Hirdetés

Beletörik a Valve bicskája a SteamOS-be?



|

Évek teltek el hangzatos ígéretekkel, mire kézhez kaptuk a valódi Steam PC-ket, de azok mégsem úgy teljesítenek, ahogy Gabe-bácsi ígérte. Belebukik a Valve, vagy erővel lenyomja a torkunkon?

Hirdetés

A hosszú alfa és béta időszak után végre kilépett a homályból a Valve és a héten megérkeztek a Steam PC-k, hogy a nappalit uraló konzolok orra alá borsot törjenek. A Valve saját operációs rendszere ingyenes, de 100 százalékig a cég online szoftverboltjára épül, vagyis ezt feltelepítve tökéletesen használható PC-t kapunk, de a használat kimerül a steames játékok futtatásában és néhány, nappaliban hasznos funkcióban.

Hirdetés


Ezt tudnod kell váltás előtt

A SteamOS ugyan hordozza az online áruház nevét, de ez nem jelenti azt, hogy minden, itt kapható játék fut rajta. Sőt, a játékok kb. tizede fog futni, és azok között is kevés az AAA-cím, inkább indie, illetve grafikailag kevésbé intenzív játékokra lehet számítani.


Természetesen a SteamOS mögött egy Linux dübörög, amely stabil és gyors, de játékokra kevésbé optimalizált, mint a Windows, amely generációk óta a PC gaming fő platformja. A driverek működnek, de az optimalizáltság nem igazán ér fel a Windowson tapasztalthoz, ahogy a játékmotorok sem éppen hatékonyak. Ez komoly gond, több teszt is igazolta már, hogy bizony ugyanaz a játék SteamOS alatt sokkal lassabban fut, mint Windowson.


Ha SteamOS-t használunk, bekapcsolás után a Steam Big Picture módja fogad, ahol kényelmesen, teljes képernyős kezelőfelületen böngészhetünk a játékok között, illetve innen elérünk böngészőt és egyéb extrákat is. Ez igazán jól sikerült felület, kontrollerrel és egér+billentyűzettel is kényelmesen kezelhető, de nem kizárólagosan a SteamOS extrája - Windowson is egyetlen gombnyomással elérhető.


Biztos szükség van a SteamOS-re?

A Valve egyedi operációs rendszere érdekes és támogatandó kezdeményezés, de hiába a többéves tesztüzem, a mostani verzió nem versenyképes a Windows-platformmal a játékok világában. És miért lehetséges ez? A SteamOS fejlesztésének kezdetén a Windows 8 volt a felhasználók gépén, ami nem sikerült éppenséggel túl jól. Ez azonban megváltozott: ma a Windows 10-zel kell megküzdenie, ami egészen más felfogásban, kifejezetten a felhasználók igényeire szabva készül úgy, hogy akár 1-2 hónap alatt is új funkciók jelenhetnek meg benne. Nem is beszélve az Xbox One-hoz közeledésről, az egységes Windows 10 ökoszisztémáról és a DirectX 12-ről, amelyet kihasználva meglévő hardvereinken is gyorsabban futhatnak az új játékok.


A kb. 1,5 ezres játékkínálat egészen jól hangzik SteamOS-en, konzolokhoz mérten ez szép szám is, de Windows PC-hez viszonyítva elkeserítően alacsony, a konzoloknál pedig a kis darabszámot a több exkluzív AAA-cím ellensúlyozza. A SteamOS-nek nincsen exkluzív címe, sőt, még a kezelőfelület is egy, az egyben aktiválható Windows alatt.


A SteamOS felemás indulása és homályos jövője nem jelenti azt, hogy a Steam Machine PC-k, mint például a Dell Alienware Alpha rosszak, vagy feleslegesek lennének, de tisztán látszik, hogy Windows 10-et telepítve sokkal több játékot érünk el, sokkal jobb sebességet kapunk és a drivergondokkal, finombeállításokkal sem kell szenvednünk parancssori ablakokat bújva. Fontos tudni, hogy aki Steam PC-t vásárol, az sincsen kizárva a Windows 10-kompatibilitásból - bármikor vásárolhat egy licencet és feltelepítheti dizájnos, kicsi, nappaliba szánt gamer PC-jére - a PC-gyártók is ezt teszik.


Kipróbáltad a SteamOS-t? Elégedett vagy vele?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.