Hirdetés

Bécs megkezdi az áttérést Linuxra



|

Hirdetés

A városi szervezeteknél összesen 16 ezer személyi számítógépet használnak, jelenleg Windows 2000 operációs rendszerrel és Microsoft Office 2000 irodai programcsomaggal. Az elkövetkező hónapok során a felhasználók választási lehetőséget kapnak, hogy kívánják-e az Office-t a nyílt forrású OpenOffice-ra, az operációs rendszert pedig Linuxra cserélni.

Bécs nem egy kereskedelmi Linux-disztribúció, például a Red Hat vagy a SuSE bevezetése mellett döntött, hanem teljesen saját változatot fejlesztett ki, amely a Debian 2.6.9-1 alapjaira épül. A "Wienux" nevű rendszert úgy alakították ki, hogy megjelenésében a leginkább hasonlítson a Windowsra, emellett tartalmaz olyan elemeket is, amelyek a Debianból egyébként hiányoznak. A csomag része a Firefox webböngésző és az OpenOffice 1.1.3 nyílt forrású irodai szoftver is.

Az IT-vezetők szerint a PC-k közül mintegy 7500-on futhat probléma nélkül az OpenOffice és 4800-ra telepíthető Linux. A városi informatikai vezetők azonban rendkívül óvatos a váltással kapcsolatban, a hírek szerint eleinte a gépekre csak a Microsoft Office mellé kerülhet fel az OpenOffice. Bécs eleinte csak tapasztalatokat kíván szerezni a nyílt forrású szoftverekkel, a további lépésekről a jelenlegi projekttel kapcsolatos információk kiértékelése után, 2006-ban döntenek. Noha a váltás nem jár új hardverek megvásárlásával, a lépésre öt év alatt 1,1 millió eurót terveznek elkölteni.

Az osztrák főváros természetesen nem az egyetlen európai város, amely "kliensoldalon" is a nyílt forrású megoldások bevezetését fontolgatja. A bécsi önkormányzat szervereinek legnagyobb része már ma is Linuxot futtat. Jelentős európai kormányzati szervek, amelyek a nyílt forrású megoldásokra szavaztak: Bergen város önkormányzata, a német pénzügyminisztérium, a párizsi önkormányzat, a müncheni önkormányzat, valamint a római Városi Tanács.

A Maastricht Economic Research Institute on Innovation and Technology (MERIT) jelentése megállapítja, hogy azok az országok, amelyek tiszta és világos stratégiával rendelkeznek a szabad szoftverekkel kapcsolatban, a kormányzati munkában is gyakran használnak ilyen megoldásokat. Franciaországban például az önkormányzatok 71 százaléka, Németországban és Hollandiában 55 százaléka alkalmaz valamiféle szabad szoftvert.

Októberben az Office of Government Commerce (OGC) üdvözölte a nyílt forrású megoldások megjelenését az önkormányzatok munkájában, ugyanakkor a szervezet három évvel meghosszabbította a Microsofttal kötött licencmegállapodását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.