Hirdetés

Az Edge böngésző esélye



|

Az Internet Explorert tűzzel irtotta ki a Microsoft, az Edge sok mindenben hozza is a kötelezőt, mégsem kell az embereknek. Miért lehet ez és mit terveznek a készítők, hogy ez megváltozzon?

Hirdetés

Az Edge nem rossz - annyira semmiképp, mint az Internet Explorer volt gyűlölői szerint. Míg az IE rengeteg kompatibilitási és sebességproblémával küzdött, sújtotta az ActiveX is, addig az Edge tiszta lappal indult, a Windows 10-be építette be a Microsoft és sokkal jobb kezelőfelületet kínál, mint a régebbi IE-k. Akkor miért nem robbant még be úgy, ahogy azt a Microsoft remélte?

Hirdetés


Hol van az Edge?

Megjelenésekor az Edge-et valóban dicsérték azok is, akik az elődöket szídták és nem véletlenül: az Edge gyors, a kompatibilitás jó, vagyis ígéretes böngésző, ami használható mindennapos munkához. Az alapszolgáltatások és a kezelőfelület is letisztult és jól átgondolt, ez is szerethető benne, de valahogy mégis mindenki maradt a megszokott, kedvenc böngészőjénél. Miért lehet mindez?


Az Edge egyik nagy gondja, hogy a Microsoft nem adta ki sem Windows 7-re, sem Windows 8.1-re, vagyis az új böngészőhöz csak az férhet hozzá, aki átvált az új operációs rendszerre. Ez eleve sok-sok felhasználót kizár: ugyan már 200 millió felett a Windows 10-felhasználók száma, ez azonban még mindig messze van a Windows 7+Windows 8.1 felhasználói bázistól.


Ez azonban csak az egyik probléma és idővel sokat fog javulni. A nagyobb gond, hogy az Edge hiába jó, messze van attól a fejlettségtől és támogatottságtól, mint vetélytársai, a Firefox vagy a Chrome. Ez a két böngésző már olyan piaci részesedéssel rendelkezik, hogy a weboldalak készítői is ezeket veszik alapul fejlesztésnél, márpedig mindkét fejlesztőcsapat komolyan veszi a feladatát, így a szoftverek gyorsak, stabilak és kompatibilitásban is jobbak, mint az Edge. A legnagyobb hátránya az Edge-nek mégsem ezekben a szolgáltatásokban, hanem a beépülő modulok hiányában keresendő. Sajnos hiába telt el már több mint fél év a Windows 10 és az Edge megjelenése óta, a beépülőket még mindig nem támogatja az Edge.


A remény

Azért ne temessük az Edge-et. Ugyan fent szépeket írtunk a Firefoxról és a Chrome-ról is, mi is ezeket használjuk, de abban is biztosak vagyunk, hogy nektek is van néhány hajmeresztő történetetek, hogy néha milyen lassú, inkompatibilis vagy fagyogatós a Chrome vagy a Firefox. Az erőforrás-igény is külön bejegyzést érne meg: a Firefox és a Chrome is szereti elhasználni CPU-erőforrásainkat és rendszermemóriánkat - korlátlan mennyiségben. Az Edge ezzel szemben nem RAM- vagy CPU-zabáló, de még nem is tud annyit, hogy teljesen átálljunk.


A Microsoftnál javában dolgoznak azon, hogy mindez megváltozzon. A Windows 10-re váltók száma egyre csak nő, júliusig még ingyenes minden Windows 7 és 8.1 felhasználónak, emellett pedig érkezik a Redstone frissítési csomag is az év első felében, amely hatalmas ráncfelvarrás lesz az Edge böngészőnek többek között plugin-kezeléssel. És ha mindez még nem lenne elég, a régebbi Windowsokon futó Internet Explorerek támogatásának leállítása is az Edge (és a Windows 10) irányába terelheti a felhasználókat.


Kipróbáltátok már az Edge-t? Használjátok? A Redstone-frissítés után adtok neki még esélyt?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.