Hirdetés

Biztonsági fogadalmak 2016-ra



|

Te mit fogadtál meg idénre? Mutatunk néhány fogadalmat, amik közül bármelyiket magadévá teheted - nem fogod megbánni.

Hirdetés

A biztonságra fontos odafigyelni, pláne akkor, ha adatainkról van szó, de év közben hajlamosak vagyunk elfoglaltságra, időhiányra vagy fáradtságra hivatkozni, amiért nem lépjük meg a fontos óvintézkedéseket, vagy éppen nem változtatunk rossz és elavult szokásainkon. Év elején könnyebb nekiugrani mindennek, hát összeszedtünk pár tippet, amiket érdemes megfogadni.

Hirdetés


Kétlépcsős azonosítás

Nem újkeletű a kétlépcsős azonosítás és a legtöbb, népszerű szolgáltatás, a Google és a Microsoft is támogatja, mégis kevesen használják. Érdemes ezt bekapcsolni, mert nem túl nehéz és kényelmetlen a használata, a biztonság pedig jelentősen nő. Érdemes a mobilunkon azonosító (Authenticator) appot használni, így kényelmesebb és gyorsabb lesz az ellenőrző kód megszerzése. Ha más nem, legalább a fő emailfiókunkhoz használjuk ezt, így megnehezítjük a többi, ehhez az emailhez kapcsolt szolgáltatás jelszóreset-trükk feltörését.


Titkosítás

Hajmeresztően veszedelmes szabadon szaladgálni úgy, hogy az asztalunkon heverő PC-be szerelt SSD/HDD-hez bárki hozzáfér, a telefonunkon lévő adatok egy egyszerű kód után bárki számára elérhetők, a tabletet pedig még pinkód, vagy feloldóminta sem védi. Ez felelőtlenség, ezért aktiváljunk minden eszközünkön felhasználó-azonosítást, emellett pedig kapcsoljuk be az adatok titkosítását. A mobil OS-ek erre már adnak lehetőséget, ahogy a Windowsokban is elérhető a BitLocker. Ha ez utóbbi nem tetszik, választhatunk más megoldást is, például az ingyenes VeraCrypt személyében.


Hálózati beállítások ellenőrzése

A jó hálózat ismérve, hogy ritkán látjuk a router beállítófelületét, pedig néha érdemes ide is ellátogatni. Ha már év eleje, keressük fel ezt és frissítsük a firmware-t. Emellett rögtön ellenőrizzük a jelszavakat, sőt, meg is változtathatjuk ezeket, plusz a DNS-beállításokat is vizsgáljuk felül - néhány támadás épp ezeket módosítja, ezzel eltérítve adatforgalmunkat. A WPS kényelmes, de kapcsoljuk ki, és a Wi-Fi jelszót is írjuk át - ki tudja, melyik barátunk okostelefonja kezdte el boldog-boldogtalannak osztogatni az elérést.


Ne használjunk elavult szoftvert

A megszokás nagy úr és a gép előtt tényleg az a fontos, hogy kényelmesen és gyorsan elvégezzük a feladatunkat (hacsak nem játékról, kikapcsolódásról van szó). Mégis, vegyünk egy mély levegőt és az elavult, régi, nem frissített programok helyett keressünk friss, biztonságos, modern alternatívákat. Emellett minden, fontosabb programunkat frissítsük, az Adobe Flash és Java moduloktól az Office-ig bezárólag mindent. Érdemes a drivereket is naprakész állapotba hozni, veszíteni nem fogunk semmit, sőt, általában csak minden jobb, gyorsabb lesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.