Hirdetés

Autopano Giga 2.5 - világrekordereknek



|

Az Autopano Gigában dolgozó, SIFT névre keresztelt motor jelenleg az egyik leggyorsabb és legpontosabb képillesztő algoritmus. Nem véletlen, hogy ezzel a programmal készült a legismertebb „gigapixeles” fotók jelentős része.

Hirdetés

Ha rövid a kardod, toldd meg egy lépéssel – ha kicsi a fényképezőgéped felbontása, rakd össze több fotóból a képet! A fotók pontos összeillesztése azonban még abban az esetben sem egyszerű feladat, ha azok gondosan vízszintezett állványról manuálisan rögzített beállításokkal készültek; hát még akkor, ha teljesen automata üzemmódba kapcsolt, kézben tartott fényképezőgéppel lőttük őket. Az Autopano Giga – és „kistestvére”, az Autopano Pro – hatékony segítséget nyújt abban, hogy még az utóbbi csoportba tartozó alapanyagok se vesszenek (teljes egészében) kárba.

 

Az Autopano megtalálja az összetartozó képeket és elvégzi az előzetes beállításokat


A megújult, divatos grafitszürke felületet kapott program gyakorlatilag már a legelső lépésektől megpróbál minél több munkát levenni a vállunkról. Így például nem szükséges nekünk összeválogatnunk a fotókat, elegendő megmutatnunk a programnak, hogy melyik könyvtárban találja a szükséges nyersanyago(ka)t, és máris elemzi a mappában található valamennyi fotót – amelyek lehetnek akár feldolgozatlan RAW állományok is –. Emellett csoportokba gyűjti azokat, amelyek nagy valószínűség szerint összeilleszthetők, és rögtön neki is kezd az előzetes feldolgozásnak. Többek között a vancouveri Brit Columbia Egyetem egyik kutatási projektje során született algoritmusnak köszönhetően elképesztő sebességgel képes megtalálni az összekapcsolható fotókat még olyan extrém körülmények között is, amikor azok sorrendje – akár a készítés, akár a későbbi feldolgozás során – teljesen összekeveredett.

 

Az előzetes illesztést követően megnézhetjük leendő panorámaképünk fő adatait


Az egyes képpárok között beállításainktól függően 10 és 200 közötti illesztési, vagy ahogy a program nevezi, kontrollpontot próbál összeszedni. Ezek a kontrollpontok segítenek abban, hogy a későbbiek során az Autopano Giga úgy forgassa, nyújtsa, torzítsa az egyes képeket, hogy azok a lehető legpontosabban illeszkedjenek egymáshoz.

A legtöbb esetben érdemes még a tényleges munka előtt néhány kisebb-nagyobb korrekciót elvégezni a fotókon. Így például valószínűleg sokkal jobb eredményt kapunk, ha a fotók torzításait csökkentjük még az illesztés megkezdése előtt, az Adobe Lens Profile Creatorral készített beállítások felhasználásával, vagy ha a képekről a Neutralhazer névre keresztelt beépülővel eltávolítjuk főként a tájpanorámákra jellemző ködös fehér fátylat.

 

Az illesztéshez képpáronként 10-200 kontrollpontot használhatunk


Szerkesztő üzemmódba váltva lehetőségünk van megváltoztatni a program által választott vetületi módot, kisebb-nagyobb manuális transzformációkat végezhetünk akár az előzetes összeállításon, akár az egyes képeken, beállíthatjuk az ún. távlati pont helyét, megadhatjuk, hogy mely vonalakat szeretnénk mindenképpen függőlegesnek vagy vízszintesnek látni a végső képen, illetve azt is, hogy melyik képhez vagy képekhez akarjuk igazítani a többi gammabeállítását, expozícióját és/vagy színeit.

Természetesen lehetőségünk van módosítani a korábban már említett kontrollpontokat, kérhetjük például egy korábbi korrekciót követően azok újragenerálását, vagy – szerencsére erre csak ritkán kerül sor – a hibásnak ítéltek törlését követően mi magunk is megmondhatjuk, hogy melyek az összetartozó pontok a két képen. Az alkalmazás korábban már említett algoritmusa abban is segítséget nyújt, hogy mind összességében, mind képpáronként képes megmondani, hogy milyen pontos az illesztés, és narancs- vagy piros színnel jelzi is, ha valahol olyan hibát talál, amely szükségessé teszi a kézi beavatkozást.

 

A tényleges generálás előtt beállíthatjuk a végleges kép paramétereit


A végső kép létrehozásának ideje a fotók számától és méretétől, valamint természetesen a programot futtató számítógép teljesítményétől függően néhány perctől akár több óráig, szélsőséges esetekben napokig is eltarthat. Egy legfeljebb néhány tucat képből álló panoráma még akkor is biztosan gyorsan elkészül, ha az Autopano Giga 15–20 megapixeles fotókból rakja össze, de több száz, esetleg több ezer fotóból készülő gigapixeles panorámák esetében egy kicsit több türelemre lesz szükség.

 

Akár képpáronként is megnézhetjük az illesztés számított pontosságát


Autopano, a világrekorder

Az Autopano Giga programmal az elmúlt mintegy két évben több igen jelentős méretű panorámakép is készült. Ezek közül a legkisebb a varsói (www.warszawa360.pl) 6 gigapixeles panoráma, amelyet azonban több kisebb „alpanoráma” egészít ki. Az itt bemutatásra kerülő panorámafotók közül a dubaji az egyetlen, amely nem teljes, 360 fokos (www.gigapan.org/gigapans/48492). A 37 fokos hőségben készült 4250 db 17,9 megapixeles fotóból összerakott 45 gigapixeles látkép így is jó pár hónapig világrekordnak számított.

Ezt a rekordot a tavaly a János-hegyi kilátóból készült 70 gigapixeles alkotás döntötte meg (70gigapixel.cloudapp.net), amelyhez több mint 5000 fotót készítettek két 25 MP-es Sony A900-assal. Ez a rekord sem tartott sokáig, ugyanis pár hónappal később három napi fotózást és néhány hetes utómunkát követően 7886 fotóból elkészült London 80 gigapixeles panorámaképe (www.360cities.net/london), amely – a cikk írásakor legalábbis – a jelenlegi legnagyobb ilyen kép a világon.

 


Bár már messze nem világrekorder, érdemes még megnéznünk a Párizsról készült 26 gigapixeles felvételt is (www.paris-26-gigapixels.com). A párizsi 26 gigapixeles körkép 2346 darab 21,1 megapixeles fotó összeillesztéséből készült, ráadásul az utómunkálatokat jelentős mértékben segítette, hogy a fotózás, pontosabban a motoros panorámafej vezérléséhez is az Autopano Gigát használták.


Adatok:

- Windowsos, maces és linuxos változat
- 32 és 64 bites verziók is elérhetők
- Illeszthető képek automatikus felismerése
- RAW állományok kezelése
- Fotók automatikus és manuális illesztése
- Halszemobjektívek támogatása
- Automatikus lencsekorrekció (beépülő)
- Automatikus „fátyoleltávolítás” (beépülő)
- Automatikus horizontbeállítás
- Automatikus gamma-, expozíció- és színkorrekció
- Illesztési sablonok használata
- Exportálás JPEG, PNG, TIFF, HDR, PSD/PSB és EXR formátumokba
- 8/16/32 bites képek exportálása
- Motoros panorámafejek támogatása
- Forgalmazó: Codra Kft.
- Ár: 69 600 Ft
- Web: www.kolor.com

Értékelés:

Előny: többplatformos, gyors és (többnyire) pontos, automatikus korrekciók, HDR-képek, „foltok”
Hátrány: néha nehézkes a kézivezérlés, nincs „offline súgó”

- Teljesítmény: 5
- Szolgáltatás: 4,5
- Ár/érték: 4

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.