Hirdetés

Avid Studio teszt



|

Kezdők, félprofik és megrögzött Pinnacle Studio felhasználók számára készült az Avid Studio. A hasonló felület mögött erőteljesebb motor dolgozik és felszabadultabb szerkesztési lehetőséget kapunk professzionálisabb szemlélettel.

Hirdetés

A Pinnacle Studio kedvelői sokáig kellett, hogy várjanak a 15-ös kiadásra, talán már le is mondtak róla, mikor az idei CeBIT-re kihozta a cég nemcsak a Pinnacle Studio 15-öt, de saját Avid Studio termékét is, mely hasonló felépítésű szoftver és szinte ugyanazon közönség számára készült. Jelenleg tehát két dudás van egy csárdásban, ami ugyan dupla vesződséget jelent a gyártó számára, de lehetőséget ad arra, hogy a megrögzött Pinnacle Studio felhasználók - akik hozzászoktak az évtizedes, bevált kezelőfelülethez - váltani merjenek. Ezt bátorítandó viszonylag olcsó kereszt-upgrade lehetőséget biztosít az Avid az előző Pinnacle Studio licencekről, vagyis a Pinnacle Studio felhasználók most eltöprenghetnek, hogy melyik úton menjenek tovább. Megjegyeznénk, hogy kizártnak tartjuk, hogy az Avid tartósan fenntartson két szoftvert ugyanazon közönség számára, ezért valójában egy hosszú távon járható út áll a felhasználók előtt, ez pedig az Avid Studio.

 

Kreatív médiakönyvtár


Összehasonlítva az Avid Studio szerkesztőfelületét az eddigi Pinnacle Studio kiadásokkal nincs olyan órási eltérés. Itt azonban nem csak három mappa fejléccel tagolt a munkaterület, itt Import, Library, Movie, Disc és Export főcímek vannak, melyek között munka közben is válthatunk. Az Import ad lehetőséget rögzítésre mindenféle forrásból, állomány szinten, lemezalbumról vagy közvetlenül FireWire csatlakozású videokameráról és analóg kamerákról Pinnacle és Dazzle digitalizálókkal. Kerestethetünk meghajtóinkon is nyersanyagok után.

 

 

 


Az Export ad lehetőséget arra, hogy különféle formátumú videoállományokba vagy akár DVD illetve Blu-ray projektbe öntsük munkánkat. Nem találunk azonban lehetőséget többé arra, hogy szalagra játsszuk ki a munkánkat (Tape Export), aki ezzel szeretne dolgozni, az kénytelen lesz megmaradni eddig használt munkaeszközénél.

 

 

 


A Library az egyik legjelentősebb előrelépés az Avid Studioban, ha a Pinnacle elődhöz hasonlítjuk. Míg a Pinnacle Studio semmilyen lehetőséget nem biztosított nyersanyagaink rendszerezésére, addig itt logikus fa struktúrába rendezve dolgozhatunk képekkel, videókkal, hangokkal, sőt, a gyári és saját effektusokkal, áttűnésekkel, címekkel, lemezmenükkel is. A program folyamatosan figyeli a megadott mappákat és projektjeink mappáit, kulcsszavakkal és elnevezésekkel is elláthatunk mindent. Gyűjteményekbe (Collections) rendezhetjük digitális javainkat, saját szempontjaink szerint is, nem csak projektenként. Itt sorakoznak még a Pinnacle Studióból örökölt Montage (montázs) témák is. A fotók hangolásához két kattintással előhívhatjuk a beépített Corrections-t, nem feltétlenül lesz szükség külső szoftverre a retusáláshoz.

 

 

 


Szerencsére a Library nem csak magában nézegethető, előhívhatjuk szerkesztéskor bármikor, minden keresésünk új fület hagy a nyersanyagok területén, így saját munkaszokásainkat követve dolgozhatunk.

 

Sávok elvileg végtelen sora

 

A Movie fül a szerkesztés, vágás helye, itt rendezgethetjük el az anyagokat a szerkesztősávokon, melyekből - ez a az egyik legjelentősebb képességbeni előrelépés a Pinnacle Studio-hoz képest - akárhányat használhatunk, el is nevezhetjük őket. Az idővonalon a szokásos módon vontathatjuk-vághatjuk egérrel a jeleneteket, de beállítható, hogy az újonnan bevontatott klipek befurakodjanak a többi közé illetve hozzárántódjanak-e egy már elhelyezett elemhez. Bármikor megváltoztatható az idővonal (vagyis az előnézet és a projekt leképezés) felbontása, ehhez nem kell újraszerkeszteni a projektet. A program kihasználja a többmagos processzorok erejét és a grafikus vezérlőét is, de így sem mindig képes valós időben mutatni az előnézetet, ezen háttér leképezéssel segít, felbontás váltáskor természetesen elvesznek az eddig leképezett szakaszok.

 

Precíziós extrák

 

Az eddigieknél sokkal precízebb és gyorsabb munkát tesz lehetővé az Avid Studio idővonala. Kiválasztható egy aktuális sáv, ide kerülnek a Library-ből idővonalra küldött elemek. Legalul egy térképen megadható, hogy a projekt melyik szakaszát kívánjuk befogni és milyen ráközelítésben, nagyításban. Ahogy a Pinnacle Studióban, itt is kirajzolja a program a hangok hullámformáját is, egérrel szerkeszthető a hangok felfutása, lecsengése. Sávonként rendelkezésre áll 5.1 csatornás hangtér szerkesztő, ami szintén kulcspontozható. A szomszédos klippek közötti áttűnés is szerkeszthető a nyitó klip széle felső részének vontatásával és a klip szélére vontatható tetszőleges áttűnés is, ezek a lehetőségek gyorsabb teszik a munkát, csakúgy, mint a Trim mode, mikor több elemet egyidejűleg vághatunk, hogy a klippek kezdete szinkronban maradjon. Idővonalon másolhatók az effektusok és beállításaik a jelenetek között.


Az előnézeti ablak illetékessége váltható a forrásanyag és timeline üzemmód között, itt belenézhetünk és hallgathatunk mindenbe. A gyorsjelölőkkel egy éppen előnézetben lévő anyagból gyorsan kiválaszthatunk és az idővonalba illeszthetünk a kívánt szakaszt. Nem kell külön ablakot nyitni a trimmeléshez, hangalámondáshoz és SmartTools menühöz, ezek megtalálhatók az idővonal felett. Az Audio mixer az idővonalba építhető, hogy jobban képben legyünk hangügyekben. A Scorefitter szolgál aláfestő zene készítésére, ez is az idővonalról indítható, úgy általában minden könnyebben elérhető, mint a régi Pinnacle Studio felületen.


Két kattintással bármelyik, idővonalon elhelyezett nyersanyag felbukkan a Media Editorban, itt érhető el a fotók korrekciója, a professzionális video stabilizálás és a pillanatfelvétel lehetőség is. Anélkül válthatunk videoklippről fotóra vagy hangklippre, hogy el kellene hagynunk a szerkesztőt. Professzionális felületet kapott ugyanebben a modulban az effektusok beállítása, a témakörök kiválasztása után számtalan gazdagon paraméterezhető CPU és GPU alapú szűrőből válogathatunk és persze itt is előhívható a Library fa struktúrája. A 2D és 3D hatásokkal például kötöttségek nélkül helyettesíthetik a Pinnacle Montage (Montázs) effektusokat, számos képsíkot mozgathatunk egyszerre. Minden esetben rendelkezésünkre áll a kulcspontozás lehetősége. Azért megmaradt a Montage használatának lehetősége is, hiszen itt igényesen kialakított kompozíciókkal dolgozhatunk nagyon könnyen.

 

Fejlettebb címek és menük


Továbbfejlesztett mozgócím kezeléssel dicsekedhet az Avid Studio, ami azért egy kissé emlékeztet a Pinnacle Studio hasonló funkciójára. Itt azonban sokkal könnyebben hozzáférhetőek a címszerkesztőben (Title Editor) a sablonok, azok könnyen módosíthatók és elmenthetők. Igen aprólékosan csiszolható a szövegek megjelenése, felületet, fényt, árnyékolást adhatunk a kiválasztott stílusú feliratnak, több rétegben is. A mozgócím valamennyi eleme külön rétegen beállítható, minden objektum egyedi animációs hatást és időzítést kaphat, ugyanakkor a felület jól kezelhető maradt.

 

 

 

Nem volt rossz megközelítés a Pinnacle idővonalba integrált menükezelése, amit most felvált az idővonal fölött megjelenő menü konténer, ami a Disc módban érhető el. Jobban áttekinthető így az egyes fejezetpontok elhelyezkedése és itt is rendelkezésre áll automatikus fejezetkészítés is.

 

Piszkos anyagiak

 

Nem adja olcsón a cég a teljes dobozos változatot, de van menekülőút, mintegy húszezer forintért (100 dollár) juthatunk a programhoz, ha van a szekrényben egy feláldozható Pinnacle Studio 9 vagy újabb licenc. Jó még upgrade alapnak a Liquid Edition v.6 vagy Avid Liquid 7 is. Ahogy azt a Pinnacle Studio esetében, itt is internetes ingyenes regisztrációt követelnek a fejlettebb kodekek. Ha előző Pinnacle Studio csomagunkhoz fel voltak telepítve effektus csomagok (pl. a HollyWood FX) vagy DVD sablonok, akkor azokat átimportálhatjuk az Avid Studioba. Regisztrációhoz ajándékként megkapjuk az Adorage 11-es effektuscsomagját.

 

 


Az áttérőknek és újoncoknak is sokat segít, hogy a termék weboldalán a Tutorial szekcióban rengeteg oktatóvideóból válogathatunk. Sajnos az Avid Studio és az oktatóanyagok jelenleg magyar nyelven nem elérhetők, ami sok hazai felhasználó alól kiránthatja a talajt. Azért az angol nyelvet alapszinten sem bírókat is bátorítanánk a próbálkozásra, informálódásra, néhány alap kifejezés elsajátítása árán ugyanis az eddiginél szabadabb és stabilabb videoszerkesztős világba léphetünk be az Avid Studio révén.

 

 

Névjegy

 

Termék: Avid Studio

Forgalmazó: Codra Kft. és BSC Kft.

Ár: 33 000 Ft

 

 

Adatok


- Amatőr videoszerkesztő szoftvercsomag többféle nézettel
- Korlátlan számú médiasáv használata
- Animált főcímek, montázsok
- Automatikus tartalomgeneráló funkciók (ScoreFitter, SmartSlide, SmartMovie)
- 5.1 csatornás hang beolvasása és exportja
- Beolvasás DV, HDV, Digital8 forrásból (FireWire port szükséges)
- Beolvasás analóg forrásból Pinnacle/Dazzle hardverekkel
AVCHD, AVCHD Lite, BD Blu-ray, DV, HDV, AVI, MPEG-1, MPEG-2, DivX, MPEG-4, 3GP (MPEG-4, H.263), WMV, non-encrypted DVD titles (incl. DVD-VR/+VR), QuickTime (DV, MJPEG, MPEG-4, H.264), DivX Plus MKV, MP3, MPA, M4A, WAV, AC3, WMA, BMP, GIF, JPG, PCX, PSD, TGA, TIF, WMF, PNG, J2K formátumtámogatás
- AVCHD, DVD és Blu-ray album szerkesztés és írás
- Red Giant bedolgozó modulok, komplett Avid tartalomcsomag és 100 új video effektus
- Ajándék zöld háttérdrapéria (127×152 milliméter)

- Erőteljes PC legalább 2 GB RAM-mal és Pixel Shader 3.0 támogatással rendelkező GPU-val

 

 

Értékelés


Avid Studio
Előny: Jól kezelhető, Pinnacle Studio felhasználók számára is kézenfekvő felület, precíz lehetőségek, számos kreatív anyag és szűrő
Hátrány: Erőteljes gépet igényel, nem honosított a kezelőfelülete, nincs automatizált teljes projekt mentés-visszaállítás funkció
Teljesítmény: 4
Szolgáltatás: 4,5
Ár/Érték: 3,5

 

Kapcsolódó fórum témák:

Otthoni DVD szerkesztés

Pinnacle Studio 10-14

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.