Hirdetés

Az Amazon lehet a játékipar új királya



|

Játékok, könyvek, képregények - az Amazon megengedheti magának, hogy nagyban gondolkozzon.

Hirdetés

Az Amazon a világ egyik legnagyobb óriása, és gyakorlatilag minden a kezében van ahhoz, hogy a játékiparban is meghatározó szereplővé váljon, ráadásul nagyban gondolkozzon. Az Amazon pedig a játékok piacán is mozgolódik, ehhez elég csak az idén őszre szánt felhozatalt megnézni. A legutóbb kizárólag az Amazon eszközeire kiadott címek között ott van a belsős fejlesztésű The Unmaking, a CreepStorm és a Tales From Deep Space. A Fire Phone-ra pedig a gyenge kezdés ellenére is exkluzív cím érkezett a Til' Morning Light keretében. 

Hirdetés

Amellett, hogy ezek a játékok árbevételt hozhatnak az Amazonnak, még fontosabb, hogy egyben vásárlókat is csábíthatnak a cég eszközei felé: elvégre egy ideje van amazonos táblagép, streamingre alkalmas tévébox és okostelefon is. 

 

Amazon Fire TV

 

A játékokra specializálódott Amazon Games Studios már 2012 óta működik, viszont csak tavaly léptek a mélyvízbe. A Double Helix játékstúdió év eleji felvásárlását követően augusztusban a Twitch is hozzájuk került. A mostani játékaikat hangoskönyvek és képregények is kísérik, ami jól mutatja, hogy a felvásárlások után olyan céggé váltak, amelynek nem jelent gondot filmekkel, könyvekkel és játékokkal kiegészített márkákat is felépíteni. Egyelőre persze csak kis halként úszkálnak a szektorban, összesen három stúdió fejleszt nekik játékokat, az alkalmazásboltjuk pedig csak 300 000 címet kínál. 

 

Teljes gőzzel...

Az Amazon esetében a cél értelemszerűen az lenne, hogy egy igazán nagy nevet építsenek ki. Erre jó példa lehet a Halo, ami sok milliárdnyi dollárt hozott a különböző játékoknak és könyveknek köszönhetően, a 2001-es eredeti megjelenése óta. A Microsoft egy évvel azelőtt kebelezte be a Bungie-t, és bár így könyvkiadókkal, filmstúdiókkal és kereskedőkkel kellett együtt dolgozzanak, az eredmény láttán mindezt biztosan nem bánták. 

 

The Unmaking

 

A hangoskönyvek és a képregények így csak a kezdetet jelentik, minden máshoz pedig adott a technológia és a piactér. Ez utóbbi ráadásul arra is jó hely, hogy a klasszikus játékokat, plüssöket szétszórják a nagyközönség számára. Az Amazon Studios akár filmekkel vagy tévésorozatokkal is meg tud támogatni valamit ha kell, a Twitch pedig értelemszerűen kulcsfontosságú eszköz lehet az út során. 

 

... egy újabb aranybánya felé

Miért akar az Amazon terjeszkedni a játékiparban? Természetesen jó dolog, ha egy cég neve az élet majd minden területén ismert, de a háttérben egészen más ok húzódik. Sokkal inkább arról van szó, hogy az Apple és a Google alkalmazásboltjaiban meghatározó fontosságúak a játékok, amelyek rendre a legnagyobb árbevételt hozzák a fejlesztőknek és a két nagy óriásnak is. A Clash of Clansról például biztosan kevesen gondolták, hogy a finn fejlesztőjének idén 15 millió dollárnál is több bevételt hozott, és, hogy már közel 30 millió ember játszik vele naponta. 

 

A Fire TV kontrollere

 

Természetesen nem kell sokáig gondolkodni, ha újabb sikertörténeteket akarunk említeni, ott van mindjárt az ugyancsak finn Rovio és az Angry Birds. A sokadik bőrt is sikerült eredményesen lenyúzni a csúzlis madarakról, amelyekből gyerekjátékok, ruhák, táskák és film is készülnek. Az, hogy az Amazon a Halo sikeréhez hasonlót fel tud-e építeni mobilos platformon keresztül, csupán azon múlik, hogy mennyire sikeresen csinálják azt, amihez amúgy is a legjobban értenek: eladni mindent az embereknek. Az erőforrások és a csatornák adottak, már csak a nagy ötlet kell, amire harap a nép. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.