Hirdetés

Az ördög a részletekben: itt a Linux 3.6



|

Hibernáció memóriába és fájlba, VFIO driver, javított Btrfs állományrendszer.

Hirdetés

Idén már az ötödik rendszermag változatot adja ki a nyílt forráskódú operációs rendszer atyja, a 3-6-os Linux kernel átütő újdonságokat nem mutat be, de azért koránt sem csak hibajavításokat tartalmaz.

 

Az előző, 3.5-ös mag július végén látott netvilágot és legfőképpen a stabilitást erősítő javításokkal tűnt ki. A tegnapi nap soárn kiadott 3.6-os rendszermag ezekre az alapokra építve lép tovább. A nyílt forráskódú Btrfs állományrendszert új kvóta alrendszerrel ruházták fel, melyen belül csoportokra és kötetekre is kivethetők mennyiségi korlátok. Persze nem mindenki használ Btrfs-t, így a legtöbb felhasználónak sokkal látványosabb előrelépés, hogy a kernel párhuzamosan képes a memóriába és a merevlemezre elkészíteni a hibernációs fájlt. Amíg bírja akkumulátorral, addig a memóriából áll vissza (villámgyorsan) üzemkész állapotba a gép, ha pedig nem, akkor is képes kicsit lassabban, de ugyanazt az állapotot visszaállítani a merevlemezre kiírt fájlból.

 

Hálózati vonalon is akadnak fejlesztések. Megjelent a TCP Fast Open (TFO). Ez egy új, optimalizált eljárás a TCP adatkapcsolat felépítésére (handshake). A Google fejlesztője, Yuchung Cheng jegyzi a vonatkozó kódrészletet, mely mérései szerint 15 százalékkal csökkenti a késleltetést, egy teljes oldal betöltését pedig átlagosan 10 százalékkal gyorsítja fel (olykor, ritkábban 40 százalékkal is).

 

A Red Hat munkájából most már profitálhat a 3.6-os kernel, megjelent a rendszerben a VFIO (Virtual Function I/O) driver. A DMA és megszakítás átirányítási lehetőségeket biztosító réteg lehetővé teszi, hogy a virtuális gépben futó eszközök a nekik kiosztott erőforrás készleten belül gazdálkodhassanak akkor is, ha erre vonatkozóan a virtuálisan megjelenített rendszer nem kínál konfigurációs lehetőségeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.