Hirdetés

Augusztusi teljes verzió: Ashampoo Undeleter

|

Véletlenül letöröltünk egy fontos állományt és a Lomtárból is kihajítottuk? Nem kell aggódni, a PC World magazinhoz járó ajándék szoftverrel megpróbálhatjuk helyreállítani e hibát.

Hirdetés

Szerencsésnek mondhatja magát az a felhasználó, aki még nem törölt le egy fontos állományt sem véletlenül. Mivel az operációs rendszer törléskor nem távolítja el fizikailag az adott fájlt a merevlemezről, csak üresnek jelöli az általa foglalt területet, ezért van rá esély, hogy a letörölt állományt később vissza lehet állítani.

 

 

 

A program egy listában jeleníti meg a visszaállítható állományokat


Persze a siker sok tényezőtől is függ, például nyilván sokkal kevesebb az esély rá, ha a rendszerpartíción történik mindez, hiszen oda az operációs rendszer folyamatosan dolgozik, így könnyen előfordulhat, hogy mire észbe kapunk, az már felülírta a letörölt állományunk által foglalt részt. Értelemszerűen sokkal valószínűbb, hogy sikerrel járunk, ha egy másik partícióról kell visszaállítani a törölt fájlokat, különösen akkor, ha azóta nem írtunk semmit sem az adott meghajtóra. A Windows azonban nem kínál fel semmilyen lehetőséget a letörölt állományok visszahozására, így erre specializált segédprogramot kell alkalmaznunk. Az e havi teljes verziónk, az Ashampoo Undeleter például pont erre a feladatra alkalmas.

A program kezelése nem túl bonyolult. Először a kezelőfelület felépítését érdemes megismernünk, amely lényegében egyetlen ablakból áll, ennek tetején találhatók a szoftver vezérléséhez szükséges ikonok, valamint a meghajtó kiválasztására szolgáló legördülő menü. Alatta, a legnagyobb részt a fájllista foglalja el, ez tartalmazza a program által talált visszaállítható állományokat. Természetesen, ha a listában megtaláljuk a fájlt, az még nem jelenti azt, hogy teljes mértékben visszaállítható, csupán azt, hogy esélyünk van rá, hiszen a fájlra vonatkozó bejegyzés még él a FAT-táblában.

Kutatás az elveszettek után

A program a Keresés gombra kattintva végigkutatja a kijelölt meghajtót az összes olyan állomány után, amely szerinte valamilyen szinten visszaállítható. A keresést sajnos nem tudjuk paraméterezni, csupán néhány opcióval szűkíthetjük a találatokat. Egyrészt bekapcsolhatjuk, hogy az alkalmazás ne listázza egyrészt a 0 bájt hosszúságú állományokat, másrészt azokat a fájlokat, amelyek visszaállítására kevés esélyt lát. Így csak azokat láthatjuk a listában, amelyekkel valóban érdemes foglalkozni.

Külön opcióként megadhatjuk azt is, hogy helyreállításkor a mappaszerkezetet mellőzze a program, alapesetben ugyanis visszaállításkor a teljes könyvtárstruktúrát is helyreállítja. Értelemszerűen, ha csak egy-egy állományt szeretnénk visszahozni, akkor nincs szükségünk a teljes mappaszerkezetre, de ha teljes könyvtárak visszaállítását tervezzük, akkor igen.

 

 

 

 

Sajnos csak minimális mennyiségű beállítási lehetőségünk van


Mint már említettük, sem a keresés paraméterezésére, sem a találati lista szűrésére nincs lehetőségünk, viszont kiterjesztés, mappanév, méret és állapot szerint sorba rendezhetjük a találatokat, így könnyebben megtalálhatjuk a nekünk fontos fájlokat. Az állapot oszlop egy négyfokozatú skálán mutatja meg, hogy mekkora az esély az adott állomány tökéletes helyreállítására. Persze bizonyos fájltípusoknál még akkor is lehet értelme a visszaállításnak, ha csak a részei hozhatók vissza; valószínűleg annak is lehet örülni, ha egy szöveges állománynak csak egy részét meg tudjuk menteni, és nem kell az egészet újra begépelni.

Mentési munkálatok

A visszaállítás folyamata ezután már nagyon egyszerű, csupán egy pipát kell raknunk a visszaállítandó állományok előtti kijelölőnégyzetbe. A helyreállítás utolsó lépése annak a mappának a megadása, ahová szeretnénk, hogy a fájlok kerüljenek, ezenkívül már csak reménykednünk kell, hogy más állomány nem írta felül menet közben őket. Értelemszerűen érdemes egy másik meghajtón lévő könyvtárat kiválasztani célnak.

Bár a PC World augusztusi számához járó program kezelése nagyon egyszerű, a következő oldalon egy példán keresztül bemutatjuk a működését és visszaállítunk néhány letörölt állományt a segítségével.


Adatok

- Véletlenül letörölt állományok visszaállítása
- A helyreállítandó elemek állapotának vizsgálata és kiértékelése
- Alternatív adatfolyamok (ADS) helyreállítása NTFS-partíciókon
- A Windows minden ismert fájlrendszerének támogatása
- Ár: A PC World olvasóinak ingyenes
- Web: www.ashampoo.com/hu

A szoftver kezelése a gyakorlatban

1. Példánkban letöröltünk egy, az Asztalon lévő „DirectX_setup” nevű mappát, ennek tartalmát fogjuk visszaállítani. Az alkalmazás indítása után a legördülő menüből válasszuk ki a megfelelő (C) meghajtót és nyomjuk meg a keresés gombot.2. Rövid idő múlva a fájllistában megjelennek a program által visszahozható állományok. Jól látható, hogy közöttük van az általunk korábban letörölt mappa minden állománya, ám mivel azóta más műveleteket is végeztünk, a mappa neve már módosult.3. Sajnos a program nem kínál lehetőséget egy adott könyvtár összes állományának kijelölésére, ezt nekünk kell megtennünk. Szépen egyesével pipálgassuk ki az összes visszahozandó fájlt, amelyeket korábban ugyanabban a mappában voltak.4. Miután ezzel megvolnánk, következhet a tényleges visszaállítás; ezt az eszköztáron található Radír ikonra kattintva (Helyreállítás) kezdhetjük el.5. A program ezután megkérdezi, hogy melyik mappába rakja a visszaállított állományokat. Ahogy azt a cikkünkben is írtuk, érdemes egy másik meghajtót választani, erre egyébként a program is figyelmeztet minket. 6. Már csak a visszaállítás van hátra, amely műveletről a szoftver egy állapotjelző csíkkal tájékoztat. A visszaállított állományok a megadott könyvtárba kerülnek, ahogy azt láthatjuk, az eredeti mappanév azonban már elveszett.

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.