Hirdetés

Az amerikai kormány retteg a mesterséges intelligenciától



|

Az egyre közeledő automatizált világban rémálommá tehetik az életünket a rosszul megtervezett algoritmusok és kódok.

Hirdetés

A sci-fik miatt az emberek a robotok és a mesterséges intelligencia kapcsán általában az emberiséggel háborúzó, öntudatra ébredő ellenfélre gondolnak, ha azok veszélyeiről van szó. Azonban Skynet ide vagy oda, a témának napjainkban is nagy veszélye van, és rémálommá teheti az életünket. 

Hirdetés

Az Obama-kormány egy olyan jelentéssel állt elő, amely kifejezetten az egyre nagyobb mértékben automatizált világunk problémáit vizsgálta. 

Ebben kiemelik, hogy nagy gondot okoz és fog okozni, hogy az algoritmusok alapján hozott döntések egyre nagyobb mértékben teljesen emberi felügyelet nélkül születnek. 

Ez elsőre nem hangzik ijesztőnek, azonban az effajta modern rendszerek az életünk minden területét irányítják. Legyen szó a bankszámláról, foglalkoztatásról, oktatásról, mindent egyre nagyobb mértékben algoritmusokkal és automatikusan kezelnek, a programok ugyanis rövid idő alatt képesek nagy mennyiségű adatot átkutatni, és kérésre elővenni. 

Sajnos nem olyan nehéz rosszul megtervezni egy algoritmust vagy éppen elrontani egy kódot. Ez végül pontatlanságokhoz vezet, hibákhoz, letiltásokhoz. 

A Fehér Ház erre válaszul szeretne bevezetni egy etikai keretrendszert, ami a mesterséges intelligencia tervezésére vonatkozik. Az AI-nak megfelelően pontosnak és intelligensnek kell lennie ahhoz, hogy valóban képes legyen emberi közbeavatkozás nélkül működni. 

Komolyabb részletekbe egyelőre nem bocsátkoztak, de az kiderült, hogy az Obama-kormányt nagyon aggasztja az, hogy az életünket egyre jobban befolyásolják a mesterséges intelligenciák, amelyek gyakran az életünkre jelentős döntéseket hoznak. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.