Hirdetés

Az XP támogatás hiánya miatt veszíthet teret az IE



|

Rekord-alacsony az Internet Explorer részesedése.

Hirdetés

Az elmúlt hónapban ismét teret vesztett az Internet Explorer az Apple Safarival és a Google Chrome-mal szemben, annak ellenére, hogy most indult az IE9.

 

A 160 millió egyedi látogató adatait gombolyító Net Applications szerint az Internet Explorer 0,9 százaléknyi teret vesztett március során a böngészők harcában, amivel 55,9 százalékra esett vissza, ez pedig negatív rekord. A mintegy két hete útjára indított Internet Explorer 9 mindössze 1 százalékot mondhat ezen belül magáénak, ami 0,5 százalékos emelkedést jelent februárhoz képest.

 

Csakhogy időközben az IE régebbi kiadásait több felhasználó vágta sutba, mint ahányan a legújabb kiadást használatba vették. A jó öreg, a Microsoft által már rég halálba kívánt IE6 0,4 százalékot, az IE7 0,2 százaléknyit, az IE8 0,5 százalékot vesztett pozíciójából. Ezzel rendre 11, 7,9 illetve 34,4 százalékot tudhatnak magukénak az IE tortából. Nem mellékes, hogy első alkalommal könyvelhetett el visszaesést az IE8, melyet három éve monitoroz a Ner Applications, vagyis már béta korában is rajta tartotta szemét.

 


Marketing veszteség = nyereség a fejlesztőknek?

 

A Microsoft kezdettől fogva kitart álláspontja mellett, miszerint nem lehet modern böngészőt építeni elavult szoftver alapokra, azaz az IE9 a Vista és Windows 7 felhasználók privilégiuma lesz csupán, a Windows XP népes tábora meg kell, hogy elégedjen az IE8-al - és persze válthat egy konkurens termékre is. Mi ennek tudnánk be a csökkenést, de a romló IE részesedésre utaló adatok egyelőre mit sem változtatnak a fejlesztő cég hozzáállásán.

„Nagyon felszabadító döntés volt" utalt Ryan Gavin, az IE vezető igazgatója arra, hogy mennyire örültek a fejlesztők a döntésnek, hogy az XP alatt nem támogatják az IE9 használatát. „Egyszerűen nem építhetsz valamire, ami már 10 éves". Gavin szerint a Microsoft azóta sem gondolta meg magát ezzel kapcsolatban.

Az IE9 Gavin szerint egy kitartó stratégia gyümölcse, mely jó irányba halad: „Belerakhattunk volna több funkciót, más kezelőfelületet, bla-bla-bla, beindíthattuk volna XP alatt, de ez mind nem vinné előre a webet."

 

 

Al Hilwa, az IDC böngészőkkel foglalkozó elemzője szerint a Microsoft kockázatot vállal ezzel a stratégiával. Az XP alatt Internet Explorert használók számára ugyanis kötelező lesz a váltás, ha szeretnének HTML5 alapú weboldalakat használni. Ha pedig egyszer váltottak, utána már nagyon nehéz lesz őket visszahódítani.

Gavin viszont nagyon optimista, szerinte a Microsoft vissza tudja hódítani az XP felhasználókat, mikor majd Windows 7-re vagy jövőbeni utódjára váltanak. Ezek szerint a Microsoft nem csak az IE6, de most már az XP halálát is egyre inkább várja.

 


Aki XP alá portol, az nyer?

 

Technológiai nézőpontból meglehet, hogy igaza is van a szoftveróriásnak. A nemrég végleges fázisba ért Firefox 4 menedzserei annak idején kifejezetten büszkén hangoztatták, hogy lehet HTML5 ismeretekkel felvértezett és modern megjelenésű böngészőt alkotni Windows XP alá is, de úgy tűnik, hogy a mutatvány nem sikerült elég jól. Sokan elégedetlenek a döcögő és igen erőforrás-igényes Mozilla termékkel, nem csak XP, hanem Windows 7 alatt is.

Mindemellett a váltás - és talán éppen az, hogy az új Firefox XP alatt is használható - végre némi növekedést hozott, ha csak tizednyi százalékkal is, a Tűzróka jelenleg 21,8 százalékot mondhat magáénak. Bizonyos, hogy az utóbbi évben szinte folyamatosan teret vesztő böngésző az új négyes kiadás révén fordíthatott irányt, a Firefox 4 végleges változatának megjelenésével 1,7 százalékra hízott, azaz egy hónap alatt 1,1 százaléknyit javított.

A Chrome stabilan növekszik tovább, 0,6 százalékkal nagyobb szeletet mondhatott magáénak márciusban, mint februárban, ezzel 11,6 százalékot ért el, ami saját történetében rekord.

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.