Hirdetés

Az otthoni edzés csimborasszója - Wii Fit Plus teszt



|

Mit csinál az átlagnő, ha úgy érzi, hogy utolsó rendszeres testedzése a középiskola testnevelés-órái keretében történt? A válasz természetesen egyértelmű, elkezd edzeni.

Hirdetés

Mondjuk összeszedi a bátorságát, és eljár konditerembe, ahol eleinte úgy érzi, hogy mindenki őt nézi. Esetleg eljár szervezett órákra, jógára, pilatesre, ha van rá ideje és pénze. Mi van azonban azokkal, akik szégyellik magukat a külsejük miatt (melyik nő elégedett vajon magával?), viszont nem mernek/nincs idejük/nincs pénzük külső helyszínen edzeni, ráadásul nem futhatnak, mert rossz a térdük/arra sincs idejük, se kedvük. Van ilyen.

Ez esetben mit lehet tenni? Marad a tévé előtti edzés, DVD-re ugrálva, vagy saját edzésprogram összeállítása. Sokakra ez bizony nincs túl sok hatással, hiszen nincsen visszajelzés – a barátnőimmel mi is csináltunk már olyasmit, hogy a megbeszélt program, egy DVD-re való közös edzés közös üldögélésbe fulladt a kanapén, miközben néztük az edzés-DVD-t, és megegyeztünk abban, hogy á, ezt mi biztos nem tudnánk megcsinálni, pláne nem naponta. Az otthoni, visszajelzés nélküli edzés is szórakoztató egy darabig, aztán az embernek attól is elmegy a kedve, mert se negatív, se pozitív visszajelzést nem kap. Az otthoni edzés csak nagy akaraterejű embereknek lehet járható út, nekünk, többieknek pedig feltalálták a Wii Fitet és kiegészítőjét, a Wii Fit Plust.

 



A Wii Fit már 2007-ben megjelent, tavaly októberben érkezett meg hozzá a kiegészítője, úgyhogy egyik sem mai darab, viszont úgy gondoltuk, hogy érdemes tudni róluk, hátha valaki még nem ismeri őket, ugyanis otthoni edzés terén bátran kijelenthetem, hogy mindent vernek. Jómagam egy Wii Fit Plust birtoklok már majdhogynem 80 napja, a beszerzés viszont hazai földön elég nehézkes. A bevásárlóközpontokban ugyanis elég hektikusan találhatók meg – legjobb, ha az internetről rendelünk magunknak, akkor ugyanis egy-két hét maximum és kézhez kapjuk. A Wii Fit Plust érdemes megvásárolni, Balance Boarddal, ugyanis mindent tud, amit az eredeti Wii Fit, pluszban pedig sok érdekes funkcióval felvértezték (ha pedig már megvolt a Wii Fit, akkor minden adatunkat átmenti magára, így folytatólagosan tudunk edzeni).

A Fit alaptartozéka a Balance Board, azaz egy hatalmas műanyag deszka, amely szinte minden rezzenésünket érzékeli. Erre ráállva az első bejelentkezéskor be kell állítanunk a magasságunkat és az életkorunkat, innentől kezdve pedig a Fit figyeli a fizikai változásainkat, regisztrálja a BMI-indexünket. Ezután különböző kis feladatokat kell megoldanunk, amelyekből kiderül, hogy hogyan állunk egyensúlyozási képesség és gravitációs központ terén. A Fit ebből általam meghatározhatatlan módon megállapítja, hogy hány évesek vagyunk állóképességünket tekintve, és már kezdhetjük is az edzést.
A későbbiekben a Fit azt tanácsolja nekünk, hogy lehetőleg minden nap mérjük meg a súlyunkat és végezzük el a fenti tesztet; a súlymérést érdemes megcsinálni, a súlyunkat regisztráló, és sok edzés után szépen lefelé tendáló grafikon ugyanis nagyon nagy büszkeséggel tölthet el minket. Lehetőségünk van arra is, ha nincs sok időnk, hogy kihagyjuk a teszteket (amúgy is elég érdekesen mér, egyszer 24, egyszer 35 éves voltam szerinte állóképesség szerint).

 

 



A Fit működésére és a lehetőségekre borzasztóan egyszerű rájönni, viszont angoltudás mindenképp szükségeltetik a használatához, ugyanis edzés közben kapunk különféle edzés- és életmódbeli tippeket is, amiket megértve nagyon hasznos dolgokkal ismerkedhetünk meg. Szabad edzésre összesen ötféle csoportból választhatunk (erről később), viszont a Plusban különféle célzott edzéstípusokat is összeállítottak, a My Wii Fit Plus menüpontban találhatjuk meg ezeket. Itt választhatunk, hogy épp mi miatt szeretnénk edzeni, tehát ha például relaxálni szeretnénk, vagy ha inkább a fenekünket szeretnénk feszesíteni, netán általános állóképességünket javítanánk, más-más programokra lesz szükségünk. Az edzésprogramokat kombinálhatjuk is egymással, illetőleg mivel a szoftver regisztrálja a kalóriaváltozást is, így akár azt is beállíthatjuk, hogy hány kalóriát szeretnénk leadni és miért (beállítható, hogy aznap milyen ételt ettünk, a Fitben ugyanis kalóriatáblázat is leledzik).

Ha viszont szabadon szeretnénk edzeni, akkor ötféle lehetőség közül választhatunk: rendelkezésünkre állnak jógagyakorlatok, „muscle”-gyakorlatok, aerobics-edzések, balance-edzések, illetve a Wii Fit Plus játékai. Bízvást mondhatom, hogy hónapokig nem fogunk unatkozni, többféle edzésprogramot állíthatunk be magunknak, nagyon sokféle játék (golf, mazsorettezés, hógolyódobálás, bokszolás, karate stb.) létezik a Wii Fitben, ráadásul a szoftver számon tartja az eredményeinket is, így ha a családban más is edz, akkor akár vele is versenyezhetünk.

 

 

 

 

Elsőre még a nagyon lightos edzésekkel fogjuk kezdeni, a szoftver fokozatosan emeli a szintet, attól függően, mennyi időt töltöttünk az egyes edzésfajtákkal. Tehát nem kell megijedni, a Fit egyáltalán nem vár el tőlünk sokat, a pozitív visszajelzés garantált, sokaknak pedig ez kell ahhoz, hogy ne menjen el a kedvük már az elején az edzéstől. (Az például, hogy hogy örül a Fit annak, hogy lenyomtam hat egész fekvőtámaszt, roppantul meg tudja bizsergetni az ember lelkét, és még arra a hat elbénázott fekvőtámaszra is büszke lesz. Jólesik a pozitív visszajelzés mindenkinek, ez nem lehet kérdés.)

Partijátéknak sem utolsó egyébként. Immár multiplayerben is lehet játszani (az eredeti Wii Fitben nem volt erre lehetőség), ekkor egymás után következnek a játékosok, e mód hátránya, hogy nem választhatunk az egész kínálatból. Ha úgy döntünk, hogy egyvalaki hozzáférésével játszunk, az is megoldható, csak ez esetben minden játékosváltáskor jajongani fog a szoftver, mondván, hogy nahát, de hirtelen megváltozott a súlyod, folytatod, igen/nem?

 



Mivel az edzésfajták egyáltalán nem hosszúak, így akár azt is megtehetjük, hogy több részre osztjuk az edzést, és akkor edzünk mondjuk tíz percet, amikor arra épp időt tudunk szakítani. A játék bármikor lestoppolható, majd folytatható, így akár kismamák is használhatják. (Ráadásul akár a gyerekünknek vagy a kisállatunknak is létrehozhatunk edzésprofilt, ez esetben a kezünkben kell őket tartanunk.)

Összegezve bátran kijelentem, hogy a Wii Fit Plus a legjobb megoldás az otthon edzőknek, hiszen folyamatos tájékoztatást ad az edzettségünkről, súlyunkról, ráadásul nagyon vicces játékokat is találhatunk benne, amikkel eljátszhatunk órákig, és fel sem tűnik, hogy közben edzettünk (csak másnap, amikor izomlázunk lesz). Nagy hátránya, hogy elég drága, azonban mivel egy órányi pilatesért 1200 forintot fizettem ki anno, így könnyen ki lehet számolni, hogy hány edzés alatt hozná be az árát. Nagy pozitívum, hogy egyszerűen irányítható, barátságos kezelőfelületű és változatos edzésfajták közül választhatunk.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.