Hirdetés

Boldog születésnapot, Windows 95!



|

Ez volt a Microsoft első Windows operációs rendszere.

Hirdetés

Jeles napnak nevezhető a mai, ugyanis pontosan 20 évvel ezelőtt került kereskedelmi forgalomba a Windows 95. Ez volt a Microsoft első Windows operációs rendszere, noha a DOS-szal való erős szimbiózisa miatt egyesek technikai alapon inkább csak egy DOS-hoz készült grafikus kezelőfelületnek tekintik.

Hirdetés


Így vagy úgy, de a Microsoft végfelhasználói szempontból a Windows 95-tel fektette le a jelenleg ismert Windowsos kezelőfelület alapjait: ebben mutatkozott be a Tálca, a Start menü, az értesítési terület, az ablakok fejlécének szélén elhelyezett három vezérlőgomb. A 16 helyett már 32 bites rendszer támogatta a hosszú (255 karakteres) fájlneveket is. A minimum rendszerigénye: 386-os processzor, 4 MB RAM, 50 MB szabad hely a merevlemezen.


A Microsoft 250 millió dollárt fektetett a Windows 95 reklámkampányába, még a Rolling Stones "Start Me Up" című számának jogait is megvásárolta a cég. A fenti összeg inflációval együtt ma olyan 384 millió dollárnak felel meg.


Frissítés: javítva lett az inflációs átváltás.


(Forrás: Engadget | Nyitókép: Marcin Wichary)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.