Hirdetés

Bizonytalan a Windows 8 jövője



|

A Release Preview sajnos egyetlen komolyabb levegőben lógó kérdésre sem adott választ.

Hirdetés

Mint múlt pénteken mi is beszámoltunk róla, a Microsoft kiadta a Windows 8 utolsó szabadon tesztelhető előzetesét, a Release Preview végfelhasználói szempontból elméletileg már nagyon közül áll az ősszel a boltok polcaira kerülő végleges verzióhoz.


Természetesen az utóbbi körülbelül egy hét során mi is folyamatosan teszteltük a redmondiak új szoftverét, nagyon lesarkítva elsősorban azon kérdésre keresve a választ, hogy vajon hatalmas siker, vagy óriási bukás lesz-e.

 

Metro: akár tetszik, akár nem

Mint közismert, a Windows 8-cal kapcsolatos óriási dilemmát a Metro grafikus felület okozza, a Windows Phone 7 operációs rendszerből átemelt, a Start menüt leváltó interfészt eredetileg fizikailag kis méretű, alacsony felbontású érintőkijelzőkre tervezték a Microsoft munkatársai.


A GUI alapvető koncepciója remek, okostelefonokon és tableteken egyaránt kiválóan használható, ám a Windows 8 összes verziójában helyet fog kapni, így asztali és hordozható számítógépeken is ezt kell majd használni: egyszerűen nincsen „hivatalosan elfogadott” módszer a kikapcsolására, a régi Start menü visszaállítására.


Megemlítendő, hogy egyes pletykák szerint a Start menü használatát kimondottan megpróbálja majd megakadályozni a Microsoft: az OS forráskódjából a véglegesítése előtt kiszedik majd a Start menühöz tartozó részeket, továbbá a harmadik felek által készített segédprogramok blokkolása is tervbe van már véve (bár az jó kérdés, hogy ezt mégis miként kívánják majd végrehajtani).


A Microsoft mostanra teljesen hivatalossá tette, hogy a Start képernyő lesz a jövő, ám ez egy őrületesen komoly hazárdjáték: a Windows felhasználói bázisának döntő többsége nem újdonságokra fogékony, azok miértjén és hogyanján mélyebben elgondolkodó „geekekből”, hanem átlagos otthoni és üzleti felhasználókból áll, akik a jól megszokott módon csak használni szeretnék a számítógépeikkel szállított operációs rendszert, nem pedig viaskodni vele.


Aggasztó jel, hogy a Windows 8 kapcsán még a geekek tábora is alaposan kettészakadt: ugyan a többség szerint érintőkijelzőkön rendben van a Metro, ám egér és billentyűzet kombináció mellett már erősen megoszlanak a létjogosultságáról alkotott vélemények. A negatív visszajelzések egy része természetesen inkább beidegződésekre és negatív első benyomásokra, mintsem gyakorlati okokra vezethetőek vissza, ám ettől függetlenül butaság lenne a szőnyeg alá söpörni őket.

 

Nem minden csempe fénylik

A Windows 8 Release Preview gyári, továbbá a Store-ból már letölthető metrós alkalmazásait áttekintve szembetűnő, hogy egér + billentyűzet kombináció mellett nincs sok értelme használni őket, hiszen a hagyományos társaikhoz képest erősen korlátozott funkcionalitással rendelkeznek, ezen állításra kiváló példát rendszer fapados Videó és Zene alkalmazásai nyújtanak.


A másik alapvető probléma, hogy a Metrós alkalmazások érintéssel való könnyű vezérelhetőségük miatt nagy különálló felületekből épülnek fel, így „hagyományos” kezelés esetén rossz a helykihasználásuk. Tipikus példát hozva erre a hírportálok alkalmazásait, és közösségi klienseket emelnénk ki: ugyan ezek alapvetően remekül mutatnak, ám jóval kevesebb hasznos információt nyújtanak egységnyi helyen, mintha a teljes értékű portálokat böngészné az olvasó / felhasználó.


Tabletek és okostelefonok esetén a tartalom prezentálásának ilyen formája rendben van, hiszen ezen készülékek fizikai megkötései miatt a módszer kényelmes és praktikus, ám mindez egy számítógépen egyszerű butításnak hat. A témánál tartva megjegyeznénk, hogy talán épp a „szép színes képek, kevés szöveggel” dizájneri elgondolás képes a leginkább felborzolni a Windows 8-at tesztelők kedélyeit.


Sajnos a metrós és hagyományos asztali programok közt nem túl jó az átjárhatóság, és bár lehetőség van megosztani köztük a kijelzőt, ám a megoldás kissé „macerás” volta miatt vélhetően kevesek fognak élni a lehetőséggel.


Jelen írás ugyan meglehetősen negatív hangvételűre sikeredett, ám Metro ide vagy oda, a Windows 8 sok szempontból komoly előrelépés a Windows 7-hez képest, hiszen remekül gazdálkodik az erőforrásokkal, és általánosságban véve már hónapokkal a kiadása előtt megbízhatóan, csiszoltan működik – mindenképp érdemes adni neki egy esélyt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.