Hirdetés

Bárki számára elérhető a webes Apple iWork



|

Megnéztük a Google Drive és Microsoft Office Online riválisát.

Hirdetés

Az irodai alkalmazások fénykorát éljük, ugyanis minden eddiginél egyszerűbb az ízlésünknek és igényeinknek megfelelő szoftvereket találni, méghozzá teljesen ingyen. Egyrészt ott van a Windows, Mac OS X és Linux rendszereken egyaránt futó OpenOffice – LibreOffice duó, másrészt a Kingsoft is kínál ingyenes alternatívát. Ezeken túlmenően a Google Drive (Docs) és Microsoft Office Online sem elhanyagolható piaci erők.
 

Hirdetés


Az Apple számítógépeit használók vélhetően jól tudják, hogy a Microsoft Office mellett számukra az iWork (Apple Productivity Apps) is rendelkezésre áll. Főként 2013 októbere óta nevezhető kikerülhetetlennek az almás cég ajánlata, ugyanis az onnantól kezdve értékesített Mac számítógépek tulajdonosai ingyen megkapják az irodai alkalmazásokat. Ezen túlmenően az Apple az ingyenes webes verziót is régóta reszeli, azonban ennek eléréséhez eddig Apple ID-re volt szükség, amelyhez viszont rendelkezni kellett legalább egy Apple által készített eszközzel.
 


Ez a limitáció a napokban megszűnt: most már bárki regisztrálhat magának Apple ID-t, azaz bárki használhatja a webes iWork for iCloud béta változatát, tárolhatja az állományait az iCloud tárhelyszolgáltatásban.


Mi a terv?

Az iCloud kapuinak szélesre tárása kapcsán a többség első kérdése feltehetően az, hogy mi ezzel az Apple célja? Funkcionalitás tekintetében nyilvánvaló, hogy a Google Drive és Office Online közvetlen riválisáról van szó, azonban a mögötte megbújó üzleti modell már nem világos. A Pages (szövegszerkesztő), Numbers (táblázatkezelő), továbbá Keynote (prezentációkészítő) nincs reklámokkal megtámogatva. Az Apple eszközökkel nem rendelkezők jelenleg csak úgy képesek pénzt irányítani a vállalat irányába, ha bővítik az iCloud webes háttértár kapacitását. A regisztráció után 1 GB térítésmentes hely áll rendelkezésre.
 


Természetesen az üzleti modell változhat. Elképzelhető, hogy az Apple eszközökkel nem rendelkezők számára idővel reklámokkal teletűzdeltté válik a szolgáltatás, a vállalat rendelkezik az ehhez szükséges hirdetési hálózattal. Nem hinnénk, hogy valaha előfizetésessé válna a webes iWork, ez a jelenlegi piaci körülmények közt nem tűnik életképesnek.


Mit tud?

A bárki számára elérhető webes iWork csomag a fentebb említett szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentációkészítő alkalmazásokkal rendelkezik. Nem igazán lehet rosszat mondani rájuk: a kezelőfelületük esztétikus kinézetű és logikus felépítésű, funkcionalitás tekintetében pedig nagyjából a Google Drive és Office Online alkalmazásoknak felelnek meg. Az elvárásoknak megfelelően a felhasználók megoszthatják egymással a dokumentumaikat, szerkeszthetik azokat közösen.
 


Sokak szemében viszont komoly negatívum lehet, hogy a webes iWork nem tudja kezelni az OpenDocument formátumokat, a saját formátumaik – plusz a TXT és CSV – mellett csak a Microsoft Office fájlokat támogatják. Ezeket importálni és exportálni is képesek. A béta iWork csomag további hátránya, hogy az alkalmazásai magyar nyelven egyelőre nem érhetőek el, továbbá momentán a magyar helyesírás-ellenőrzés sem támogatott.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.