Hirdetés

Biztonsági tippek vírusirtó mellé #4: Bankolás számítógéppel



|

Hirdetés

Az adathalászat során internetes csalók e-maileket küldenek szét fontos cégek (pl. bankok) nevében, hogy megtévesztve őket hozzáférjenek bizalmas adataikhoz, mint például hitelkártya-számok, jelszavak. Ezek a trükkös üzenetek felhívják a felhasználó figyelmét, hogy látogasson el egy internetes honlapra, ahol a személyes adataik beírására utasítják, azzal az ürüggyel, hogy frissítik az információkat.

 

Azonban ami a vállalat hivatalos honlapjának tűnik, az valójában nem más, mint a csalók által létrehozott tökéletes másolat. Első lépés tehát, hogy az emailben érkező banki linkekre sose kattintsunk, banki ügyeinket mindig a böngészőbe begépelve kezdeményezzük. Hasznos lehet, ha a banki tevékenység megkezdése előtt ürítjük a böngésző kliens cache tárolóját, valamint a temp könyvtár tartalmát. A bank weblapja egy SSL, azaz titkosított kapcsolaton keresztül érhető el, erről egy kis zár vagy lakat ikon tájékoztat minket, valamint a böngésző címsorában a „https://" kezdetű link. Ez garantálja, hogy adataink nem sima szövegként, hanem kódolt formában, azaz nehezen megszerezhető formában utazzon az internetes forgalomban. Emellett a titkosított kapcsolatnál a pénzintézet rendelkezik egy úgynevezett biztonsági tanúsítvánnyal is. Ezt is le tudjuk ellenőrizni, hiteles-e, érvényes-e még vagy esetleg lejárt.

 

Ha mindezeket rendben találtuk, akkor már elkezdődhet az érdemi ügyintézés. Ha még nem vagyunk ügyfelek, de tervezzük azt, a bank kiválasztásánál tudakozódjunk a biztonsági lehetőségek felől. Igen praktikus megoldás az úgynevezett mobil aláírási lehetőség, ekkor egy előre rögzített mobilszámra érkezik minden egyes tranzakció esetében egy kód, és ezt kell a weboldal ablakába begépelni. Ez egy igen erős és biztonságos hitelesítési forma. Sok bank egy időlimitet is rendel a weboldal hitelesített munkamenetéhez (session), és ha ezalatt nem történik aktivitás, biztonságunkat szolgálva automatikusan kiléptet. Végezetül Internet kávézóban sose intézzük banki ügyeinket, csak saját számítógépről tegyük azt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.