Hirdetés

Biztonsági tippek vírusirtó mellé #1: Biztonsági mentés



|

1. lépés: Mentés. Győzzük le a lustaságot!

Hirdetés

Lehet valakinek tökéletes vírusirtója, remek tűzfala, ha a merevlemez feje leszakad és felszántja a lemez felületét, de villámcsapások is okoztak már rémesen érdekes adatvesztéseket. A saját munka, és adataink olyan értékek, amelyet sehonnan nem tudunk visszaszerezni, semmilyen boltban nem lehet megvenni. Érdemes tehát figyelmet fordítani erre a kérdésre. Ha munkahelyen dolgozunk, tartsuk be az ottani IT biztonsági házirendet és annak szellemében járjunk el.

Ha ilyen nincs, illetve saját otthoni vagy vállalkozásunk gépéről van szó, akkor a következőket tehetjük. A fontos napi munkánk eredményét minden nap mentsük memória kártyára vagy USB kulcsra. Egy héten egyszer mentsük fontos adatainkat újraírható CD-re is. Egy hónapban egyszer mentsük minden adatunkat CD/DVD-re. Itt a saját munka mellett hasznos lehet még a teljes levelezés, a böngészőbeli kedvencek (bookmarks) fájlba exportált változata, jelszavaink, és más, számunkra egy új gépen nélkülözhetetlennek gondolt információk együttese.

Ha Firefox-ot és Thunderbird-öt használunk - ez egyébként biztonsági szempontból lényegesebben kedvezőbb páros az Internet Explorer és Outlook Express párosnál - a teljes mentést el tudjuk végezni a MozBackup nevű szoftverrel. Ez nem csak a leveket, de fiókjainkat, beállításainkat, mappa struktúránkat, böngészőbeli kedvenceinket, a telepített plugineket is maradéktalanul megőrzi, és egy újratelepítés utáni visszaállítás (restore) után onnan folytathatunk mindent kényelmesen, ahol éppen abbahagytuk.

Jó szolgálatot tehet az is, ha ezt a bizonyos havi mentést nem egy, hanem két példányban végezzük, és a második, B adathordozót egy másik, eltérő helyen őrizzük. Ekkor egy esetleges tűzvész vagy betörés esetén sem veszítjük el adatainkat. Szintén jó gondolat az ilyen mentéseket kódolva, valamilyen hosszú jelszóval védve lemezre írni, mert így a mentés lemez esetleges elvesztése esetén sem kerülhetnek bizalmas adatok illetéktelenek birtokába.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.