Hirdetés

Bill Gates 10 nagy pillanata



|

Visszavonulásra készül a Microsoft eddigi vezére: Megragadván a kínálkozó alkalmat, íme egy kis visszatekintés, amely az üzletember legnagyobb pillanataiból szemezget.

Hirdetés

Bill Gates 33 éve lépett a számítástechnikai üzlet porondjára, és sok mindent lehet róla mondani, de egy biztos: nyomot hagyott maga után. Ez a kis visszatekintő a kezdetektől mutatja be Gates pályafutásának izgalmasabb pontjait. Az egyes állomások némelyike vicces, és akad köztük komolyabb is...


1. A kezdetek kezdete

1975-ben az egyik népszerű számítástechnikai magazinban megjelent egy kép az MITS Altair 8800 típusú számítógépről. Miután egyik barátja, Paul Allen, megmutatta az újságot Gatesnek, ő felhívta az MITS elnökét Mr. Ed Robertset. Állítása szerint Allennel kettesben, készítettek egy BASIC programot az Altairhez, amiből akkor még valójában egy sort sem írtak. Miután Roberts ráharapott az ötletre, a két fiatalember nyolc hét alatt összehozta a bejelentés napján még csak elméletben létező programot. Nem sokkal később Gates otthagyta a Harvardot és 10 dolláros órabérért elment programozónak az MITS-hez. A blöff tehát fényesen bevált, hiszen Gates a BASIC  program után járó jogdíjakból egy Prosche 911-et vásárolt, amivel többször is elkapták gyorshajtásért, majd később jogosítvány nélküli vezetésért.

 

0624bill-01.jpg
 


2. Multimilliomos születik

1986. március 13-án lépett a Microsoft a nagyközönség - és a tőzsde - elé. Gates abban a pillanatban multimilliomossá vált. Az akkori tőzsdei számok alapján Gates magánvagyona 117 millió font lehetett. A Forbes magazin azonban csak 1995-ben neveztek ki őt a világ leggazdagabb emberének. Akkortájt Mr. Gates vagyona 6.5 milliárd font volt. A „dotcom" őrület idején Gates vagyona meghaladta a 100 milliárd dollárt - persze csak papíron. Mindez olyan hisztériát okozott némelyekben, hogy weblapokon tárgyalták: vajon ennyi elméleti pénz mit jelenthet a gyakorlatban? Nem is csoda, hogy az emberek simán bedőltek az olyan spameknek, melyek szerint Bill Gates 500 fontot fizet mindenkinek aki válaszol egy e-mailre. Az üzletember azonban nem szándékozott elherdálni nehezen szerzett vagyonát, inkább befektette azt. Megalapította a William H Gates III alapítványt, amit később átkereszteltek Bill and Melinda Gates alapítványra, ami jó tervnek bizonyult, hiszen a „dotcom" buborék kipukkadása után a tőzsdei papírok mélyrepülésbe kezdtek. Jelenleg Bill Gates a harmadik leggazdagabb ember 29 milliárd dolláros magánvagyonával.

3. A playmate - vagy "PC-mate" Bill Gates

1987-ben Gates modellt állt. Na nem kell megrémülni, nem a Playboynak - a meztelen Gates túl sok lenne ennek a világnak - hanem a PC Worldnek. Amerikai testvérlapunk első, és valószínűleg utolsó alkalommal egy egész számot Bill Gatesnek szánt. Hősünk nem bikiniben pózolt, de levette végre az addigra jellegzetessé vált kopott szvetterét, és egy sötétkék öltönybe bújt a jeles alkalom tiszteletére. Az újság melléklete a kihajtható poszteren a harminckét éves Gates-poszterrel és a körítésként tálalt interjúval hatalmas siker lett.


4. A Windows 95 és a csinnadratta fogalmának újraértelmezése

Nemrég az iPhone bevezetése köré is elég kellemes mennyiségű marketing-petárdát lőtt ki az Apple, a legnagyobb IT-csinnadrattát, a Windows 95 bevezetését mégsem tudják egykönnyen felülmúlni. Kezdődött azzal, hogy több millió dollárért megvásárolták a The Rolling Stones "Start Me Up" című dalának jogait, hogy aztán a jól ismert dallamokat szinte egybeforrasszák a Windows 95 nevével. A végleges számla pedig 150 millió fontra rúgott.


Többek között ebben a reklámkampányban fürösztötték meg az Empire State Buildinget a Microsoft vállalati színeiben, de itt fordult elő az is, hogy az angliai sportpályákra gigantikus Win95 logókat festettek, hogy a levegőből, repülőgépekről is tökéletesen látszódjanak. A redmondi fejlesztőstúdió egy napig karneváli hangulatban úszott, étellel, itallal, bohócokkal, zsonglőrökkel, cirkuszi sátrakkal és hasonló őrültségekkel. Az egész esemény középpontjában pedig ott állt Bill, a Természetes. Valaki azt tanácsolta neki, legyen emberközeli, ezért kék pólóban pompázott, és próbált moderátori szerepkörben tündökölni.


Jay Lenonak, a híres tévés személyiségnek sütötte el a következő, kevéssé frappáns visszavágását: "A Windows 95 olyan könnyen használható, hogy még egy talk-show műsorvezetője is meg tudná tanulni"...


5. A habostorta incidens

1998. február 4-én Bill Gates Brüsszelbe érkezett, egy konferenciára, melyet a flamand kormány támogatott. Az előadásra a Concert Noble Hall-ban került sor. A terembe igyekvő üzletembert azonban még a folyosón megtámadta Noel „the Pieman" Godin: a fiatalember több olyan híres embert kezelt tortával, akik nézetei szerint megtévesztették a népet. Az esemény olyan villámgyorsan zajlott le, hogy nem derült ki, vajon a torta tetején volt-e mogyoró, ám Gates később úgy nyilatkozott, hogy a sütemény "nem volt valami ízletes". Magyarországon ugyan tudjuk rég, hogy az élet nem habostorta, épp ezért mi már Gates utódját leptük meg pár kétes hírű tojással...

gates_pieface-6984_1.jpg


6. Az antitröszt per

1998-ban amikor a világhálót is elérte a híres antitröszt per híre, kiderült, hogy nem csak a különféle Windows verzióknak vannak memóriakezelési problémái, hanem Mr. Gatesnek is. A Microsoft vezér akit eddig úgy ismerhettünk, mint  egy zseniális, a legapróbb részletekre is odafigyelő vezető, vallomásában igencsak aláásta ezt a képet. Az ominózus beszédben Gates tizennégyszer "nem emlékszik" dolgokra, hatszor "nem tudja felidézni" mi történhetett, és huszonkét esetben egyszerűen "nem tudja" mi a helyzet. A per szinte nevetséges szintre süllyedt amikor a Microsoft már olyan szavak jelentésébe és értelmezésébe kötött bele mint például az "érdekelt" vagy a "verseny". A per végül súlyos büntetéssel zárult a Microsoft számára: A verdikt szerint a céget két részre kell osztani - ám Gates nem adta fel, és három évvel később egy másik bírónál sikerült is elérni az eredeti ítélet semmissé tételét.


7. Mr. Gates házikója

Mit tehet az ember ha több pénze van mint az Égieknek? Házat épít... Bill Gates háza a Washington tó melletti 40 000 négyzetméteres telken terül el. Az építkezés több mint hét évig tartott, és különböző források szerint 20 és 50 millió font közötti összegbe került. Található benne többek között egy belső, fedett medence, jó néhány tornaterem, egy kisebb mozi, természetesen popcorn-automatával. A házba látogatók egy elektronikus kis jelvényt kapnak a bejáratnál, ami beállítja számukra a ház klímáját, szabályozza a zene hangerejét, sőt a falakon található elektronikus festmények is vezérelhetők vele. És mi történik, ha több ember tartózkodik ugyanabban a szobában? A válasz nyilvánvaló: Bill Gates az úr a házban, ha ő jelen van, a szoba őhozzá alkalmazkodik.

gateshouse.jpg

 

8. Bill Gates megnősül

Ha az ember a világ egyik leggazdagabb embere, nyilvánvalóan nagy érdeklődésre tarthat számot élete minden terén. A paparazzók nem kis bánatára azonban a Gates-esküvőről bizony lemaradtak. A szertartás Hawaii egyik aprócska szigetén, Lanai-n került megrendezésre. Gates előrelátóan a sziget összes szállójának összes szobáját lefoglalta, valamint kibérelte az összes helikoptert közel s távol. A Manele Bay Hotel golfpályáján gyűlt össze a vendégsereg, köztük olyan emberekkel, mint Steve Ballmer, Paul Warren, a társalapító, Warren Buffet, és Katherine Graham a Washington Post vezetője. Az esküvő hivatalos énekese Willie Nelson volt.

bill_gates_melinda_hir0423_01_2.jpg

 

9. Egységben az erő

2001. június 28-án fellélegezhettek a Microsoftnál. A fellebbviteli bíróság kimondta ugyan, hogy a Microsoft monopolhelyzetet teremtett azáltal, hogy az Internet Explorert a Windows operációs rendszerekkel együtt szállította, mégis úgy vélte, hogy Jackson bíró ítélete túl szigorú, és megszüntette a végzést mely szerint a céget kétfelé kell választani. Akkoriban Gates már lemondott a vezérigazgatói székről Steve Ballmer javára, de azért természetesen örült, hogy egyben marad a birodalma. Ki tudja? Ha akkor szétszedik a Microsoftot, talán most nem barátok lennének Steve Ballmerrel, hanem versenytársak, és őket próbálná meg felvásárolni a Yahoo.

 

10. Diplomaosztó

2007. június 7-én Bill Gates átvette diplomáját a Harvard egyetemen. Harminc évvel azután, hogy kimaradt az egyetemről, tiszteletbeli doktori címet adományoztak neki a régi Alma Materben. Diákkorában még jobban érdekelte a pókerezés és a programozás mint az órára járás, tehát úgy látszik, kivételes esetekben megéri lógósnak lenni. Amennyiben tehát egy mai fiatalember esetleg kibukik az egyetemről, ajánljuk neki, hogy alapítson szoftverbirodalmat - ha Billnek sikerült, miért ne sikerülhetne másnak?

gatesharvard_1.jpg


Íme tehát pár a Microsoft-vezér legérdekesebb pillanatai közül, aki harminc éven át diktálta a "divatot", pontosabban a feltételeket szinte a teljes iparág számára. Lehet őt utálni, lehet szeretni, de annyi bizonyos, hogy egy érdekes személyt ismerhettünk meg benne, akire még sokáig emlékezni fogunk.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.