Hirdetés

Az Opera böngészőt is cenzúráznák az oroszok



|

Kétféle módon is kikerülhető lehet a szoftverrel az állami webhelyblokkolás.

Hirdetés

Többek közt Kína és Törökország mellett Oroszországban sem hallatlan az illegálisnak ítélt internetes portálok blokkolása. Rövidebb időre többek közt a Wikipedia és a Reddit is tiltólistára kerültek, a cenzúrázás ügyében intézkedő távközlési hatóság (Roskomnadzor) az utóbbi időben warez webhelyek és pornóoldalak mellett még a LinkedIn-t is betiltotta.


Hirdetés


Természetesen a blokkolást kikerülhetik az orosz netezők, csak egy proxy-ra vagy VPN-szolgáltatásra van szükségük. A Kommersant értesülései szerint a hatóság szeretné nehezebben kikerülhetővé tenni a cenzúrát, a törekvés keretében pedig nemrég többek közt titkos találkozót szerveztek az Opera illetékeseivel. Erre azért került sor, mert az Opera böngészőit használók pár kattintással kikerülhetik az állami cenzúrát, csak aktiválniuk kell az alkalmazások Turbo módját, illetve a számítógépes verzióban a beépített VPN-t is igénybe vehetik. Az Opera népszerű az országban, a StatCounter szerint idén októberben közel 14 százalék volt a PC-s kiadásának piaci részesedése, ezért is fontos a Roskomnadzor számára a működésének megregulázása. A hatóság azt szeretné elérni, hogy a böngésző így vagy úgy, de az összes működési módjában tartsa tiszteletben a feketelisáját.



A Kommersant tájékoztatása alapján semmiféle döntés sem született az ügy kapcsán az Operánál, részben mivel néhány hónapon belül kínai kézbe kerülhet a böngészők fejlesztésével foglalkozó üzletága. Az orosz fél sem erőlteti a párbeszédet, várhatóan a cég feletti hatalomátvétel után kerül majd újból napirendre az ügy.


(Forrás: Bleeping Computer | Nyitókép: Janne Rud Hansen)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.