Hirdetés

Bemutatjuk: ingyenes internetes jelszókezelők



|

Az internetes jelszókezelő alkalmazásokkal akkor is hozzáférhetünk jelszavainkhoz, ha nem saját számítógépünk előtt ülünk. Íme, négy ingyenes megoldás.

Hirdetés

Adatbiztonság, hackerek, ellopott jelszavak - az informatikában jobb félni, mint megijedni, ezért e-mail fiókjainktól bankszámlánkon át személyes fotótárainkig mindent jelszavak védenek, ez természetes. A megannyi jelszó megjegyzése és kezelése azonban bonyolult és kényelmetlen is lehet. A jelszókezelők hatalmas segítséget nyújtanak, ha az embernek több jelszót kell megjegyeznie. Az önálló alkalmazásokkal azonban az a gond, hogy csak akkor tudunk velük hozzáférni jelszavainkhoz, ha saját PC-nk előtt ülünk; ha más rendszerről akarjuk elérni a bejelentkezést igénylő netes szolgáltatásokat, csak saját memóriánkra támaszkodhatunk. Szerencsére létezik segítség! A következőkben négy olyan szoftvereszközt mutatunk be, amely az internetet hívja segítségül a bejelentkezési adatok kezelésére és összehangolására.

RoboForm

A RoboForm az egyik legismertebb jelszókezelő program, amelynek ingyenes változata tíz jelszót tud megjegyezni (a teljes változat harminc dollár). Hozzáférést biztosít a GoodSync.com helyhez, és lehetővé teszi, hogy a jelszófájlokat több rendszer között szinkronizáljuk. Ehhez azonban Windows hálózat, FTP vagy WebDAV hozzáférés szükséges, ami elég kínkeservessé teszi a műveletet.

ingyenes-jelszo-kezelo-program-1.png

A RoboForm az egyik legismertebb jelszókezelő,
amelynek ingyenes változata tíz jelszót tárol


Viszont a Microsoftnak van egy ingyenes segédprogramja, a FolderShare, amellyel egyszerűen szinkronizálhatjuk a mappát, amelyben a RoboForm a jelszófájlokat tárolja. A mappát úgy tudjuk megtalálni, hogy a RoboForm menüjéből kiválasztjuk a Beállítások parancsot, majd kattintunk a Felhasználói adatok elemen. A frissen létrehozott fájlok automatikusan átkerülnek PC-nkre, de újra kell indítanunk a RoboFormot, hogy lássa a más rendszereken létrehozott új jelszavakat.

ingyenes-jelszo-kezelo-program-2.png

A RoboForm böngészőnk eszköztárából is elérhető


Passpack

A legújabb internetes társzolgáltatások lehetővé teszik, hogy felhasználóneveinket és jelszavainkat az interneten tároljuk. A Passpack azonban többet tud: egy Packing Key jelszó segítségével titkosíthatjuk a bejelentkezési adatokat tartalmazó fájlt. Miután letöltöttük és visszafejtettük az adatokat, azok mindaddig azon a számítógépen maradnak, amelyet épp használunk, míg el nem mentjük őket: ekkor újból titkosítódnak és visszakerülnek a Passpack tárhelyére. A szolgáltatás nem enged hozzáférést a mesterjelszóhoz, és nem hajlandó nélküle visszafejteni a jelszavakat – ajánlatos tehát nem elfelejteni.


ingyenes-jelszo-kezelo-program-3.png

A Passpack ingyenes internetes jelszókezelő szolgáltatás;
adatbázisát ezen az űrlapon tölthetjük fel


A PassPackkal automatikusan bejelentkezhetünk helyekre, nem kell hozzá elmennünk egy speciális oldalra. Az ingyenes szolgáltatás maximum száz bejelentkezési adatot kezel, de pénzért bővíthetjük a szolgáltatást. A PassPack az adathalászat ellen is véd, viszont ha valaki hozzáfér a PassPack bejelentkezési adatainkhoz és mesterjelszavunkhoz, nagy bajba kerülhetünk. Ezért eleinte, amíg meg nem győződtünk a megbízhatóságáról, inkább csak a kevéssé kényes (értsd: nem anyagi jellegű) jelszavainkat tároljuk itt.

Password Hash

Egy másik ingyenes, böngészőalapú megoldás teljesen másként közelít a jelszavak biztonságos kezelésének problémájához. A PwdHash (Password Hash) nevű Firefox- és IE-kiegészítő úgy működik, hogy ha egy jelszó bepötyögése előtt leütjük az billentyűt, akkor a szoftver néhány matematikai „zagyváló” műveletet hajt végre az ezt követően beírt jelszón.


ingyenes-jelszo-kezelo-program-4.png

A PwdHash (PaswordHash) a böngészőnkbe épül be,
de a szoftver weboldalán keresztül is használhatjuk


Az eredmény egy erős, egyedi jelszó: ez kerül át a webhelyre. A szoftver ugyanazon a helyen mindig ugyanazt a jelszót állítja elő (feltéve, hogy mi is ugyanazt a kiinduló jelszót írjuk be), és ezt a remek tulajdonságát még akkor is megőrzi, ha különböző böngészőkből használjuk. Ha olyan PC-n dolgozunk, amelyre nem telepítettük a kiegészítőt, a www.pwdhash.com helyre kell elmennünk, ahol kézzel lefuttathatjuk a matematikai műveleteket, majd az eredményül kapott jelszót egyszerűen bemásoljuk a megfelelő bejelentkező ablakba.

OpenID

Szeretnénk ugyanazokat a bejelentkezési adatokat használni több különböző webhelyen? Próbáljuk ki az OpenID-t. Először ingyenesen regisztrálnunk kell valamelyik OpenID szolgáltatónál: a listán olyan nagy nevek található, mint a Flickr, a Verisign és a Yahoo. Ezután látogassunk el egy olyan helyre, amely támogatja a technológiát, és adjuk meg OpenID-nket. Ekkor átkerülünk OpenID szolgáltatónkhoz ellenőrzésre.
Miután ezen túlestünk – valószínűleg meg kell adnunk egy jelszót, vagy helyesen azonosítani egy képtérkép előre kiválasztott elemeit -, a szolgáltató közli az eredeti hellyel, hogy jó fiúk vagyunk, és mi máris a hely kapuin belül találjuk magunkat.


ingyenes-jelszo-kezelo-program-5.png

Az OpenID az internetes jelszavak elburjánzása
ellen indított, viszonylag új kezdeményezés


Egyelőre viszonylag kevés OpenID-hely van, de ahol működik, ott sok időt és fáradságot megtakaríthatunk vele. Az OpenID-t támogató helyek és szolgáltatók listáját az openid.net/where oldalról érhetjük el.


További ingyenes biztonsági termékekről a PC World fórumban cserélhet eszmét!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.