyük dübörgősebbé a zenénket. Végül mentsünk ki (Export) a telefonunk tulajdonságainak megfelelő formátumban és minőségben (mono/stero, bitmélység és mintavételi ráta) a hangunkat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.