Hirdetés

Bécs Vistára vált



|

Kompatibilitási okokra hivatkozva cserélik le a Linuxot Bécsben.

Hirdetés

Nem is olyan rég a nyílt forráskódú szoftvereket reklámozó cégek még kiemelt példaként emlegették Bécset, ahol a közigazgatás számítógépein egyszerre álltak át Linux használatára. A helyzet azonban megváltozni látszik, hisz a város vezetősége úgy döntött, ezen gépek mindegyikén Vistára állnak át. Az operációs rendszer változtatásának első áldozatai a gyermekközpontok lesznek. Első körben 720 számítógépről távolítják el a Linuxot és telepítenek Windows Vistát.

0614wien.gif


Indoklásként az hangzott el, hogy az egyik közkedvelt szoftver, amely a gyermekek nyelvtanulását segíti, nem működik Linux alatt. Ez részben igaz is, hiszen az említett szoftverben használatos ActiveX vezérlőket jelen pillanatban csak a Vole’s Web böngésző támogatja.

Több fejlesztő is dolgozik a probléma megoldásán, és bár hamarosan megoldást is ígérnek, Bécs városa már döntött. A városban dolgozó közalkalmazottak eddig választhattak, hogy milyen operációs rendszert használnak, ám a mostani határozat szerint mindenkinek kötelezően Vista települ majd a gépére. Ez a húzás a városnak – és az adófizetőknek – körülbelül 8 000 000 euróba fog kerülni. Nem szakítanak meg azért minden kapcsolatot a nyílt forráskódú szoftverekkel a bécsiek: böngészőnek továbbra is az Operát használják majd, mint az elmúlt években eddig is.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.