Hirdetés

Biztonsági tippek vírusirtó mellé #3: Jelszavak és cetlik



|

Hirdetés

A rengeteg előny: friss információkhoz való gyors hozzájutás, ingyenes telefonálás, a postát lassan kiszorító elektronikus levelezés a mérleg pozitív oldalát nyújtja, de nem szabad azonban elfelejtkezni a mérleg másik serpenyőjében jelenlevő potenciális veszélyekről sem.

 

Minden számítógépet használónak vannak különféle jelszavai, elsőként rögtön a levelezéshez használt név-jelszó páros. Aztán a különféle weboldalak, fórumok, webáruházak, banki kapcsolatok, közösségi portálok, csevegő programok, FTP elérések mind-mind jelszóval védett accountot kívánnak. Ami ezzel kapcsolatosan fontos, hogy sose használjuk ugyanazt a jelszót mindenhol. Valóban kényelmes lenne, de gondoljuk csak át: ha egy támadó bármelyik webhelyen sikerrel deríti ki jelszavunkat, utána „végigtarolhatja" az összes kapcsolatunkat. Kitörölheti a leveleinket, vagy akár váltságdíjat is kérhet azokért, a nevünkben hamis üzeneteket írhat, és a kellemetlen lehetőségek tárháza szinte végtelen.

 

Amellett, hogy mindenhol külön jelszót választunk, arra is figyeljünk, hogy az kellően erős legyen: magyarul legalább 10 karakter, betűket, számokat és egyéb karaktereket is tartalmazzon. Ezzel a legegyszerűbb szótáralapú és bruteforce típusú jelszó feltörésekkel szemben védekezni tudunk. Ne használjuk a böngésző által kínált automatikus jelszó megjegyzést, mert ez is lehetőséget ad a támadóknak, hogy egy hamis weblap segítségével hozzájussanak minden jelszó adatunkhoz. Ha jelszót gépelünk be, figyeljünk arra is, hogy ne álljon senki a hátunk mögött, aki észrevétlenül kifigyelheti vagy videóra rögzítheti a belépési adatainkat. Végül bármilyen jó jelszót is választottunk, ne ragasszuk ki azt a monitorra, mert így azt bárki könnyen elolvashatja és bármikor visszaélhet azzal. Murphy szerint bízz embertársadban, de azért emeld meg a kártyapaklit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.